Kalandra fel!

Legyen szó városnéző hétvégéről vagy országjárásról, Portugália mindenképp kitűnő választás. Már csak azért is, mert könnyen elérhető: A TAP portugál Légitársaság gépeivel három és fél óra után szívet-lelket gyönyörködtető világba csöppen az ember. Arról, mi várja az utazót az ibériai országban, Szolnok Péter értékesítési igazgatóval beszélgettünk.

Mettől meddig tart a turisztikai szezon Portugáliában, mi az egyes évszakok előnye vagy hátránya?

Portugália egész évben látogatható, a legtöbb turista mégis májustól októberig érkezik az országba. Mivel a fő szezonban, júliusban és augusztusban igen nagy a hőség, Magyarországról sokan inkább ősszel indulnak útnak. Ez elő nyös azért is, mert ilyenkor már valamivel kedvező bbek az árak, Portó környéke pedig bornapokkal csalogatja a nemes nedű híveit. A tél elsősorban a városnézés ideje, ám akadnak, akik azért kerekednek fel, hogy kihasználják a téli kiárusítás előnyeit. Sokan indulnak útnak természetesen tavasszal is – ez ugyancsak jó választás, hiszen húsvétkor már kellemes, 20 °C fok feletti a hőmérséklet.

Portugália sokak látóköréből kiesik, pedig rendkívüli vonzerővel rendelkezik. Miként lehetne ezt öszszefoglalni?

Portugália nagyon változatos és sokszínű , ugyanakkor viszonylag kis ország. Északon akár 2000 méter magas hegycsúcsokat is lehet találni, innen délre teraszos szőlőültetvények, majd dimbes-dombos, olajfa-, mandula-, füge- és gyümölcsligetek követik egymást, délen pedig sárgás sziklák által csipkézett tengerpartok várják a látogatókat. A híres szigetek, Madeira és az Azori-szigetek a tavaszias, kellemes hő mérséklet miatt számítanak kedvelt téli úti célnak.

Milyen színvonal, milyen árak várják a turistákat?

Portugália 1986-os uniós csatlakozását követően jelentős fejlődésnek indult, már az 1998-as liszszaboni expó idején korszerű hotelekkel és fejlett infrastruktúrával várta a világkiállítás vendégeit. Kiemelkedő esemény volt a 2004-es labdarúgó-Eb is, amikor három hétre tömegével költöztek Portugáliába a kontinens szurkolói.

Az országban egyébként 1640 óta nem volt háború, olyan látnivalók –települések, zarándokhelyek, királyi rezidenciák – várják a turistákat, amelyekre méltán büszkék a portugálok. Tehát kalandra fel, erre csábítok mindenkit! Az ibériai országban üdülhet, kulturálódhat, túrázhat az ember, rácsodálkozhat egy tő lünk távoli történelem emlékeire, és élvezheti a vérpezsdítő éjszakai életet is.

Ami az árakat illeti, a szállás lényegesen olcsóbb, mint nálunk, 3-4 csillagos, központi fekvésű hotelt reggelivel akár 40 euróért is lehet találni. Az étteremekben, akárcsak idehaza 20-25 euróért ketten kényelmesen megvacsorázhatnak.

Sokan utaznak a portugál szigetek valamelyikére. Kiknek érdemes oda ellátogatni?

A portugál szigetekre semmiképp se menjen az, aki homokos tengerpartra vágyik! Remek választás viszont azok számára, akik szeretnek túrázni, sziklát mászni, az örök tavasz virágaiban gyönyörködni, esetleg delfineket, ceteket nézni motorcsónak vagy vitorlás fedélzetéről.

Madeira, a madeirai csipke és az édes madeirai bor hazája számunkra történelmi szempontból is érdekes: egy-egy gyógykúra alkalmából sokat tartózkodott a szigeten Erzsébet királyné, Sisi, és itt nyugszik az utolsó magyar király, IV. Károly. A szomszédos Porto Santo szigetén két évig élt Kolumbusz Kristóf, akit a portugál hajósok sok hasznos információval láttak el egyedülálló terve előkészítéséhez. Az Azoriszigeteken, Európa és Észak-Amerika között valahol félúton az Atlanti-óceánon, nem ismert a tömegturizmus, az utazót nyugalom, zöldellő természet, vulkanikus környezet várja.

Melyek azok az ételek és italok, amelyeket Portugáliában járva feltétlenül meg kell kóstolni?

A tőkehalat az ország nemzeti eledelét mindenképpen, ezt a fáma szerint legalább 365-féleképpen készítik. A tengeri halak egyébként is nagyon kelendő ek, a hangulatos éttermek sokféle frissen fogott halat és tengeri gyümölcsöt kínálnak. A húskedvelőknek a kecske- és bárányhúsok ajánlhatók, édességként pedig az ovo mole nevet viselő, tojásból készült finom sütemény. Híresek a portói és a maderiai édes borok, ám Alentejo vidékéről sok más kellemes borral is találkozhat az ember. Közismert helyi különlegesség a zöld bor, a vino verde, amelyet elő szeretettel kínálnak lehű tve a nyári kánikulában.

Milyen vendéglátók a portugálok, és miként hidalhatók át a nyelvi nehézségek?

A portugálok nagyon barátságosak, szívélyes vendéglátókként gyakran másokat is megvendégelnek. Meglepően sokan és jól beszélnek angolul, ezért a helybeliekkel nagyon könnyű szót érteni.

Top cikkek