Királyok, kalózok, babák

Az őszi tihany, ha lehet, még vonzóbb, mint a nyári. Például amiatt, hogy kevésbé zsúfolt, mint kánikula idején, miközben csaknem ugyanannyi látnivalóval szolgál.

Valójában csupán a szabadtéri néprajzi múzeum zár be szeptember végén, valamint a tihanyi őslevendulás júniusi lilaságában nem gyönyörködhet az októberi utazó. Minden másban viszont igen.

a baba m úzeum közel négy évtized gyűjtőmunkájának eredménye
a baba m úzeum közel négy évtized gyűjtőmunkájának eredménye

APÁTSÁGI SÉTA

A bencés apátság megtekintése kihagyhatatlan program. Az apátsági templom ma már pontosan úgy működik, mint a legismertebb itáliai katedrálisok: egyszerre számít turistacsalogató látványosságnak és szakrális térnek.

Az apátság népszerűségét éppen az adja, hogy számos funkciót tölt be.

Egyrészt a magyar történelemben játszott szerepe miatt az ország egyik leglátogatottabb egyházi múzeuma, a balatoni kirándulóhelyek legnépszerűbbike, a település működő katolikus temploma különböző kulturális rendezvények színhelye, egyúttal a Korzenszky Richárd perjel által vezetett bencés szerzetesi közösség otthona.

Itt temették el Árpád-házi királyunkat, I. Andrást, a tihanyi monostor alapítóját, de itt töltötte a száműzetése előtti utolsó napjait 1921-ben IV. Károly, az utolsó magyar uralkodó is. A nagyközönség számára az épületegyüttes egyes részei látogathatók, így például a templom, az altemplom, I. András sírja, valamint a kolostori részben IV. Károly emlékszobája. A különleges szolgáltatások közül kiemelendő, hogy a turisták egy 50 perces orgonakoncertet is rendelhetnek 40 ezer forintért.

VIASZBÓL, PORCELÁNBÓL

Aki a tihanyi apátság alapítólevelének kifüggesztett másolatát végigböngészte az altemplomban, nyilván kíváncsi arra is, hogy miként nézhetett ki az alapító uralkodónk. Ehhez alig egyperces sétára van szükség, ugyanis a közeli Tihanyi Történelmi Panoptikumban királyaink viaszbábui között feltűnik I. András alakja is. A panoptikum valójában két tárlatot kínál, itt található ugyanis a Kalózmúzeum is. Klasszikus árukapcsolásról van szó: könnyebb becsalogatni a turistákat egy olyan kiállításra, ahol a szakállas Könyves Kálmán mellett a Karib-tenger rémével, Feketeszakállal is szembenézhet a látogató.

A faluközponttól kétperces sétára található az ország egyik legszínvonalasabb Baba Múzeuma. Filotás Tivadarnak és feleségének a gyűjteménye az 1820-as időktől kezdve kíséri végig a játékbaba-gyártás történetét. A főleg porcelánból készített babákat élethű helyzetekben, az adott kor divatját, stílusát, ízlésvilágát felidézve mutatja be a tárlat.

A babamúzeumtól pár lépésre emelkedik a Kálvária-domb, ahol 1960-ban ledózerolták a IV. Károly emlékére épített úgynevezett Trianon-kálváriát, amit aztán tíz évvel ezelőtt építettek újjá.

NÉMA VISSZHANG

A bakancsos turisták a félsziget valamennyi pontján találnak maguknak érdekességet. A Belső-tó például körbesétálható, a partról minden nézőpontból izgalmas látványt nyújt az apátsági templom. A falutól tíz percre található a helyiek által Aranyháznak hívott gejzírkúp, amelyen egykor megélt a sárga színű moha – úgy fénylett a napsütésben, mintha aranynyal vonták volna be a szirteket.

A tihanyi echót azonban ma már hiába keressük. A feljegyzések szerint a Visszhangdombról elhangzó kiáltásokat a 300 méterre lévő apátsági templom fala hétszer verte vissza. Már a múlt század elején is úgy érzékelték, hogy jelentősen halkult a visszhang, mára pedig gyakorlatilag megnémult, amit a legtöbben a felépült házak, valamint a dús növényzet hatásának tulajdonítanak.

Hasznos infók

A Tihanyi Bencés Apátság a falu központjában, az I. András tér 1. szám alatt található. T.: 06 (87) 538-200, www. tihany.osb.hu;

A tihanyi Baba Múzeum címe: Visszhang u. 4. T.: 06 (87) 448-431, www. babamuzeum.hu;

A Tihanyi Történelmi Panoptikum és Kalózmúzeum címe: Kossuth u. 35., T.: 06 (30) 946-8220 Web: www.panoptikum.hu

Top cikkek