Ozorai Pipo nyomában

A tolnai dombvidék ideális terep azoknak, akik szeretnek gyalogolni, történelmi látnivalókat is útba ejteni, rendezett falvak közt túrázni, de nem feltétlenül vágynak emberpróbáló szintkülönbségek leküzdésére.

Kiindulópontunk Simontornya, a reneszánsz eredetű vár. A kalandos életutat bejárt Filippo Scolari, azaz Ozorai Pipo is birtokolta egy birtokcsere révén, a XV. század elején. A szerény körülmények közt élő itáliai polgárcsalád sarja mai kifejezéssel élve valódi karriert futott be a középkori Magyarországon, Luxemburgi Zsigmond hadvezére volt. Nevéhez fűződik a délvidéki védelmi rendszert képező erősségek kiépítése, továbbá az Ozorán emelt várkastély is – itthon közismert neve is innen származik. A simontornyai várban ma múzeum működik, gyalogtúránk előtt vagy után érdemes egy hosszabb tárlatnézést betervezni.

LÖSZFALAK KÖZT, KISSZÉKELYIG

Túránkat a Sió-csatorna feletti hídon kezdjük, majd a piros sávjelzés bal oldali ágán indulunk el (jobb felől térünk majd ide vissza). Kilométereken át alig észrevehető emelkedéssel haladunk, szinte nyílegyenesen. Közben tiszta időben szép kilátás nyílik, mivel szántóföldek közt túrázunk.

Így érünk el a piros keresztjelzés elágazásához, ahol jobbra fordulunk. Rövid kaptató után jobbosbalos forduló következik, majd tovább a piros kereszten Kisszékelyig. Szintben haladunk, majd enyhe hullámzás veszi kezdetét, bár ez az alapvetően hegyekhez szokott túrázók számára kifejezetten kellemes. Szőlők, kukoricás és napraforgótáblák között gyalogolunk, majd vadregényes mélyútba, azaz horhosba érünk. Többméteres löszfalak szabnak irányt, s így érünk el Kisszékelyre. Sváb üdülőfalu, szépen karban tartott házakkal.

Jobbra fordulunk a főútra érve, immár ismét a piros sávjelzésen. Ötven méteren belül két „szomjoltó hivatal” is kínálja szolgáltatásait, igaz, ez már nem sváb, hanem hazai sajátosság. A községben két horgásztavat is találunk, a főúton hoszszan haladunk el mellettük.

Az aszfaltot Csókáspusztánál hagyjuk el, s térünk jobbra, a gazdaság mellett. Érdeklődő tehenek figyelik gyaloglásunkat, egész közel a turistaúthoz. Amely továbbra is a piros sáv, egészen viszsza Simontornyáig.

Papíralapú turistatérkép sajnos nem elérhető a térségről, de az ajánlott útvonalon nem kell bajlódni túl sok jelzésváltással, továbbá az elmúlt egy évben karbantartották a terepi navigációt, többnyire frissen festett úton túrázhatunk. Ráadásul immár erdei szakaszon, ahol gazdag a nagyvadállomány.

KÁPOLNA ÉS PINCESOR

A simontornyai szőlők széléhez érve jókora kápolna előtt haladunk el, majd következik egy újabb mélyút a hangulatos, löszös pincesoron. Sok itt az elhagyott, nyitott pince, de láthatóan sok köztük az „élő” is. Ez már Simontornya széle, percek múlva ismét a Sió-hídon gyalogolunk, ahonnan már látszik a vármúzeum.

Ha autóval érkezünk a fővárosból vagy északi irányból, hazafelé a 6-os út mentén, Baracs közelében érdemes megállni. Az ok a Baracsi Halászcsárda gyufatésztás halászleve, nem fogjuk megbánni!

A túrA AdAtAi

Táv: 22 km, szintemelkedés: 360 méter.

Megközelítés sebesvonattal a Budapest–Déli pályaudvarról Simontornyáig II. osztályon 2160 Ft. Autóbusszal Budapestről, a Népligettől székesfehérvári, dunaföldvári vagy lepsényi átszállással – a jegyár az út hosszától függ. Gépkocsival a 6-os vagy M6-os útról Dunaföldvárnál a 61-esre fordulva.

Étkezés: Baracsi Halászcsárda, www.baracsicsarda.hu
Látnivalók: Simontornya, vármúzeum, nyitva tartás keddtől szombatig 10–16 óráig, www.wmmm.hu.

Simontornya: a kaputorony emeleti szobája toscanai eredetű reneszánsz kandallót rejt   – A szerző felvétele
Simontornya: a kaputorony emeleti szobája toscanai eredetű reneszánsz kandallót rejt – A szerző felvétele
Top cikkek