Körültekintő biztosítás

Az utasbiztosítások szolgáltatásaiban akár hússzoros is lehet a különbség, miközben a napi díj terén csak pár száz forint a differencia – derül ki egy nemrégiben végzett felmérésből.

A legfontosabb – és általában azonos feltételű – orvosi költségek esetében például akad olyan biztosító, amelyik mindössze kétmillió forintig térít, míg mások százmillió forintig vagy limit nélkül vállalják a költségek megtérítését. Szakértői vélemény szerint a biztosítást minden esetben a célország adottságai alapján érdemes kiválasztani, jelentős különbségek lehetnek ugyanis az egészségügyi ellátás költségeit illetően.

Egy afrikai országban például lényegesen olcsóbb a kórházi ellátás, mint Nyugat-Európában, igaz, ott mindenképpen érdemes magánkórházba menni. Az Egyesült Államok e téren rendkívül drága, egy beavatkozás után gyakran több tízezer dollárról szól a számla. Jelentő s különbség mutatkozik a Nyugat-Európában igen borsos fogászati ellátás esetében is: a térítési díjak 15 ezertő l 130 ezer forintig terjednek, a hazaszállítás pedig távolságtól függő en 16-25 ezer euróba kerülhet

 

LÉNYEGES SZEMPONTOK

A poggyászkároknál a legkisebb térítés 60 ezer forint, de van biztosító, amelyik 600 ezer forintig állja az ilyen károkat. Emiatt a biztosítás megkötése előtt érdemes alaposan átgondolni, milyen értékű a poggyász, hány átszállás lesz az út során, mekkora az esély a poggyász elvesztésére. Számít a tartózkodás időtartama, a szálláshely típusa és az adott ország kockázati (betegségek, közbiztonság) besorolása is.

A felmérés szerint az utazók két fő csoportra oszthatók: egy részük a legolcsóbb biztosítást keresi, a másik az ár-érték arány alapján a legjobb biztosítást választja. Az online kötés előnye, hogy az utazók több ajánlatot vethetnek össze, amivel elkerülhető, hogy a biztosítási fedezetbő l kimaradjanak számukra lényeges elemek, vagy ezekre túl alacsony fedezetet vásároljanak. Vannak olyan biztosítások, amelyek a fedezeti körbő l kizárják például a fényképezőgépeket, laptopokat és videokamerákat – erre az online portálok szintén minden esetben fi gyelmeztetnek.

NAGYSÁGRENDI KÜLÖNBSÉGEK

A magyarok külföldi utazásra fejenként átlagosan 204 ezer forintot költenek. A jellemzően utazási irodában kötött biztosítások átlagára egy hétre 9503 forint, míg az interneten kötött – több biztosító ajánlatából kiválasztott – utasbiztosításoké nem éri el a 4 ezer forintot sem. (MT Zrt.)

Top cikkek