„Világvégi” édenkert

A dél-portugáliai Algarve tartomány kedvelt üdülőhely, s nemcsak kellemes, egész évben élvezhető klímája miatt. A szokványos turisztikai célpontoktól szívesen elkalandozó utazót barátságos emberek, békés kisvárosok, évezredes műemlékek, száznál több strand, változatos tengerpart és sokféle kikapcsolódási lehetőség várja.

A portugálok legkedveltebb üdülőövezetét jó ideje felfedezték maguknak már a külföldiek is. Az év hidegebb hónapjaiban főleg britek, németek, hollandok, svédek és kanadaiak (!) hagyják maguk mögött a telet (jó részük saját ingatlanában vészeli át azt), tavasztól őszig pedig a világ minden szegletébő l áradnak az érdeklődő k, pihenni vágyók.

Immár három évtizede sokan golfzsákkal felpakolva érkeznek, nem véletlenül: Európa legjobb golfpályái közül több is Algarvéban található. A 150 kilométer hosszan elnyúló tartomány több tucat kiváló létesítménnyel büszkélkedhet, festő i környezetük azok számára is szemet gyönyörködtető, akik nem tartoznak a golfturisták közé: némelyik közvetlenül a magas sziklafalak övezte tengerparton épült, mások a lágyan ívelő dombok között, esernyő alakú fenyő- vagy fügefaligetekben, folyótorkolatban.

AL GARBH, AZAZ NYUGATI

Algarvét már a föníciaiak is lakták, késő bb a Római Birodalom részét alkotta, majd közel ötszáz évig arab fennhatóság alatt állt. A gazdag történelmi múltból számos látnivaló maradt fenn, igaz, a természet erejének – így a Lisszabont is romba döntő 1755-ös földrengésnek –, a tűzvészeknek, kalóztámadásoknak és a fel-fellángoló háborúskodásnak sok minden martalékául esett.

A Római Birodalmat idézik a tartomány központja, Faro óvárosának falai, a 711-tő l az 1200-as évek végéig tartó, fokozatosan visszaszoruló mór uralmat pedig számos vár és erő dítmény. Közülük a legjobb állapotú a Silves-ben lévő (a város tetejére vörös kőbő l épített vár felújítása uniós támogatással jelenleg is folyik), az arab uralkodók jó ideig innen kormányozták a térséget.

Algarve neve ezekből az időkből származik – Al Garbh, ami annyit tesz: nyugati, vagyis a birodalom nyugati csücske . Az arab "örökséget” őrzik a fehérre meszelt házak, a különös alakú, lyukacsos kémények, a színes csempeképek, a hangulatos, girbegurba utcák és az ízletes ételek – elsősorban persze az édességek.

A térség aranykorát a XV. században, a felfedezések kezdetén élte, amikor Tengerész Henrik Sagresben hajózási és tengerésziskolát alapított, Lagosban pedig hajóépítésbe fogott. Innen indultak útnak az akkori hajózás úttörői, a fürge, folyótorkolatokon is felhajózni képes karavellák, majd gazdag rakományaikkal ide tértek vissza. Magellán és Vasco da Gama közvetlen elő dei eljutottak Madeirára és az Azori-szigetekre, meghódították Afrika partjait, és lerakták a késő bbi, Angolától Brazíliáig terjedő gyarmatbirodalom alapjait.

SZIKLÁK, SELYMES HOMOK

A tartomány fő természeti látványossága a Szent Vince-fok (Cabo da São Vicente), Európa délnyugati csücske, a hatalmas sziklafal tetején álló világítótoronnyal, amelynek fénye 90 kilométer messzeségből is észlelhető. Azon a helyen, amelyet a középkorban a világ végének tartottak, a hegynyi sziklákat ostromló hullámok, a végeláthatatlan óceán s a tiszta időben kirajzolódó afrikai partok látványa kivételes élménnyel ajándékozza meg az embert.

Kelet felé haladva, a sziklák alatt keskeny, homokos partszakaszok váltják egymást. A tenger sokfelé kisebb-nagyobb mélyedéseket, barlangokat vájt ki magának, „hidakat”, kúpos alakzatokat hozott létre. A Portimãotól, a csendes halászfaluból zsibongó várossá vált Albufeirán át a vidék legnagyobb jachtkikötőjével büszkélkedő Vilamouráig húzódó partszakasz képe fokozatosan „szelídül”, egyre több a finomhomokos strand.

Algarve több mint száz strandja (praia) közül mindenki talál kedvére valót. Nyüzsgő , napozóágyakkal és napernyőkkel telerakottat éppúgy, mint félreeső, csendes öblöt, gyorsan mélyülő , úszásra alkalmasat, és kisgyermekekkel is biztonságosat egyaránt. A télen 14–16, nyáron legfeljebb 22–24 fokos tenger számtalan lehető séget kínál a vízi sportok kedvelő inek: vitorlázni, vízisízni, hullámlovagolni, búvárkodni, szörfözni, jet skizni, siklóernyőzni és delfinlesre menni is lehet.

TÁVOL A VÍZTŐL

Bár a legtöbben világszínvonalú strandjaiért keresik fel (ezek jó része elnyerte a kékzászló-minősítést), Algarve rengeteg egyéb kikapcsolódási lehetőséget is kínál. A sportoknál maradva, a golfozáson kívül lehet teniszezni, kerékpározni, lovagolni, többféle vízi vidámparkban és élményparkban szórakozni, madárlesre, orchidea- és parafatúrára menni (a térség paratölgyligetei adják a hagyományos parafafeldolgozás alapanyagát).

NÉGY KERÉKEN

Algarve látnivalói megismerhetők félegy napos, szervezett utak keretében, ám érdemes gépkocsit is bérelni. A júliusi–augusztusi csúcshoz képest az árak télen 40-50%-kal alacsonyabbak, megéri előzetesen tájékozódni a neten a sok vállalkozás ajánlata között. A tengerparttal párhuzamosan két út fut, az északiba Albufeira közelében torkollik be a lisszaboni autópálya. Az utak mindenhol jól karbantartottak és megfelelően kitáblázottak, ám a számtalan elágazás és körforgalom miatt ajánlatos részletes Algarve-térképpel nekiindulni.

HONLAPAJÁNLÓ

www.cp.pt
www.visitalgarve.pt
www.algarve-portal.com
www.algarvegolf.net

ÍZEK, ZAMATOK

Az étkezésben a főszerepet a tengeri halak és herkentyűk játsszák. Algarvei specialitás a kockára vágott, többféle húsból, kagylóból és zöldségből készült egytálétel, a cataplana, amely diszkosz alakú, légmentesen zárt fémedényben, frissen készül. Az arab hagyományokat őrzik a fügéből, mandulából, narancsból, tojásból és mézből összeállított édességek. Az éttermek palettája a kockás terítős kisvendéglőtől a luxuskategóriáig terjed. Érdemes megkóstolni a közeli borvidékek borait – a „ház bora” (vinho da casa) segít elszakadni attól a tévhittől, hogy Portugáliában csak testes portóit isznak.

Algarve fő természeti látványossága a Szent Vince-fok, Európa délnyugati csücske
Algarve fő természeti látványossága a Szent Vince-fok, Európa délnyugati csücske
Top cikkek