A somlói lesz a sütikirály?

Néhány napon belül kiderül, hogy mi Magyarországon a legtöbbek által kedvelt sütemény. A cím elnyerésére az internetes szavazás tegnapi állása szerint egyelőre a somlói galuskának, a rétesnek és a zserbónak van a legnagyobb esélye.

Újházi tyúkhúsleves, töltött káposzta és madártej – e nem egészen diétás ételsor tagjai a februári Magyarország Kedvenc Étele szavazás kategóriagyőztesei. A NetPincér.hu szervezésében lezajlott megmérettetésen nyolcvanezren szavaztak: leves kategóriában a babgulyás és a halászlé végzett az élbolyban, a főételek közül a brasói aprópecsenye és a lecsó, a desszertek körében meg a somlói galuska és a palacsinta volt még dobogós.

Arról nincs információnk, hogy a vendéglősök közül hányan írták át étlapjukat a magyar ízlésverseny végeredményét látva. Illetve azt sem tudni, hogy hány csárdagazda dőlhetett elégedetten hátra, mondván, valamennyi kategóriagyőztes szerepel a kínálatában. Tény, hogy a kedvenc ételek listáján élre kerültek szinte mindegyike a hagyományos magyar konyha remeke, vagyis amagyarok – legalábbis a szavazáson részt vettek – többsége még mindig a hazai ízeket kedveli a legjobban.

A most zajló, Magyarország kedvenc süteményének felderítésére hivatott verseny során negyven fi nomság közül lehet választani. A szavazásra bocsátott finomságokat egy kétszázas listáról mazsolázták ki, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének szakmai segédletével. A sütirangadót szervező NetPincér.hu szervezője a távirati irodának elárulta: az előfelmérés során hétezer netező ajánlotta kedvenc csemegéjét, legtöbben az olasz tiramisut. Akkor a somlói galuska csak a második helyen végzett. Az eredményhirdetést szeptember 9-re ígérik. A kedvencetel.hu oldalon elérhető szavazólapon helyet kaptak a korábbi országtorták: a pándimeggy-, a szatmáriszilva- és a madártejtorta is. Az idei, a szilvagombóctorta még nem választható, azzal előbb még meg kell ismerkedniük az édesszájúaknak.

Top cikkek