A reneszánsz bölcsője

Olaszország szerelmeseinek véleménye igencsak megoszlik arról, melyik város, melyik vidék a legvarázslatosabb. Róma, Velence, Szicília vagy Toscana? Ki mire esküszik. ám a legtöbb szavazatot mégis a toszkán főváros, Firenze kapja.

Firenze méltóságteljes múltjával és szépségével mindenekfelett áll, nem csoda hát, hogy az Itália ékszerdobozaként emlegetett város azonnal, első látásra rabul ejti a turisták szívét.

DANTE ÉS A MEDICIEK

Akár egy hatalmas szabadtéri reneszánsz kiállítás, úgy terül el a város az Arno két partján. A folyó felett ível át a Ponte Vecchio, az egyetlen híd, amelyet a visszavonuló német csapatok nem robbantottak fel a második világháborúban. Megmenekülését állítólag annak köszönheti, hogy 1938-ban Hitler is végigsétált rajta, és lenyűgözte a látvány. A Régi Híd oldalaihoz fecskefészekként épített kis műhelyek, aranyüzletek már a középkorban is működtek.

Firenzében élt Dante Alighieri, az Isteni színjáték szerzője, aki szerelmét, Beatricét a Santa Crocetemplom közelében pillantotta meg először. Itt uralkodott a Medici család, amelynek tagjai, Cosimo és Lorenzo, teremtették meg a város fénykorát. A család címerében szereplő piros gömbök számos épületről visszaköszönnek, ahogy Firenze jelképe, a liliom is.

ÉPÍTÉSZETI CSODÁK ÉS DÁVID

A történelmi belvárost 1982-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A reneszánsz szabadon szárnyaló elméi, Brunelleschi, Donatello és Masaccio, olyan maradandó értékeket hoztak létre, mint a dóm, amelynek falait féldrágakövek díszítik. Közel százötven évig építették, ma a világ negyedik legnagyobb katedrálisa. A Baptisteróban, azaz keresztelőkápolnában egészen a XIX. századig minden városlakónak kötelező volt megkeresztelkednie. Bronzból készült, kétszárnyú kapuját, a paradicsom kapujaként emlegetik.

Pompás paloták jöttek létre –köztük a híres Palazzo Pitti és a Palazzo Vecchio, amely ma városházaként üzemel. Ez utóbbi előtt, a Piazza della Signorián áll Michelangelo Dávid-szobrának másolata. Az eredetit az Akadémiába szállították, ugyanis súlyosan megrongálódott a szabadtéren. A csodálatos alkotás védelmét 1991-ben megerősítették, az után, hogy egy őrült kalapáccsal tett kárt benne.

FESTŐÓRIÁSOK

Firenze világhírű képtára, a Giorgio Vasari tervei alapján a XVI. század második felében épült Uffizi a reneszánsz legnagyobb mestereinek – Leonardo da Vinci, Botticelli, Raffaello, Caravaggio, Tiziano – alkotásait, illetve többek között Rubens, Rembrandt és Dürer festményeit, grafikáit őrzi.

A híres itáliai humanista költő, Petrarca így írt e tájról: „Hol ér oson magános parti tájon, s hol dombok közt árnyas völgyecske mélyed, hajszolt szívemre megnyugvás csak ott hull.”

Hasznos infók

Az Uffizi előtti több órás várakozás elkerülhető: az interneten a bejelentkezés 4 euróba kerül. Ide és az Accademiába 6,5, a Palazzo Pittibe 8,5 euró a belépőjegy ára.

Az éttermekben a fogyasztáson felül személyenként 2-3 euró terítékdíjat (coperto) is kell fizetni.

Parkolás: a parkolóházakban 4 euró/óra, a nagyobb parkolókban az első óra 1, a többi 2 euró, a belvárostól távolabb a tarifa 1 euró/óra.

Hasznos honlapok: firenze.lap.hu; firenzeiutazas.hu; toszkana.gportal.hu; enit.hu

A firenzei dóm Olaszország legnagyobb temploma
A firenzei dóm Olaszország legnagyobb temploma
Top cikkek