Ausztria kertjében

Mondd el virággal! – ez a szólás különleges hangsúlyt kap­hat, ha néhány kilométert utazunk Magyarország nyugati határszélétől Ausztria kelet­stájer területeire. Nem csak a kertekben és az utcák mentén találni tengernyi virágot, az illatok és a színek jegyében több kilométeres gyalogt ­rákat, kerékpáros vagy lovas kirándulásokat is tehetünk.

Ezt a vidéket nem véletlenül nevezik Ausztria kertjének, hisz itt van az alma, s az őszi körte hazája, a régió híres borairól, gyógynövényeiről, s tökmagokból készült olajáról, ételeiről. Ha tavasszal járunk erre, utunkat végigkísérik a fehéren és halvány rózsaszínben virító gyümölcsfák, míg ha nyár végén, vagy ősszel érkezünk, már a zamatos terméssel fogadnak mindenütt.

GOLFBAN IS FENGSUJ

Kezdhetjük kirándulásunkat mindjárt egy hangulatos kisvárosban, Bad Waltersdorfban, ahol akár hetekig is el lehetne időzni, annyi a tenni- és látnivaló. A kisváros közepén, egy közel tízezer négyzetméteres területen található az a pihenő- és gyógynövénypark, amelyet nemcsak az önkormányzat hivatásos kertészei, hanem a helybéliek is gondoznak, gyarapítanak. Tavaszszal a rododendronok, más évszakokban a hagyományos parasztkertek virágai bűvölik el itt a látogatót. A térség termálfürdőiben is hangsúlyos szerep jut a különféle növényés gyümölcsalapú kezeléseknek, s az itteni, huszonötezer négyzetméteres alapterületű, hétmedencés termálfürdőt is kertek, gyümölcsfák veszik körül. A természetesség a színvonalas dizájnszállodákban is megjelenik: a Falkensteiner termálhotelt például úgy építették, hogy a szobák jó részéből akár több kilométeres távolságig látni lehessen a környékbeli lankákat. A szálloda mellett nemrégiben a fengsuj elveit is figyelembe vevő golfpálya épült, a hotel másik oldalán pedig saját gyógynövénykert gondoskodik arról, hogy az ételekhez mindig friss ízű fűszernövények kerüljenek.

ÉLMÉNYFÜRDŐ, ÁLLATKERT

Egyik-másik szálloda és étterem a helyi asszonyok lekvárjait kínálja a reggeli péksüteményhez, s az ételekhez, amit csak lehet, szintén az itteni termelőktől szereznek be. Nemcsak a gyógyulni vágyók vagy a kertészkedni kedvelők, hanem a családosok és a sportolni szeretők is jól eltölthetik itt az idejüket. Nemrégiben épült meg itt a H² O nevet viselő élményfürdő, ahol a hullámmedencétől a sodrófolyón át Ausztria legszélesebb dupla gumiabroncsos csúszdájáig terjed a kínálat.

De aki gyerekekkel érkezik ide, annak nem csupán a víz és a fürdő, hanem a néhány kilométerre lévő Herberstein település is vonzó célpont lehet: az itteni állatkertben akár órákig bolyonghat az ember. Az állatoknak igyekeztek az eredeti környezetükhöz hasonló tereket kialakítani, így hatalmas kifutók, legelők, vizes élőhelyek köré telepítették őket, ahol szabadon mozoghatnak.

KASTÉLY, „ILLATOS ÚT”

Alig néhány száz méterre innét található a Herberstein család kastélya, amelynek egy részét látogathatóvá tették. Így nyomon követhető a nemesi família élete, meg lehet tekinteni az ősöktől az utódokra örökített harci és használati eszközöket – kezdve a középkori kínzószerszámoktól a lovagi nyergekig, öltözékekig. A virágok természetesen itt is főszerepet kapnak: a kastélyhoz vezető park teli van különböző színű és méretű rózsákkal, de van gyógyés fűszernövénykert is.

