Török riviéra: Több mint tenger!

A török riviéra szállodakomplexumai olyan színvonalas szolgáltatásokkal halmozzák el vendégeiket, hogy emiatt sokan nyaralásuk idején el sem hagyják a hotel területét. Mégis érdemes az aktív pihenést választani.

A táj szépsége, az ókori városok romjai, a történelmi emlékek felfedezése sok-sok élményt tartogat. A kirándulások okozta fáradság pedig egykönnyen levezethető a fi nom raki (helyi ánizsos pálinka) mellett, vagy a híres török fürdők valamelyikében.

A RIVIÉRA FŐVÁROSA – ANTALYA

Törökország egyik legnépszerűbb üdülőhelyét Budapesttől mindöszsze két és fél órás repülőút választja el. A félmillió lakosú várost természeti szépsége, csodás strandjai, kristálytiszta tengere, színvonalas szórakozóhelyei és üzleteinek hívogató portékái teszik a nyaralók kedvencévé.

Míg a Lara Beachként ismert strandja homokos, lassan mélyülő partszakasz, a Konnyaalti Beachen váltakoznak a homokos és a kavicsos részek. Vízi sportokra mindkettőn van lehető ség. A város fölé magasodó Taurus-hegység pompás keretet ad Antalyának.

A város legszebb műemléke az i. sz. 130-ban épült Hadrianus-kapu. A szeldzsuk törökök által épített, városfallal körülvett óváros bazárja a szuvenírvadászok Mekkája. Persze komolyabb ajándékokra is szert lehet tenni, arany ékszerek, szőttesek, szőnyegek, bőráruk csalogatják vásárlásra a turistákat.

GOLFOZÓK PARADICSOMA – BELEK

Belek mandula- és eukaliptuszfákkal szegélyezett parti sétánya, hosszú, homokos strandja és kiváló minőségű golfpályái miatt kedvelt az utazók körében. Bár a turistaközpont nem bő velkedik régészeti emlékekben, elkeseredésre semmi ok: a világ legjobb állapotban fennmaradt ókori színháza a közeli Aszpendoszon található.

Az ötemeletes épületet és a dombra épült néző teret i. sz. 161–180 között építették. Kő padsorain hajdanán 15–20 ezer néző is helyet foglalhatott. Akusztikája és épsége lehetővé teszi, hogy napjainkban is színházi és operaelőadások festői helyszíneként szolgáljon.

Belek jó kiindulási pont a kirándulásokra
Belek jó kiindulási pont a kirándulásokra

Érdemes kirándulást tenni Perge ősi városába is, amelyet a hettiták alapítottak. A kivételesen szép állapotban megmaradt hellén városkapuk mellett a legfő bb látványosság Kis-Ázsia legnagyobb, 12 ezer néző t befogadó ókori stadionja.

ANTIK VÁROS – SIDE

Az Antalyától 70 km-re található várost az i. e. 7. században alapították görög hajósok. Hamarosan a Földközi-tenger jelentős kikötőjévé vált, virágkora egészen az arabok betöréséig tartott. Gazdagságáról az antik színház és Apolló és Athéné tengerparton álló templomai tanúskodnak. Utóbbiak teljes pompájukban leginkább a tengerrő l csodálhatók meg.

Mint minden tengerparti nyaralóhelyen, itt is az ajánlott programok egyike a hajókirándulás. Aki adrenalinszint-növelő programra vágyik, ki ne hagyja a raftingolást. Az egész napos program során a Köprülü-kanyon hegyei között, kristálytiszta vízen hánykolódva életre szóló kalandban részesülhet. Aki a vizet szelídebb formájában szereti, induljon Manavgatba, Sidétő l 3 km-re, amely romantikus vízeséséről híres.

KLEOPÁTRA NÁSZAJÁNDÉKA – ALANYA

Az Antalyától 135 km-re fekvő Alanya nem szű kölködik látnivalókban. A város jelképe a nyolcszögletű Vörös Torony 1226-ban épült vörös téglából, aljában található az Etnográfiai Múzeum. A lenyűgöző kilátást nyújtó Citadella szintén a XIII. században készült, 6,5 kilométer hosszú falrendszere a tengerig vezet. A fellegvár 83 toronnyal és 140 bástyával rendelkezik.

