Hírek

A Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. kigyűjtötte Budapest fő látnivalói környékén azokat a helyeket, ahol ingyenesen lehet wifizni. A több nyelven letölthető lista megtalálható a www.budapestinfo.hu honlap nyitóoldalán, valamint a budapesti belvárosi Tourinform-irodákban.

Michelangelo-kiállítás az Albertinában

Több mint két évtized után újra nagy kiállítás nyílt meg Michelangelo Buonarotti rajzaiból a bécsi Albertinában. A múzeum arra vállalkozott, hogy Michelangelo emberábrázolásaihoz készült tanulmányok, vázlatok segítségével a kezdetektől az időskori alkotásokig átfogó képet adjon a reneszánsz művészóriás életművéről. A január 9­ig látható 120 rajz és vázlat egy része az Albertina saját gyűjteményéből való, másokat magángyűjteményekből és olyan neves múzeumokból kölcsönöztek, mint a firenzei Uffizi képtár, a párizsi Louvre, a New York­i Metropolitan, a londoni British Museum és a Casa Buonarotti. A firenzei múzeum őrzi a Michelangelónak tulajdonított rajzok és vázlatok mintegy harmadát, kétszáz darabot, valamint a művész számos feljegyzését és levelét.

 

Last minute színházjegyek Bécsben

New York­ i és londoni mintára last minute színházjegyek árusításába kezdett a bécsi Albertinaplatzon található turistainformációs iroda, ahol egyelőre tizenegy bécsi színház produkcióira lehet akár félárú jegyet is kapni. Aki gyorsan reagál, 25%­ os kedvezménnyel vásárolhat jegyet például a Ronacher és a Raimundtheater musicaljeire, vagy fél áron nézheti meg a Theater an der Wien előadásait. Az akcióhoz csatlakozott a schönbrunni kastély bábszínháza és több kabaré is. A kizárólag 14–17 óra között megvásárolható kedvezményes jegyek mindig aznap estére szólnak, jegyenként 3,5 euró kezelési díjat számolnak fel, és fizetni csak készpénzben lehet.

Online belépővel az Eiffelre is

Sorban állás s időveszteség nélkül immár az egyéni turisták is online vásárolhatnak belépőjegyet az Eiffel­ toronyba. A szol gáltatás franciául, angolul és spanyolul érhető el a tour­ eif fel.fr honlapon. Az érdeklődő kiválaszthatja a látogatás napját, óráját, azt, hogy melyik szintre kíván felmenni. A vásárlást egy videó is segíti. A bankkártyás fizetést követően a kinyomtatott, vonalkóddal ellátott belépőjegyekkel külön sorban lehet meglátogatni az „Öreg hölgyet”.

Rövidül a British Múzeum nyitva tartása

A brit kormány költségvetési lefaragásai miatt januártól rövidül a világhírű londoni British Múzeum nyitva tartása. Eddig csütörtökön és pénteken a megszokott 17 óra 30 perc helyett 20 óra 30 percig várta a látogatókat, a jövőben azonban be kell érniük a pénteki „késő esti műszakkal”. A British Múzeum, amióta csak 1753-ban megnyitotta kapuit, ingyenesen látogatható, ugyanez igaz a Nemzeti Galériára, valamint a Tate Galériára is. Az intézmények csak időszaki kiállításaikra szednek belépőt. Vizsgálták az ingyenesség gyakorlatának átalakítását is, ez a heves tiltakozások miatt végül lekerült a napirendről.

A világ legnagyobb légitársasága

Véget ért a két amerikai légi óriás, a United és a Continental összeolvadása. „Házasságuk” révén létrejött a világ legnagyobb légitársasága, a United Continental Holdings, amely napi 5800 járatot üzemeltet a világ 371 amerikai, európai és ázsiai városába. A két cég együttes értéke kilencmilliárd dollár, és a becslések szerint 2013-ra 1-1,2 milliárd dollárnyi hozzáadott értékkel lehet számolni a szinergiáknak köszönhetően. Ebben szerepel az a 800-900 millió dollárra becsült bevételnövekedés, amely a hálózat bővítésének, a flotta optimalizációjának és a szélesebb körű szolgáltatásoknak lesz köszönhető.

Róma: állatvédő miniszter kontra fiákerek

Michela Brambilla, a turizmusért felelős olasz miniszter felvetette: be kellene tiltani a fiákereket Rómában, mivel véleménye szerint a kaotikus forgalomban közlekedő lovas kocsik csorbítják Róma mint az állatok jogait szívén viselő modern város tekintélyét. A lovak ugyanis a hőségben is órák hosszat úton vannak, miközben nyolcmázsás terhet húznak maguk után. A miniszter állatvédő akciói heves vitákat indítottak el Olaszországban: augusztusban például Siena város világszerte ismert, nagy múltú lovasversenye, az 1644 óta minden évben megtartott Palio betiltását követelte.

