Vendégek a vendéglátók

A szálloda- és a vendéglátóipar, valamint a rendezvényszervezők és az üzleti utazásszervezők számára egyaránt gazdag kínálattal jelentkezett a kedden nyílt Hoventa szakkiállítás, amelyhez az idén először a Business Travel Show és az Event Expo is társult a kőbányai vásárvárosban.

Meglepően gazdag programkínálattal rukkolt elő az idén valóban megújult Hoventa szakkiállítás, amelyen a szállodaipari beszállítóké lett a főszerep. A kibővült tematikára épülő rendezvénysorozat holnapig van nyitva, és folyamatosan helyet ad a különböző konferenciáknak, ma például a munkaés tűzbiztonsági, foglalkoztatásegészségügyi tanácskozásnak.

Holnap lesz az Energia nap, amelynek keretében a költséghatékony üzemeltetés a fő téma, és a várható pályázati lehetőségekről is tájékoztatást kapnak az érdeklődők. A Hoventa kiemelt területe a dizájn témája, amihez a LakberendezőkOrszágos Szövetségének szakembereitől kapnak útmutatást a szállodások és vendéglátósok. A szakmai programsorozat része a mai országos portásverseny is a Magyar Szállodaszövetség és az Aranykulcs Egyesület szervezésében. Holnap meg a Cukrász Ipartestület által meghirdetett Év cukrásza verseny döntőjére kerül sor.

A Hoventával egyidőben és egy helyen elsőként hirdették meg az Event Expót, és az immár nyolcadik alkalommal jelentkező, tegnap és ma zajló Business Travel Showt. Az utóbbi programot szervező Turizmus Kft. marketingigazgatója, Kelecsényi Ágnes elárulta: hosszú távú döntés a helyszínválasztás, hiszen legalább három évig a Hungexpo területén lesz az üzleti turizmus éves szakmai fóruma. Jövőre ugyan nem a Hoventával egyidőben, de az Event Expóval viszont együtt jelentkezik az üzleti turizmusban érdekeltek számára egyre fontosabb rendezvény.

A válság kirobbanása után óriási visszaesést elszenvedett üzleti turizmus terén az idén már látszik némi mozgolódás, de növekedésről még nem lehet beszélni – tudtuk meg. A céges konferenciák, tréningek, és az incentive utazások egyaránt rövidültek időben és távolságban egyaránt. A döntéshozók számára az olcsóság lett az elsődleges, többnyire egyetlen szempont, ami a belföldi helyszíneknek kedvez.

A Bahamák helyett Bükkfürdő – fogalmazott Kelecsényi Ágnes, érzékeltetve, hogy az üzleti turizmus területén milyen mértékű takarékoskodásra kényszerülnek a vállalkozások. Az általános spórolás a karácsonyi partik nagyságrendjén és bőségén is nyomott hagy már évek óta, és az előrejelzések szerint nem lesz ez másként az idén sem.

A szakmai fórumok és kiállítások jelentősége viszont éppen ilyenkor értékelődik fel igazán, mivel a költségmegtakarításra számos ötletet kaphatnak a résztvevők. A kreatív megoldások értéke megnőtt, de a lehetőségeket a megrendelők zöme országhatáron belül kívánja érvényesíteni. Nem véletlen tehát, hogy a Business Travel Show-n kiállító szolgáltatók 95 százaléka hazai vállalkozás, a külföldi résztvevők is kizárólag szomszédos, illetve közeli országokból érkeztek.

Top cikkek