A virágos falvak mozgalma ezen a vidéken nem afféle kampányakció: kora tavasztól késő őszig gondozzák az ágyásokat a legkisebb faluban is. Ha valahol nem akad jelentős műemlék – bár ilyen hely kevés van Ausztriának ezen a részén –, akkor a növényekből kreálnak attrakciót. A hegyvidéki területen lévő Saint Kathrein am Offenegben például „illatos út” néven olyan tanösvényt alakítottak ki a falun belül, amelyben bemutatják a háztáji növényektől kezdve a hagyományos kerti virágokon át a bódító levenduláig, friss mentáig a térségre jellemző fajtákat. Kedves ötlet, hogy a fűszernövényekből az iskola elé is telepítettek a gyerekek néhány csokorral, s maguk gondozzák azokat.

A JEL: KOSZORÚ VAGY CSOKRÉTA

A „Buschenschank” jellegzetes stájer vendéglátási forma: családok működtetik az éttermet, fogadót, sörözőt, ahol a maguk termelte ételeket szolgálják fel. Ezek a helyek jellemzően egész évben üzemelnek, de érdemes előtte tájékozódni a nyitva tartásukról. Kérdezősködnünk nem is nagyon kell, hiszen a falucskában vagy a kisvárosban már az útbaigazító táblán látszik ez az információ. Ha a felirat mellett koszorú vagy valamilyen zöldleveles csokréta látható, azt jelenti: mehetünk, tárt karokkal várnak minket.

A stunbergi tavacskától nem messze például, a Moarpeter vendéglőben valóságos terülj, terülj asztalka tárul elénk, amikor a helyi specialistásokból kérünk: szalonna, tepertő és sonkakrém, körözött, májpástétom, különféle szalámik, kolbászok, felvágottak, sajtok és saláták, savanyúságok, lekvár, méz, almalé. Mindezt maguk termelik és dolgozzák fel, sőt emellett egy sikeres házi sörfőzdét, néhány hete pedig már panziót is működtetnek.

DOLGOS KEZEK

A családból mindenkinek van dolga és helye ebben a rendszerben: a nyolcvanhoz közel is energikus, tettre kész nagymama a finom házi süteményekért felel – amikor ott jártunk, túrós lepény, almás és szilvás kalács is szerepelt a fogások között –, a családfő a vendégeket fogadja és a sörfőzdében tüsténkedik, felesége és a família többi tagja pedig a felszolgálásában, az ételek előkészítésében segít. Mindenki jól jár: a vendég valóban ízletes, tartósítóés puffasztó szerek nélküli ételhez jut, miközben a nyitott teraszon élvezheti az őszi napsütést – háttérben az almáskertekkel vagy a meszsziről is idelátszó tavacskával –, a gazda és családja pedig megél abból, amit megtermel.

A vendégfogadóktól a gyógynövénylikőrig

Ausztria keletstájer vidékén a hagyományos, falusi vendégfogadóktól az egy-két csillagos szálláshelyeken át a négy-öt csillagos termálhotelekig széles a választék, így mindenki igényei és pénztárcája szerint választhat.

Ha a berendezés egyszerű, s a reggeli is csak néhány ízletes fogásból áll, éjszakánként akár tizenöt-húsz euróból is ki lehet jönni, ám aki kényeztetőbb, wellnessrészleggel, úszómedencékkel ellátott, s akár még golfozást is kínáló pihenési lehetőséget keres, annak mindenképpen száz euró fölötti összeggel kell kalkulálnia.

Abban a falusi fogadó és a luxusszálló is megegyezik, hogy igyekeznek a helyi specialistásokból válogatni, s a környékbeli termelőktől vásárolni. Ősszel ezen a vidéken biztosan kerül az asztalra friss almalé, almacet, tökmaggal vagy tökmagolajjal szórt saláta, vagy épp körtés, szilvás sütemény.

A hegyvidéki területeken találni olyan szállodát – ilyen például Saint Kathrein am Offenegben a Steinhauserhez címzett panzió –, ahol a házigazda mestere a gyógynövényekből készült likőröknek, s diplomás természetgyógyászként akár hasznos tanácsokkal is ellátja a különféle gyógyfüvek hatásairól a vendégeket.

Hasznos honlapok: www.oststeiermark.com, www.alpannonia.at.

A Herberstein nemesi família kastélyának egy része látogatható  –
A Herberstein nemesi família kastélyának egy része látogatható –
Top cikkek