Hírek

ÚJ OSZTÁLY A TURKISH AIRLINES-NÁL

A turista, business és az első osztály mellé egy negyedik osztályt is bevezet járatain a Turkish Airlines. A comfort osztály a turista és a business osztály között helyezkedik el, ám a business osztály kényelmét kínálja a turistaosztályon megszokott árakon. Az új osztályt a légitársaság új Boeing 777-esein elsőként a pekingi, sanghaji, tokiói, bangkoki, Sao Paolo-i és torontói járatok utasai vehetik majd igénybe. A comfort osztályon utazókat kényelmes, 49 cm széles ülésekkel és 116 cm-es üléssorok közötti távolsággal várja a légitársaság.Minden üléshez saját, 10,6 hüvelykes képernyő tartozik, a filmeket az utas választhatja ki az archívumból.

 

MINŐSÍTETT ÉTTERMEK NEW YORKBAN

New York város 24 ezer éttermében elkezdték kifüggeszteni, milyen higiéniai minősítést – A, B vagy C – kapott az adott hely a város egészségügyi osztályának elbírálása alapján. Az új rendszer célja, hogy felhívja a vendégek figyelmét az ételek előkészítésének higiéniájára, az éttermeket pedig magasabb színvonalra ösztönözze. Az elbírálást nem befolyásolja az étterem nagysága, a legjobb, A besorolást akár egy kis kifőzde is megkaphatja. Az A minősítést szerzett éttermeket évente egyszer ellenőrzik, míg az alacsonyabb fokozatba soroltak gyakoribb közegészségügyi ellenőrzésre számíthatnak.

BALU KALANDPARK HARGITAFÜRDŐN

A közelmúltban 1,5 hektáros területen megnyílt a Balu Park, Hargitafürdő első kalandparkja, az első ütemben 120 fára és fa közé épített 105 játékelem, 8 különböző nehézségi szintű drótkötélpálya, étterem és shop készült el benne. Egyediségét fő szenzációja, Közép-Európa leghosszabb, 985 méter hosszú csúszó pályája adja, amely alkalmanként egy patakot is érint. A Balu Park nemcsak a turisták számára kínál izgalmas programot, hanem vállalati rendezvényekre és csapatépítő tréningekre is megfelelő helyszín lehet.

LEJÁRT A HAJTOGATÓS TÉRKÉPEK IDEJE

Szabadságra egyre kevésbé visszük magunkkal a jó öreg hajtogatós térképet, annál inkább terjed a navigációs készülékek és az internetes útvonaltervezők használata. Egy közvéleménykutatás szerint az utazóknak már csak egyharmada használ klasszikus térképet, negyede pedig útikönyvet, ezzel szemben az utazók fele (48%) támaszkodik navigációs rendszerre, 41% pedig online útvonaltervezőre. A mobiltelefonokon található programokat a megkérdezetteknek 5%-a rendszeresen használja, a 30 év alattiak között az arány ennek két és félszerese.

BRIT FESZTIVÁLKALAUZ

Idén augusztus 28–29-én rendezik meg az Egyesült Királyság legnagyobb dance és elektronikus zenei rendezvényét, a Creamfieldst (www.creamfields. com). A skóciai Edinburgh Festival keretében augusztus 30-ig tart a Fringe, a világ legnagyobb összművészeti fesztiválja (www.edfringe.com), a világ legjobb íróit, költőit, gondolkodóit és fotográfusait vonzó Nemzetközi Könyvfesztiválra augusztus 14–30. között kerül sor (www. edbookfest.co.uk), a Nemzetközi Fesztiválon (www.eif.co.uk), augusztus 13.–szeptember 5. között pedig a világ legjobbjai mutatják be legújabb előadásaikat az opera, klasszikus zene, színház és balett területéről. További infó: www.visitbritain.com

18 MÉTERNYI MŰANYAG PALACK HÁTÁN

128 napos utazást követően július közepén érkezett meg Sydney-be az a műanyag palackokból és egyéb újrahasznosított hulladékból épített katamarán, amely San Franciscóból indult, és 14 800 kilométert tett meg a Csendes-óceánon. Az expedíció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a műanyag hulladékok okozta problémára, illetve az újrahasznosítás jelentőségére. A Thor Heyerdal norvég kutató papiruszhajója, az óceánt több mint hatvan évvel ezelőtt átszelt Kon-Tiki után Plastiki névre keresztelt 18 méteres hajó teljes egészében újrahasznosított hulladékból épült, azon az energiát napelem, szélkerék, illetve egy kerékpár hajtotta generátor adta.