Da Vinci remekei Győrben

Az emberiség egyik lángelméje, a feltaláló Leonardo da Vinci remekeit mutatja be az a kiállítás, amely a győri ETO Parkban 2010. november 14-ig tekinthető meg. Ez számít a Da Vinci-kiállítások közül a legteljesebbnek, a világ számos államában – USA, Kanada, Mexikó, Dél-Korea, a balti országok, Spanyolország, Németország, Ausztria – már látható volt. Több mint 50 fából készült modell mutatkozik be 1200 m2 -en, amelyeket a legnagyobb gondossággal firenzei szakemberek alkottak meg az eredeti tervrajzok alapján. Számos modellt meg lehet érinteni, ily módon a látogatók jobban megérthetik a szerkezetek célját és működését. (www.etopark.hu/ davinci)

Budapesti WiFikalauz

A Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. kigyűjtötte Budapest fő látnivalói környékén azokat a helyeket, ahol ingyenesen lehet wifizni. A több nyelven letölthető lista megtalálható a www.budapestinfo.hu honlap nyitóoldalán, valamint a budapesti belvárosi Tourinform-irodákban. A wifihelyek összegyűjtésére a kft.-t Christian Brandmayer, Budapest turisztikai nagykövete inspirálta, aki ismerőseitől és a Budapestre látogató külföldiektől rendszeresen kap visszajelzéseket – e szerint számos európai városban nem olyan egyszerű a wifizés, mint Budapesten, ahol szinte folyamatos a világháló elérése, akár városnézés közben is.

Ingyen WiFi a távolsági Volán-járatokon

A távolsági Volán-autóbuszjáratok 60 százalékán október elejétől elérhető az ingyenes vezeték nélküli (wifi) internet – közölte a busztársaság. A Volánbusz Zrt. e téren a Vodafone távközlési szolgáltatóval működik együtt, a világháló elérésének lehetőségét a buszokon wifi feliratú matrica jelöli. A netezés többek között a bécsi, a soproni, a zalaegerszegi, a nagykanizsai, a szekszárdi, a pécsi, a bajai, a szegedi, a battonyai és az egri járatokon vehető igénybe.

Egyre több magyar utazik Amerikába

A washingtoni kereskedelmi minisztérium adatai szerint egyre több magyar állampolgár utazik az Egyesült Államokba – tavaly 48 806 főt regisztráltak –, és várható, hogy számuk hamarosan eléri az eddigi rekordnak számító 2000-es év közel 60 ezres forgalmát. 2008 novemberében Magyarország is csatlakozott az USA vízummentességi programjához, így a magyar állampolgárok is elektronikus úton (ESTA) kaphatnak jóváhagyást amerikai útjukhoz. A legnépszerűbb úti cél New York, Florida és Kalifornia/ Nevada. Egy-egy utazó átlagosan tíz napot tartózkodik az Egyesült Államokban, és naponta kb. 200 dollárt költ.

Áprilistól közvetlen New york-i járat

2011 áprilisától a főszezonban napi járatot indít az American Airlines New York Kennedy (JFK) repülőteréről Budapestre. Az első Boeing–767-300-as típusú interkontinentális repülőgép a tervek szerint 2011. április 4-én landol Ferihegyen, a járatokra már meg is kezdődött a helyfoglalás. Közben a Malév előkészíti az ún. code-share megállapodást erre a vonalra, hogy utazói közvetlenül és kedvező áron vehessék igénybe az American Airlines egész hálózatát. A járatfejlesztés része az American Airlines, a British Airways és az Iberia légitársaság transzatlanti együttműködésének, amelyről nemrégiben írtak alá megállapodást.

Egzotikus utazások a Vistával

Megjelent a Vista Utazási Iroda téli, egzotikus utazások katalógusa. Újdonság a kínálatban Sri Lanka, ahol csodálatos környezet, barátságos emberek, ősi városok és templomok, szent helyek, nemzeti parkok, egzotikus állat- és növényvilág és 8 világörökségi helyszín várja a látogatókat. Marco Polo kedvenc szigetére idén kétféle körutazást is szervez a Vista, 10 és 6 napos időtartamra. A sok látnivaló után a fehér homokos tengerparton, az Indiai-óceán hullámainál lehet kipihenni az út fáradalmait.

Top cikkek