High-tech túrák

Két kereke van, nem bicikli, nem robogó és nem is roller. Mi az? A megoldás a segway nevű alkalmatosság, amely már a Mátrában is várja a különleges túrázásra vágyókat.

Július közepe óta különleges, kétkerekű járgánnyal, Segwayjel is bejárhatók a Mátra lankái, megnyílt ugyanis Magyarország első Segway-túráit kínáló központja. A Mátrában erre is ideálisak a körülmények: több mint 600 kilométer hosszú útvonal áll rendelkezésre az újfajta természetjáráshoz. Számtalan izgalmas élmény

kínálkozik romantikus élményekre vágyóknak, kalandot keresőknek és kisgyermekes családoknak egyaránt. Mivel a kétkerekű elektromos meghajtású, így környezetkímélő és zajtalan is.

Erdőben, városban

„A Segwayben az a jó, hogy akár 15–20 kilométert is be lehet járni vele. Ekkora távolságnak a legtöbben – hacsak nem gyakorlott túrázók – gyalog már nem vágnak neki. A Segway-túrákkal azonban nem a gyalogtúrákat szeretnénk felváltani, célunk sokkal inkább az, hogy kimozdítsuk a természetbe azokat is, akik a technikai újdonság híján vagy kényelmi okokból egyébként távol maradnának” – magyarázza a Mátra Segway-tulajdonosa, Kiss Beatrix.

A kétkerekűvel való közlekedést legtöbbször a síelés élményéhez hasonlítják, mivel azonos izomcsoportokat mozgat meg. „Nem ülünk, mint a motoron, hanem folyamatosan állunk, koncentrálunk, és kerülgetjük az akadályokat”.

A kínálatban élmény-, vadon- és családi túrák szerepelnek, s ezek akár extrákkal, többek között GPS-es kincskereséssel vagy a Segwaytúra „romantikus” változatával is bővíthetők. A Mátrafüredről induló túrákat 30 perces felkészítés előzi meg, hogy a kezdők is biztonsággal vághassanak bele a kalandba. Az élménytúrák olyan célpontokat érintenek, mint a Csórréti tározó, a Pisztrángos-tó és a Nagy-forrás, és vannak városnézésre, Gyöngyös, Farkasmály vagy Mátraháza nevezetességeinek felfedezésére alkalmat adók is. A haladóknak úgynevezett vadontúrákat ajánlanak, a Sár-hegyen át a Szent Anna-tóhoz és kápolnához.

Kicsikkel is

„A túrák közben ismertetjük a Mátra flóráját és faunáját, sztorizunk, néha szemetet szedünk, és védjük, tiszteljük a természetet. A túrákra azok is eljöhetnek, akiknek problémát jelent a hosszabb távú gyaloglás, és olyan családok is, akik kisgyermekeikkel egyébként nem tudnának megtenni ekkora útvonalat. A biztonságos gyermekutánfutóval azonban nekik is izgalmas kalandokban lehet részük” – hangsúlyozza Kiss Beatrix.

Mire figyeljünk?

A túrákat – amennyiben az idő nem túl zord – még esős időben is megtartják. Az öltözetmegválasztásánál nem árt figyelembe venni, hogy az erdőben 1-2 fokkal mindig hűvösebb van. Balesetvédelmi okok miatt nem javasolt a rövidnadrág és a rövid ujjú felső. A bukósisakot és az egyéb védő felszerelést a vállalkozás adja. A túrákon mindenki a saját felelősségére vehet részt.

Mi az a segway?

Az angol mozaikszó a segment way kifejezésből származik, amely szabad fordításban alternatív közlekedési lehetőséget jelent. Az óránként maximum 20 km-es sebességgel közlekedő, technológiai újdonságokkal (miniszámítógépekkel, lézeres giroszkópokkal, azaz dőlésérzékelőkkel) ellátott, kétkerekű jármű úgy egyensúlyoz, ahogy az ember. Se gáz, se fék nem kell a haladáshoz, a gépet testbeszéddel lehet irányítani. Zajtalanul, akkumulátorral működik, így szén-dioxid-kibocsátás nem szennyezi a környezetet. Használatához semmilyen jogosítványra nincs szükség.

Árak, kapcsolat

A 1,5–3 órás, 15–20 km-es élménytúrák ára 10–12 ezer Ft, amely magában foglalja a jármű- és védőfelszerelés-bérlés, a 30 perces oktatás, a túravezetés, a parkolótól parkolóig történő szállítás és a frissítők árát. A vadontúrák ára ennél valamivel magasabb. A vállalkozás üdülési csekket is elfogad. További infó: www.matrasegway.hu

Top cikkek