Ahol nem csak a víz kék

A Balaton-felvidékről a többségnek elsőre a fürdés, a horgászat és a vitorlázás jut az eszébe. Van azonban egy több évtizedes tradíció, amely már sok ezer embert megmozgatott, s amelynek jelenleg is komoly tábora van: az országos Kéktúra. A kék sávjelzés itt több mint 100 kilométer hosszan kanyarog.

Egy látnivalókban és élményekben igen gazdag szakasz a 16 km-es, Badacsonytördemictől Tapolcáig tartó út. Tördemicen a vasútállomáson kezdjük a túrát, itt kapunk pecsétet is a Kéktúra-füzetbe. Mire átérünk Szigligetre, már miénk az egyik esszencia, amiért érdemes erre kirándulni: szőlőültetvények mindenhol. No és folyamatosan vijjogó madárriasztók, hiába, csábítóak a szemek a fürtökön, még nyersen is. Nem lehet könnyű itt élni az újra és újra beinduló szirénák között. De a végeredmény mindenért kárpótol: a Balaton-felvidék a hazai fehérborkészítés egyik fellegvára.

Vár, pincék, fröccsözés

Mielőtt a szigligeti várba betérnénk, feltétlenül nézzük meg az avasi templomromot, majd jöhet a következő történelmi látnivaló. Az épen maradt és persze felújított falak közül pompás panoráma nyílik minden irányba, a magyar tengerre és az egykori vulkáni működésről árulkodó tanúhegyekre: a Badacsonyra, a Gulácsra és a Csobáncra.

A vár alatti pincében leöblíthetjük a kultúrélményt, majd némi „aszfaltozás” következik: a Szent György-hegyig aszfalton visz az út. A hegy lába ismét hosszabb megállóra késztet: szőlők és pincék közt haladunk el. Némelyik komolyan berendezkedett a vendégfogadásra, de van, ahol egyszerűen csak a gazda hívja be a turistát, hogy kis padra ülve együtt fröccsözzenek egyet. Így volt szerencsénk kipróbálni a héjától megfosztott, ezért fehér pinot noir-t is.

Bámulatos bazaltoszlopok

A Lengyel-kápolna, a régi Tarányiprésház, az oroszlános kút mint épített látnivaló sem utolsó, és hasonló elismeréssel lehet beszélni a hegyről nyíló kilátásról is a vízre és a további csúcsokra. Egyre erősebb kaptató visz fel a Szent Györgyhegy tetejére, amely a Badacsony után a második legmagasabb tanúhegy. A meredély lefelé is folytatódik, a térd nem szereti ezt a szakaszt, de megéri az erőfeszítés: a természet újabb műalkotásai, a bazaltorgonák végképp felejthetetlenné teszik a napot.

Lépcsőzés után a Kisapáti önkormányzata által működtetett, villannyal ellátott, fűthető Kaán Károly kulcsosházba érünk, ahol fára erősítve található meg a Kéktúra-bélyegző. Ideális és hangulatos szálláshely nagyobb túracsoportoknak.

Borvidék lévén, újabb és újabb ültetvények között érünk le ismét a hegylábhoz, majd a főúton gyalogolva Tapolcára. Ott aztán semmiképp se hagyjuk ki a központban lévő Malom-tavat, fejezzük be a napot a partján egy jó vacsorával!

Infó

Közlekedés Budapest Déli pu.–Tapolca vonalon, belföldi gyorsvonattal Badacsonytördemic-Szigliget állomásig, 175 km. Teljes árú menetjegy: 3080 Ft másodosztályon

Szállás Kaán Károly kulcsosház, 8284 Kisapáti, Szent György-hegy. Férőhely: 30 fő. Tel.: 06 (87) 433-016, www.kisapati.hu

Szigligeti vár Nyitva tartás: március 15.–október 30., belépő: 300 Ft www.szigliget.hu

Pincészetek a Kéktúra mentén Eszterházy Pince, Szigliget (www. eszterhazypince.hu), Szászi Pince, Szent György-hegy (www.szaszipince. hu)

Étkezés Tapolcán a Malom-tó körül több vendéglátóhely is működik (www. tapolca.hu)

A szigligeti várból minden irányba pompás panoráma nyílik  – A szerző felvétele
A szigligeti várból minden irányba pompás panoráma nyílik – A szerző felvétele
Top cikkek