Hírek

BÉCS: METRÓ EGÉSZ ÉJSZAKA

Egy februári népszavazás eredményeként szeptember első hétvégéjétől egész éjszaka jár a metró Bécsben. A járatsűrűség 15 perc, az árak változatlanok (a vonaljegy 1,8 euró), s mivel a menetrend igazodik a félóránként közlekedő éjszakai buszjáratokhoz, az éjszakai tömegközlekedés immár a bécsiek 96%-a számára elérhető. Az utasok biztonságára a rendőrség és a Wiener Linien közlekedési vállalat közösen vigyáz.

BRIT TURISZTIKAI MINISZTÉRIUM

David Cameron brit miniszterelnök augusztus végén önálló minisztert nevezett ki a turizmus felügyeletére (az ágazatot korábban a kulturális, médiaés sportminisztérium államtitkára felügyelte), és bejelentette: az év végéig elkészítik az ország új turisztikai stratégiáját. Erre azért van szükség, mert Nagy-Britannia idegenforgalmi versenyképessége jelentősen esett az utóbbi időben. A Világgazdasági Fórum turisztikai versenyképességi listáján az Egyesült Királyság 2008-ban a 6. volt, 2009-ben a 11. helyre csúszott vissza. Cameron rámutatott: a brit gazdaság fellendítése szempontjából kulcsfontosságú a turizmus, s a 2012-es olimpiai játékoknak e téren kiemelt jelentősége van.

HORVÁT IDEGENFORGALMI CSÚCS

Az év első nyolc hónapja minden idők legjobb eredményeit hozta a horvát idegenforgalom számára: a vendégéjszakák száma a tavalyi év azonos időszakához képest 51,7 millióra (+6%), a beutazó turistáké 7,4 millióra nőtt (+3%), ugyanakkor a belföldi nyaralóké 882 ezerre csökkent (–4%). A javulás a zágrábi kormány megítélése szerint jórészt az új idegenforgalmi stratégiának köszönhető – ennek részeként a horvátországi turizmus népszerűsítésére az idén összesen 30 millió eurót költenek (+2 millió euró). A magyarok továbbra is a 9. helyen állnak a küldő országok között: augusz tus végéig a magyar vendégek száma 274 ezerre (–1%) csökkent ugyan, de az általuk eltöltött vendégéjszakáké 1,5 millió fölé (+3%) emelkedett.

Top cikkek