Sztrájkhullám a görögöknél

Görögországi utazás előtt érdemes érdeklődni, ugyanis bizonytalanná vált az üzemanyag-ellátás a hét eleje óta tartó fuvarossztrájk miatt. A töltőállomások előtt hosszú sorok alakultak ki már vasárnap, amint híre ment: a sztrájkhullám élére ezúttal a közúti fuvarozók állnak.

Az autósok sok helyütt gyakorlatilag teljesen kiürítették a benzinkutak tartályait, sokan bespájzoltak, hogy a szabadságolási főszezon nyitányán üzemanyag híján még véletlenül se ragadjanak otthon.

Kaminosofőrök tüntetnek a Közlekedési Minisztérium előtt Athénban
Truck drivers clash with riot police in front of the Transport Ministry in Athens July 29, 2010. The Greek government ordered striking truck drivers to go back to work on Wednesday, the third day of their nationwide stoppage, as fuel shortages started to hurt the country. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT CIVIL UNREST TRANSPORT IMAGES OF THE DAY)

A görög közúti fuvarozók az áruszállítási piac további liberalizációját szorgalmazó törvényjavaslat ellen ágálnak, amely jelentősen beszűkítené a lehetőségeiket, és ezrek megélhetését veszélyezteti, igaz, a lakosság számára hasznos lehet, hiszen az árverseny irányába hat. A szerzett jogaikért küzdő fuvarozók eredetileg augusztus végére hirdették meg erődemonstrációjukat, de a görög kormány átírta a menetrendet, mert előre hozta a javaslat tárgyalását. Jelenleg árufuvarozást csak az állami hatósági engedéllyel rendelkező vállalkozások folytathatnak, s a kormány ezen akar változtatni. A licencet korábban 300 ezer euróért kiváltó vállalkozók érthetően dacosak, ha a piac ra újonnan érkezők fillérekért hozzájuthatnak majd az engedélyhez.

A fuvarozó-érdekképviseletek sajnálkozásukat fejezték ki amiatt, hogy a sztrájkkal, az útelzárásokkal honfitársaiknak, különösen az idegenforgalomból élők százezreinek kellemetlenséget okoznak, de hangsúlyozták: nem lehetnek most erre figyelemmel, mert a kormány sincsen tekintettel az ő érdekeikre. Görögország idegenforgalmi megítélését mindenesetre erősen rontja a folyamatos sztrájkveszély, emiatt a turisták tömegesen mondhatják le foglalásaikat. Sok szálloda idő előtt zárhat be s küldheti el az idényre felvett munkásait. A szigeteken sokkal békésebb a helyzet, mint a nagyvárosokban, de ez is megváltozhat, ha a fuvarozók fenyegetéseiket beváltva a kompkikötőket is blokád alá veszik. Az áruszállítás akadozása az üzletek polcain is jól látható nyomot hagyhat. De repülővel sem biztos, hogy eléri úti célját a turista, hiszen a légi irányítóknál is sztrájkba léptek. Sőt elképzelhető, hogy a töltőállomás-üzemeltetők is munkabeszüntetést tartanak a napokban. A kamionosok meg járműveikkel több úttorlaszt is képeztek Ioannina, Nauplio és Trikala útjain. A kormány válságtanácskozáson próbál megoldást találni a kialakult helyzetre.

Top cikkek