A jó ár összetett kérdés

Amennyiben a kiválasztott utazási iroda legális tevékenységéről meggyőződtünk (a www.mkeh.gov.hu oldalon), érdemes alapos vizsgálat alá vetni az utazási ajánlatokat. A választás nagyon körültekintő munkát igényel.

Ma már – a rossz tapasztalatok ezt igazolják – a legismertebb név esetén is rendkívül alaposnak kell lenni. Az ajánlat nem lehet felszínes. Ne fogadjunk el pl. olyan ajánlatot, amelyik „a partszakasz egyik falujában, nem messze a tengertől, különböző apartmanokban” kínál szálláshelyet!

Az ajánlatnak a végletekig konkrétnak kell lennie. A szolgáltatónak térképen meg kell tudni mutatnia a szálláshelyet, amelyen látható, milyen távolságra van a tengerparttól vagy éppen a város – település – központjától. Képet kell mutatnia a szálláshelyrő l, nevesítve a szállodát, apartmant vagy egyéb szálláshelyet.

 

HOL, MENNYI, MENNYIÉRT?

A szállás külseje is fontos, lakni, fürdeni azonban a belsejében fogunk – kérjünk tehát képet a hálószobáról, a nappaliról, a mellékhelyiségről és a fürdőszobáról. Apartmanok esetében fontos az alaprajz. Gyakori ugyanis, hogy egyes esetekben hálószobának számolják a nappalit kinyitható kanapéval. Egyeseknek ez tökéletes, míg mások hallani sem akarnak róla.

Mindezek után érdemes az árat boncolgatni. Bár a magyarok a felmérések szerint elsősorban ár alapján választanak, jó tudni, hogy a kedvező ár összetett kérdés. Adott szolgáltatások nem kerülhetnek ugyanis jóval kevesebbe, mint az átlag. Egy négycsillagos hotel szobája egy éjszakára nem kerülhet 5000 Ft-ba, vagy ha igen, akkor ott valami okvetlen gyanús.

FONTOS RÉSZLETEK

Az irodák általában egy adott árral hirdetik az utat, ez az, amire elő ször felkapjuk a fejünket. Ellenőrizni kell azonban, hogy pontosan mit tartalmaz az ár, és azt is, hogy mit nem. Szállás, étkezés, utazás a legalapvetőbb. De kérdés, hogy a repülőjegy mellett menynyibe kerül a reptéri illeték, a félpanzió mellett mennyit kell az italokért fizetni (all inclusive szolgáltatás esetén bizonyos italok ingyen járnak az étkezés mellé – tudakoljuk meg, hogy melyek ezek). Apartmanok esetében gyakori az áram, az ágynemű vagy a takarítási díj külön felszámítása. Gyakori az is, hogy az utazási irodák nem tüntetik fel a helyi adó (kurtax, local tax stb.) mértékét, a fizetési kötelezettség tényét.

Ezenkívül belépők, programok, parkolás, külön étkezések, síelés esetén síbérlet, esetenként oktatás lehet olyasmi, amiért még fizetni kell. Pontosan ellenőrizni kell, hogy mi az, amit meghirdettek az árban, mit fizetünk ki az irodában, és melyek azok a költségek, amelyekkel kint tartózkodásunk idején kell számolni.

Gyakoriak manapság az all inclusive utak. Ilyenkor elvben minden fogyasztást állnia kellene az irodának, beleértve az italfogyasztást is. Nem egy olyan eset ismert azonban, amikor az italfogyasztás csak adott koktélra, adott órában, adott mennyiségben volt értendő . Egyeztetni kell tehát, hogy a befizetett összeg ellenében pontosan hány étkezés, mennyi ital és milyen feltételekkel jár.

Top cikkek