Sisi városában

Benne járunk már az őszben, de még tart a klasszikus, országúti kerékpárosszezon, bringázásra még egy napos délelőttöt, kora délutánt ki lehet fogni. S ha így van, érdemes megismerni a Gödöllői-dombság aszfaltútjait, ezt a tökéletes bringásterepet.

A gödöllő i királyi kastély, amely egykor Erzsébet királyné, Sisi kedvenc magyarországi tartózkodási helye volt, a vasút- és a HÉV-megálló közelében áll, kerékpáros időmértékkel onnan mindössze 1-2 percre. Mielő tt nekilátnánk a közel 50 kilométeres körünknek, érdemes megtekinteni az impozáns épületet és a kastélyparkot!

CSATA, OPERA, FORMA–1

Rövid pihenő Mogyoród központjában
Rövid pihenő Mogyoród központjában

A 3-as fő útról forduljunk Isaszeg felé, az útvonal jól kitáblázott. 9 kmes, nagyjából szintben haladó út következik a nemrég várossá lett településből. Mielőtt a hármas csomópontból Pécel és Nagytarcsa felé fordulnánk, megéri kitérőt tenni a még mindig Falumúzeumnak nevezett tárlathoz. A kiállítás elsősorban a dicső séges tavaszi hadjárat fontos ütközetének, az április 6-i isaszegi csatának állít emléket. A bemutatóhely különlegessége egy csatajelenetet ábrázoló terepasztal.

Nagytarcsa felé a péceli műútról fordulunk jobbra, majd kezdünk hosszú emelkedésbe. Ha dombvidék, akkor azért előbb-utóbb lejtmenetnek kell következnie –Nagytarcsára már kis tárcsán érkezünk, ső t gurulunk, komoly tempóban. Kis tárcsa után Kistarcsa következik, amely öt éve nyerte el a városi címet. Mielőtt az M3-as alatt átgurulva Kerepes felé fordulnánk, álljunk meg a tő lünk balra nyíló kis téren. Itt áll Simándy József operaénekes szobra, aki Kistarcsa szülötte, neve szinte egybeforrt Bánk bán szerepének megformálásával.

Kis forgalmú utcákon, meredek kapaszkodókkal és gyors gurulásokkal megyünk át Kerepesre és Szilasligetre. Valójában az egykori Kerepestarcsán vezet át utunk egy elnyújtott emelkedőig, amely a Hungaroringhez vezet.

Izgalmas szakaszhoz érkeztünk: a dombtetőrő l balra belátni a ring aszfaltcsíkjára, lelátóira, szemben velünk pedig a Börzsöny és a Pilis mutatja magát a nem is oly távolban. A szédítő látvány után szédítő tempó jön: Mogyoródra tartós lejtmenet vezet, közben az Aquapark előtt is elhaladunk.

TOLÓ ÜZEMMÓDBAN IS LEHET

Hangulatos pincék vezetnek a központba, a Mogyoródi-patak partjához, ahonnan Szada felé kanyarodunk. Elő tte azért érdemes megállni a Gombai cukrászdában, mi itt sohasem csalódtunk!

A Szadáig vezető óvatos emelkedő csak arra szolgál, hogy felvezesse az igazi kapaszkodást. A Gödöllő felé tartó fő út igazi kerékpárosedző terep, nem szégyen, ha itt valaki leszáll és toló üzemmódba kapcsol. Kapaszkodás közben egyébként is érdemes megállni: a főúton egymással szemben épült református és katolikus templom mind lentről, mind fentről kitűnő fotótéma. A település határától már csak egy kellemes, gyors gurulás következik a kiindulópontig, Gödöllőig.

A TÚRA ADATAI

Hossza: 47,2 km, a szintemelkedés 480 m. Útvonal: Gödöllő–Isaszeg–Nagytarcsa–Kistarcsa–Kerepes–Hungaroring–Mogyoród–Szada–Gödöllő. > Megközelítés: a Keleti pályaudvartól vonattal vagy az Örs vezér tértől HÉV-vel Gödöllőig, gépkocsival a 3-as főúton vagy az M3-as autópályán.

Látnivalók: Gödöllői Királyi Kastély (www.kiralyikastely.hu), Isaszeg, Falumúzeum (http://muzeum.isaszeg.hu). > Finomságok: Gombai cukrászda, Mogyoród (http://www.gombaicukraszda.hu)

GÖDÖLLŐI MINTÁS HERENDI

A Gödöllői Királyi Kastély felújított Rudolf-szárnyában megnyílt a magyar arisztokrácia porcelánjait bemutató vándorkiállítás, amely első állomásán, Gödöllőn 2011. január 3-ig látogatható. A világhírű herendi porcelángyár termékeit szívesen használta kastélyai díszítésére a magyar nemesség, Erzsébet királyné megrendelésére pedig Herenden külön „gödöllői mintás” étkészlet készült.

Top cikkek