Egyedülálló mű emlék a hajógyár, amelyet biztonsági okokból a sziklába vájtak. Csarnokai 8 méter szélesek, és 44 méter hosszan nyúlnak be a sziklába. Régen itt építették a hadihajókat a Taurus-hegység idehordott fáiból. Az Archeológiai Múzeum számos kiállítással várja azokat, akik egy napozásmentes napot terveznek.

Újkori emlék Kemal Atatürk háza, pontosabban az a ház, ahol a török köztársaság „atyja” 1935-ben megszállt. Emlékét a helyiek fotókkal, történelmi dokumentumokkal és alanyaiaknak írt táviratának bemutatásával ápolják.

A Kék zászlóval büszkélkedő strandok közül a Kleopátra-strand a legismertebb. A legenda szerint Egyiptom királynő je itt fürdött az Antoniusszal töltött mézeshetek alatt, aki neki ajándékozta a helyet. A strand előtt húzódó tengerparti sétány az éjszakai élet központja, a szórakozni vágyókat diszkók, bárok, kávézók várják.

Aki tökélyre szeretné fejleszteni alkudozási technikáját, annak az ajándékboltok mellett jó gyakorlóterep lehet a helyi piac is. Ha pedig hű sölne is egyet, irány a Dalamatas-barlang, amely gyönyörű cseppköveivel kápráztatja el látogatóit.

AZ ÓKOR NAGYJA – BODRUM

Bodrum ott terül el, ahol az ókori Halikarnasszosz állt az ókori világ hét csodájának egyikével, Mausolos király síremlékével. A monumentális építményt a király felesége állítatta férje halála után pár évvel, magassága kb. 42–50 méter lehetett.

A mauzóleum 1700 éven át ellenállt a háborúknak és a természeti erő knek, azonban 1402-ben egy földrengés súlyosan megrongálta, majd amikor a keresztes lovagok nekikezdtek a Szent Péter-erőd építésének, elhordták a gerendáit és az oszlopait, és beépítették a városfalba, illetve az erődítménybe. Ma a területen szabadtéri múzeum működik, bár a XIX. századi ásatások során feltárt leletek jó része „természetesen” nem itt, hanem a British Múzeumban látható.

Szintén Mausolos királyhoz kötődő emlék a király által építtetett, 13 ezer férőhelyes antik színház, amelynek különlegessége sátor alakú fedele volt. Érdekesség, hogy az ülőhelyek számát úgy határozták meg, hogy egy fenékre 40 cm-nyi helyet hagytak. A színházhoz vezető út elég kimerítő a nyári melegben.

A mai város sziluettjét a már említett, 30 ezer m²-en elterülő, középkori Szent Péter-erődítmény falai és tornyai határozzák meg. A kifogástalan állapotú várban hangulatos séta tehető. A megejtő panorámán kívül érdemes a tenger fenekére is „benézni” : itt található ugyanis a víz alatti Archeológia Múzeum, ahol a tengeri expedíciók során elő került tárgyakon kívül a feltáráshoz szükséges eszközök és felszerelések is láthatók.

A mindig nyüzsgő kikötőben a gyönyörű hajók és a tenger látványában gyönyörködve hosszasan el lehet üldögélni egy kahve (kávé) vagy egy Efes (török sör) mellett. A kikötő mögött számtalan bolt csábít vásárlásra. A Bodrum környéki strandok között vannak kavicsos és homokos plázsok is.

A SZÜKSÉGES PLUSZ

Fakultatív programok (körülbelüli árak, euróban)

Perge–Aszpendosz: 50, rafting: 40, török fürdő: 30, búvárkodás: 75, török est: 30, manavgati hajókirándulás: 35, alanyai hajókirándulás: 35, városnézés Antalya, Alanya: 20-20, Pamukkale: 55, kétnapos Kappadókia-túra: 100.

LÜKTETŐ ÉKSZERDOBOZ – MARMARIS

Az Égei-tenger partján lévő Marmarist vadregényes tája, sziklás öblei és kristálytiszta tengervize teszi felejthetetlenné. Itt van Törökország legnagyobb és legkorszerűbb jachtkikötője. A városi erődben 1991 óta múzeum várja az érdeklődőket régészeti, történelmi és néprajzi kiállításokkal. Az egykor aprócska halászfalu ma a régió egyik legkedveltebb üdülőközpontja és az ország legfiatalosabb nyaralóhelye.

Nem véletlenül, egymást érik a kávézók, bárok és az éjszakai mulatóhelyek. A szokásos raftingoláson, búvárkodáson és folklór programokon túl innen át lehet hajókázni a görögországi Rodosz szigetére, akárcsak a közeli Bodrumból a szintén görög Kos szigetre.

