II. Erzsébet egy éve

Idén is megnyitották a látogatók előtt a Buckingham-palotát, amelynek időszakos kiállítása az uralkodó életének hivatali és bensőséges pillanataiba egyaránt betekint.

Alattvalói számára a 85. évében lévő királynő időbeosztásának jelentő s része közismert. Tudni, hogy július legvégétől október elejéig a skóciai Balmoral, az év végi ünnepek idején a norfolki Sandringham, az év legnagyobb részében pedig a windsori kastélyban tölti napjait. A Buckingham-palotát egyre inkább csak munkahelynek tekinti.

SZÉDÜLETES TEMPÓ

Mint 1993 óta minden nyáron, ahogy Erzsébet megkezdte évi rendes szabadságát, a palota idén is megnyitotta kapuit a fizető látogatók elő tt. Az ötlet azt követően merült fel, hogy 1992 novemberében, a királynő híres, szörnyűségek sokaságát hozó „annus horribilis” évének végefelé kigyulladt kedvenc otthona, a windsori kastély. A helyreállítás tetemes költségét az udvar a londoni rezidencia késő nyári, kora ő szi turisztikai hasznosításából gondolta fedezni. A gyorsan népszerű vé vált kezdeményezésbő l azóta hagyomány lett. Idén október 1-jéig látogatható a palota tizenkilenc hivatalos terme, amelyek falai roskadoznak a királyi gyűjteményhez tartozó festmények – Rubens, Rembrandt, Holbein, Canaletto – súlya alatt.

A Royal Collection kurátorai minden évben egy „speciális” időszakos, tematikus kiállítással egészítik ki a kastély és a hozzá tartozó szépséges park nyújtotta élményt. Az idei show címe A királynő éve, és ha erről valakit is külön meg kellett volna győzni, egyértelmű , hogy Erzsébet előrehaladott kora ellenére fiatalokat megszégyenítő tempót diktál. Mint az Egyesült Királyság és a Nemzetközösséghez tartozó országok államfője, az anglikán egyház és a brit fegyveres erők feje, illetve vagy hatszáz különböző jótékonysági intézmény főpatrónusa az elmúlt évben kétszázötven kötelezettséget bonyolított le – azaz majdnem minden munkanapra esett egy –, többek között beiktatásokat, audienciákat, államfők hivatalos vendégül látását és külföldi utazásokat.

DARÁZSDERÉKTÓL A GICCSIG

A protokolláris feladatokat és magánjellegű passziókat egyaránt illusztráló tárlaton első ízben láthatják az érdeklődő k szinte tapintható közelségben azt a 5,5 méter hoszszú, arannyal szegélyezett karmazsinszínű díszpalástot, amelyet az alacsony termetű királynő visel a parlamenti ciklus megnyitása alkalmából.

Kényelmes „köznapi” és csillogó-villogó estélyi ruhák érzékeltetik Erzsébet ízlését, ső t kiderül az is, hogy szívesen hasznosítja újra, viseli többször is csekély változtatással ugyanazt az öltözetet. A rendezők emlékeztetnek az ifjú trónörökös nő , majd királynő valaha világszerte csodált karcsú derekára.

Az uralkodó saját bevallása szerinti legkedvesebb hivatali funkciójának, a lovaggá avatásnak, illetve kitüntetésátadásnak a rekvizitumai éppúgy megtekinthetők a tárlókban, mint a minden évben a windsori kastélyban megrendezett Térdszalagrend ünnepség kellékei, a jelvények, palástok és különböző jelképek.

II. Erzsébet egyik legnagyobb szenvedélye a lovaglás, a lóverseny, beleértve a fogadást is. 1945 óta nem múlt el ascoti lóverseny az uralkodó megjelenése nélkül. Így a tárlat nem lehet teljes a paripái által elnyert trófeák és Erzsébet tíz válogatott kalapjának, köztük az ideinek bemutatása nélkül.

A királynő évének méltóságteljes elemeit tréfás, sőt a giccsesség határát súroló tárgyak teszik igazán szórakoztatóvá – például a megjelenései során kapott ajándékok közül egy kis Wallace- és Gromitszobrocska.

HASZNOS INFÓK

A Buckingham-palota október 1-jéig naponta 9.45 és 18 óra között látogatható. A belépőjegyet (felnőtteknek 17, 17 éven aluliaknak 9,75 font, 5 éven aluliaknak ingyenes) érdemes előre megvásárolni a www.royalcollections.org.uk honlapon keresztül.

Top cikkek