Sörben úszó mező

Az idén kerek évfordulót ül München: épp kétszáz éves a bajor főváros messze földön talán legismertebb rendezvénye, az Oktoberfest.

Világoszöld élénk rózsaszínnel kombinálva – az ilyen színkompozíciójú dirndlben, azaz mély dekoltázsos, fodros-népi öltözetben az idei Oktoberfesten megjelenő hölgyek biztosan szinkronban lesznek az aktuális divatirányzattal.

KLISÉK EGY RAKÁSON

Münchenben szeptember 18-án kezdő dik az immáron két évszázados múltra visszatekintő sörfesztivál. Az október 4-ig tartó rendezvény „gyökerei” 1810-ig nyúlnak vissza: I. Lajos akkori bajor trónörökös, késő bbi uralkodó hatalmas népünnepélyt rendezett abból az alkalomból, hogy feleségül vette Terézia szász-hildburghauseni hercegnőt. Az esemény helyszíne a Theresienwiese (Terézia-mező ) volt, s azóta is a München délnyugati részén található több mint negyvenhektáros mező n állítják fel a hatalmas sörsátrakat és a vidámparki hangulatot sugárzó mutatványos- és szórakoztatóbódékat.

Az Oktoberfestrő l azt tartják, hogy koncentrálva testesíti meg az összes Németországgal kapcsolatos klisét. Így a hatalmas korsó söröket, a méretes sült kolbászokat, a dülöngélős, mulatós zenét, a dirndlikbő l kitüremkedő keblek által „megihletett” vaskos vicceket. Az is biztos, hogy erre a hangulatra nemzetközi kereslet mutatkozik: Új-Zélandtól az Egyesült Államokon át Olaszországig rengeteg külföldit vonz a müncheni megavurstli.

BIZTOS, AMI BIZTOS

A tömegigény láttán a vendéglősök még tovább srófolják felfelé az árakat: az idén „Ein Mass Bier”, azaz egy liter sör 8,30–8,90 eurót –jelenlegi árfolyamokon 2300-2500 forintot – kóstál. Összehasonlításképpen: három évvel ezelőtt a sörárak még 7,30–7,90 euró között ingadoztak.

A szervező k, akik a kerek évforduló alkalmából a szokásos hatmilliónál jóval több vendéggel számolnak, háromszoros biztonsági gyűrű vel veszik körül az itt megforduló tömegek és a szabados viselkedés miatt esetleges iszlám terroristacélpontnak tekintettTheresienwiese-t. A masszív rendfenntartói jelenlét azonban inkább az alkohol hatása alatt könnyen előforduló kocsmai bunyókat hivatott megelőzni, illetve tettlegesség esetén a feleket szétválasztani.

„DRESS CODE”

Ha valaki autentikus öltözetben szeretne megjelenni, megteheti. Dirndlt a Magyarországon is ismert áruházlánc 70 eurótól kínál, és 80-90 euróért már kapni középkategóriás, fodros ünnepi öltözetet is. Férfiaknak a kék vagy pirosas, apró kockás ing mellé dögös bőrnadrág dukál, ezek ára 180 eurótól indul. Lehet persze „villantani” 64 eurós modellel is, ennyibe kerül ugyanis a már lezárult strandidény sztárja, a bajor bőrnadrágstílust utánzó hosszú fürdőgatya.

A SÖRFŐZDÉK BEVONULÁSÁTÓL AZ ELVESZTETT MANKÓIG

> Az idei Oktoberfest ünnepélyes megnyitójára, a müncheni sörfőzdék látványos, lovas kocsis bevonulására szeptember 18-án, szombaton 10.45-kor kerül sor, vasárnap a 2-2,5 órás kosztümös felvonulás 10 órakor veszi kezdetét.

> A müncheni sörünnep területén a vendégeket 10–22.30 óra között szolgálják ki alkohollal, az éjféli záróráig aztán már csak alkoholmentes innivalót lehet vásárolni.

> A 200. évforduló alkalmából a müncheni sörfőzdék egyedi, „jubileumi sörrel” rukkolnak elő.

> A sör örömeinek egyszerre százezren adózhatnak, a látogatók zavartalan szórakozásáról 12 ezer fős személyzet gondoskodik.

> Idén még lehet dohányozni az óriási sörsátrakban, 2011-től viszont itt is életbe lép a szigorú „füstölési” tilalom. > Megközelítés: az U3, U4, U5 és U6 metróvonalakon és az S1, S8 gyorsvasúttal, az autóval és autóbusszal érkezők több nagy közeli parkolóban is letehetik járműveiket.

> Az elmúlt években a világ legnagyobb sörfesztiválja alkalmanként 6-7 millió látogatót vonzott a világ minden tájáról, óriási mértékben fellendítve a város és környéke forgalmát. Csak magán a sörünnepen 450 millió eurót költenek az emberek ételre-italra és a szórakozási lehetőségekre (óriáskerék, körhinták, lovarda stb.), a városbeli éttermek és üzletek 205 millió eurót forgalmaznak, további 300 millió euró pedig a szállodák bevételét gyarapítja.

> Egy-egy évben több mint ötmillió liter sör, 90 ezer liter bor, 200 ezer pár sült kolbász, félmillió adag grillcsirke, 40 ezer kg hal, 100 ezer palack fél literes ásványvíz és limonádé, valamint 250 ezer liter kávé és tea csúszik le a vendégek torkán, akik a nagy forgatagban ezt-azt bizony el is veszítenek. Előfordult, hogy a 4000 talált tárgy között a több száz szemüvegen és mobiltelefonon kívül egy karikagyűrű és egy pár mankó is volt…

> Utazás, látnivalók: www.oktoberfest. de, www.munchen.de.

Top cikkek