MONDÁK, CSODÁK

> Ezen a területen született több napjainkig híres személyiség, így például Szent Miklós, akitől a Mikulás legendáját származtatják, Demre (Myra) településen élt.

> Halikarnasszoszban, a mai Bodrumban született a történetírás atyjaként emlegetett Hérodotosz.

> Az Antalyától nyugatra lévő erdőségben élt a monda szerint Khimaira, a tűzokádó szörny.

>Antalya mögött húzódott Daphné kertje, ahol a szépséges nimfa babérfává változott.

> A mai Török Riviéra partvidékén volt található a világ hét csodája közül a halikarnasszoszi mauzóleum és az epheszoszi Artemisz-templom is.

Marmaris, az egykor aprócska halászfalu ma az egyik legkedveltebb üdülőközpont
Marmaris, az egykor aprócska halászfalu ma az egyik legkedveltebb üdülőközpont

> A Török Riviérától nem messze található több világörökségi helyszín is: a hófehér mészkőmedencéiről ismert Pamukkale, amely a török gyógyturizmus egyik központjává nőtte ki magát, Xanthos és Letoon ókori emlékei, valamint Kappadókia sziklába vájt kolostorai és templomai.

ÚTIKÖNYVEK

TÖRÖKORSZÁG DÉLI PARTVIDÉKE

MERIAN LIVE!

(MAXIM KIADÓ KFT., 2008, 128 OLDAL, 1980 FT)

KINEK AJÁNLJUK? Akik a nevezetességek mellett a különlegességek iránt is érdeklődnek. Akik egyedülálló programokkal is fel szeretnék dobni az utazásukat.

TÉRKÉP: 6 oldalas térképmelléklet + kihajtható borító.

INFÓ: A magyar utazók igényei szerint dolgozták át. Top 10 a legfontosabb nevezetességekről, valamint Top 10 különleges ötlet, ami az útikönyvekből kimarad.

GYAKORLATIASSÁG: Ír többek közt árakról, nyitva tartásokról, plusz speciális ajánlatok családoknak.

ÁTLÁTHATÓSÁG: A számokkal jelölt térképeknek hála azonnal megtalálható, hol van pontosan az, amiről az ember épp olvas. KÜLÖNLEGESSÉG: Európa legnagyobb utazási kiállításán díjazott útikönyv.

CSODASZÉP TÖRÖK RIVIÉRA

UTAZZUNK EGYÜTT!

(HIBERNIA, 2010, 84 OLDAL, 990 FT)

KINEK AJÁNLJUK?Azoknak, akik nem akarnak nagyon elmélyülni, de kicsit megismernék a partkörnyéki romokat, vízeséseket, településeket.

TÉRKÉP: 12 kis térkép, és kihajtható borító.

INFÓ: 50 település leírása 170 fényképpel. A többi hasznos információ mellett bepillantást enged a török konyhába is. GYAKORLATIASSÁG: Egyoldalas miniszótár egészíti ki.

ÁTLÁTHATÓSÁG: Rövid, tömör, de abszolút átlátható.

KÜLÖNLEGESSÉG: 2010 februárjában adták ki, így aktuális adatokat közöl.

JOHN MANDEVILLE: TÖRÖKORSZÁG

(BOOKLANDS 2000 KIADÓ, 2005, 128 OLDAL, 2750 FT)

KINEK AJÁNLJUK? Ideális azoknak, akik először utaznak Törökországba.

TÉRKÉP: Több mint 35 színes térkép a helyszínekről és a városokról.

INFÓ: A legérdekesebb helyeket kiemeli, és bemutatja a főbb nevezetességeket. Hasznos tanácsok kirándulással, szállással, étkezéssel, bevásárlással kapcsolatban.

GYAKORLATIASSÁG: Logikus tagolás, átlátható fejezetek.

ÁTLÁTHATÓSÁG: Praktikus, informatív, könnyen áttekinthető.

KÜLÖNLEGESSÉG: A könyv írója már számtalan cikket írt Törökországról magazinoknak, újságoknak.

Az öböl túlsó partján áll Alanya jelképe, a nyolcszögletű, vörös torony
Az öböl túlsó partján áll Alanya jelképe, a nyolcszögletű, vörös torony
Top cikkek
Top cikkek
1
Vélemény
NOL Piactér