Hírek

NAPOT KAPOTT A MAGYAR FÜRDŐKULTÚRA

Mostantól minden év októberének második szombatját a Magyar Fürdőkultúra Napjaként ünneplik meg – jelentette be a Magyar Fürdőszövetség. Ez a nap az idén október 9-e. Ekkor fél áron lehet látogatni azokat a fürdőket, amelyek az országos rendezvényhez csatlakoznak. A létesítményekben előadásokat is tartanak a magyar fürdőkultúra gazdag múltjáról, a római kortól napjainkig.

AZ ÉV PINCÉSZETE: PANNONHALMA

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet nyerte el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia és a Magyar Szőlőés Bortermelők Szövetsége által 2002-ben alapított Év Pincészete címet. (Pannonhalma másodszor indult, tavaly a 2. helyet szerezte meg.) A rangos elismerésért szigorú feltételek teljesítése esetén lehet pályázni – ezeknek az idén hét pincészet tett eleget. A 2. és a 3. helyezett a Thummerer és a Konyári Pincészet lett. A díjátadó ünnepség az apátsági pincészet két legújabb csúcsborával, a Prior 2009 elnevezésű rajnai rizlinggel és a szintén tavaly szüretelt, egyelőre hét hordóban érlelődő, pinot noirral koccintottak.

A SOMLÓI A KEDVENC

A Magyarország kedvenc süteménye címért megrendezett internetes szavazás (www.kedvencetel.hu) nyertese a somlói galuska lett (23 602), amely kezdettől fogva vezetett. A dobogós helyezésekért szoros verseny alakult ki, végül a 2. a zserbó (19 879), a 3. pedig a rétes lett (19 356). További sorrend: 4. a krémes, 5. a túrótorta, a 6–10. helyezettek pedig a tiramisu, a Rákóczi-túrós, a gesztenyepüré, a Feketeerdő torta és a dobostorta. A sereghajtó, a 39. a mandulatorta (1819), előtte az Eckler-fánk és a baklava végzett.

„HŐLÉGES” VB DEBRECENBEN

A cívisvárosban október 2–10-e között rendezik meg a 19. hőlégballon-világbajnokságot, amelyen különböző versenyszámokban az eddigi legtöbb induló, közel 130 versenyző méri össze tudását. A kivilágított óriás léggömböket esténként a Kossuth téren, a földön is megtekinthetik az érdeklődők.

Top cikkek