VÍZI TURISZTIKAI KÖZPONT ORFŰN

A Pécsi-tó partján átadták a Baranyai élménykörút részeként épült Aktív Víziturisztikai Központot. Mintegy 180 millió forintos beruházás nyomán a létesítmény kikötőt, csónakházat, öltözőépületet, sport- és pihenőházat, továbbá egy foci- és egy rekortánborítású futópályát foglal magában, és korszerű feltételeket teremt a vitorlázás, a szörfözés, a kajak-kenu és a sárkányhajózás gyakorlására. A Baranyai élménykörút további részei az orfűi Aquapark, a bikali reneszánsz élménybirtok, a mecseknádasdi „rejtőzködő borfalu”, valamint a Pécset Orfűvel és Abaligettel összekötő kerékpárút. A 3,2 milliárd Ft összértékű (1,7 milliárd Ft európai uniós forrással támogatott) beruházás jelenleg Magyarország legnagyobb költségvetésű önkormányzati és civil kezdeményezésű turisztikai programja.

FÜRDŐVÁROSI FEJLESZTÉSEK

Zalakaroson átadták a felújított fürdősétányt, amely a Gránit Gyógyfürdő új főbejáratáig vezet, és amelyet gyalogosok és kerékpárosok egyaránt használhatnak. Az 59 milliós fejlesztés során – amelyet 49,9 millió forinttal támogatott a Nyugat-dunántúli Operatív Program – őshonos fákat ültettek, padokat, virágtartókat, szeméttároló edényeket helyeztek el, a közvilágításhoz megújuló energiát használnak. Az 1965 óta működő gyógyfürdő nemrégiben jubilált: július közepén fogadta 25-milliomodik vendégét.

KIRÁLYI SZAKÁCSOK

Aranyló csorbaleves, szalvétagombóc, viharsarki hajtogatott – ezeket az ételkülönlegességeket is megismerhetik, megkóstolhatják azok, akik ellátogatnak a Somogy megyei Nagyszakácsiba, az augusztus 7-i Királyi Szakácsversenyre. A reneszánsz kort idéző verseny érdekessége, hogy a szakácsmesterekből álló csapatok kizárólag a Mátyás király korában is ismert alapanyagokból, fűszerekből, eljárásokkal készítik el a fejedelmi menüt. A kulináris élmények mellett koncertekkel, lovagi játékokkal, íjászbemutatókkal, vásári forgataggal várják a látogatókat. www.kiralyiszakacsok.hu

CSÚCSON AZ ÜDÜLÉSI CSEKK

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott és forgalmazott üdülési csekk soha nem látott népszerűségnek örvend: az év első felében 36 milliárd Ft-nyi került belőle a felhasználókhoz – 5%-kal több, mint tavalyi ilyenkor –, az üdülés, pihenés és kikapcsolódás területén működő közel 15 ezer hazai szolgáltató pedig 11%-kal több csekket fogadott el. Az üdülésicsekk-forgalmazás mintegy nyolcezer hazai munkahelyet tart fent, és teremt forgalmiadó-, nyereségadó- és egyéb költségvetési bevételeket. A legutóbbi hírek szerint megmarad a hazai turizmus sajátos fizetési eszköze, de a kormány felülvizsgálja annak felhasználási körét, illetve azt, hogy a csekk segíti-e a kis- és középvállalkozások, valamint a falusi vendéglátók munkáját.

FALUSI SZÁLLÁSHELYEK NAGY-KATALÓGUSA

Lezárult a Falusi Turizmus Centrum országos szállásfoglalási rendszer fejlesztésének első szakasza, s ennek eredményeként a www.falutur.hu/szallas címen immár megtalálható az ország összes turisztikai céllal működő szálláshelye. A katalógusban jelenleg mintegy 1500 magyarországi település 40 ezer szálláshelyéről található információ. A betűrend szerint sorakozó településnevekre kattintva kiderül, hogy az adott településen található-e szállás, hány szolgáltató közül lehet választani, s azok elfogadják-e az üdülési csekket. A katalógust online térkép egészíti ki.

ORSZÁGOS KOVÁCSTALÁLKOZÓ

Augusztus 7-én, szombaton tartják a Somogy megyei Vésén a 9. országos kovácstalálkozót, amelyre az idén már 32 mesterember jelezte részvételét. A rendezvény ötletét annak idején az adta, hogy a falu örökölt egy kovácsműhelyt, amely jó alkalmat kínált a mesterség bemutatására, a kovácstalálkozó pedig arra, hogy a mesterek versengjenek egymással. Ez korábban azt jelentette, hogy minden résztvevő azonos tárgyat készített el, az idén azonban ki-ki azt üti ki a vasból a rendelkezésre álló másfél óra alatt, amihez leginkább kedve van.

Top cikkek