Nagyvadak és természetbarátok

A gemenci erdő- és vadgazdaság egyik legújabb büszkesége a karapancsai kastély, illetve az ott létrehozott öko- és lovasturisztikai centrum.

II. Vilmos császár imádta, amikor a hercegszántói sokácok kólóztak. Kérésére esténként, vadászat után összegyű ltek a válogatott legények és leányok, hogy az osztrák és a német uralkodóház tagjai előtt táncoljanak. A szép tájban a német császár csak szép embereket akart látni. Izabella főhercegnővel olykor maga is beállt a körbe.

A Habsburg főhercegek uradalmában az 1900-as évek fordulóján rendszeresek voltak a királyi vadászatok. Annyi vendég gyűlt össze, hogy el sem fértek a régi (kis) kastélyban, ezért 1910-ben neobarokk stílusban gyönyörű új vadászkastélyt építtettek.

Az első világháború után vége lett a császárok és királyok vendégeskedésének. A karapancsai uradalom több mint fele Jugoszláviához került. 1945 után a kastély és az erdőgazdaság Magyarországon maradt részét államosították, a földeket felosztották. A diktatúra egyébként jót tett az egyedülálló gímszarvasállománynak és az erdő állapotának is. A kastélyok azonban elromosodtak a kommunizmus évtizedeiben.

SZÉP ÚJ VILÁG

A rendszerváltozás után csaknem két évtizedbe tellett, mire az állami tulajdonban lévő Gemenc Zrt. idegenforgalmi célokra fel tudta újítani mindkét kastélyt, a cselédházakat és a majorságot. A kis kastélyban múzeumot rendeztek be, a nagyban 11 szobában 22 luxus szálláshelyet alakítottak ki. Az egykori cselédházból kényelmes apartmanszállás lett, a majorban pedig a négylábú családtagokat is elszállásolják, ha valaki a saját lován akarja bejárni az erdőséget.

Karapancsa legnagyobb vonzereje a nagyvad: a gímszarvas és a vaddisznó. Ma nem főhercegek, hanem módos polgárok vadásznak – főleg osztrákok, németek, hollandok –, de Csányi Sándor, az OTP elnöke is Karapancsán tanult bele a vadászatba. A vadászszezon szeptembertő l februárig tart, Karapancsa azonban másnak is, egész évben érdekes.

A természetbarátok értékelik a rendkívül gazdag állatvilágot. A terület bejárható lovas kocsival, kerékpárral, de akár gyalog is.

Különleges természeti értéket képviselnek a területen fészkelő nagy testű madarak, például a rétisas és a fekete gólya. Kérésre idegenvezető segít nem eltévedni.

HORGÁSZOK, BORÁSZOK

A karapancsai kastély környéke a horgászok számára is paradicsom. Egy fokozottan védett holtágban, fő leg ladikból lehet horgászni: elsősorban harcsát, süllőt, csukát, pontyot. Az ínyenc horgászok az itt fogható fekete sügért kedvelik a legjobban.

Nemrég készült el a konferenciaközpont. A legelső rendezvényre történészeket hívtak – arra kérték őket, hogy elsősorban az uradalom, a karapancsai vadászat történetéhez kapcsolódó előadásokat tartsanak. Bekapcsolódtak a Bor éjszakája rendezvénysorozatba is – idén szekszárdi borászok termékeit lehetett kóstolgatni.

Nincs igazi turizmus kulináris élmények nélkül: a fő specialitás természetesen a hal- és vadétel. A kastélyban bármit el tudnak készíteni, a környékben, Mohácson, Baján, Nagybaracskán híres halászcsárdák várják a vendégeket.

Az utóbbi idő ben egyre több ifjú pár igényli, hogy esküvői fotósorozatát a kastélyban készíthesse el. A többi vendéggel egyeztetve erre is lehetőséget adnak.

HÁROM ORSZÁG HATÁRÁN

Az egykori uradalom ma három ország területén fekszik. Szerbia és Horvátország európai uniós közeledésével egyre könnyebb átjárni a határokon – némi szervezéssel már ma is bejárható mindaz a terület, amely az első tulajdonos, a törököt kiűző Savoyai Jenő idejében látható volt.

Savoyai életét kitöltötte a háború, nemigen ért rá gyönyörködni a jutalmul kapott hatalmas birtokban, s utód nélkül halt meg. A mai turista ennél jobb helyzetben van – legalább szabadidőbő l több jutott nekünk.

INFÓ

Megközelítés: az 51-es főúton, Hercegszántón át Mohács, Hóduna irányában.

A kis kastély erdészeti és vadászattörténeti kiállítása péntek–szombat–vasárnap 10–14 óra között látogatható óránként induló idegenvezetéssel. Felnőttjegy: 500 Ft, gyermekjegy 300 Ft.

Kapcsolat: www.gemenczrt.hu, e-mail: gemenc@gemenczrt.hu

Kirándulási lehetőségek: Dávod-Püspökpuszta – termál- és élményfürdő, Mohács, Villány, Baja, „a vizek fővárosa”.

Top cikkek