Mártózás a Dráva zátonyain

A Dél-Tirolban eredő, 749 kilométer hosszú Drávát Közép-Európa legtitokzatosabb, legvadabb, legkiszámíthatatlanabb folyójának mondják szerelmesei.

A Dráva igazi horgászparadicsom, a visszajáró pecások kétméteres harcsákról, rekordméretű balinokról és süllőkről mesélnek.

Magyarországon 137 kilométert tesz meg a Dráva, a folyó több szakaszon természetes határ hazánk és Horvátország között. A folyó teljes hazai partszakasza védett, a terület kezelője a Duna–Dráva Nemzeti Park (DDNP). A Barcshoz tartozó Drávaszentesen a DDNP egy bemutatóközpontot hozott létre, s ott múzeum, tanösvény, multimédiás előadások gondoskodnak a Dráva állatés növényvilágának megismeréséről. Ha élményszerűbb megismerésre vágyunk, célszerű bejelentkezni egy drávai vadvízi túrára. A május elejétő l szeptember végéig induló, hatnapos túrák iránt mindig nagy az érdeklődés.

Azért, hogy a túrázók ne zavarják meg a folyó és völgyének állatvilágát, egy csoportmaximum tíz kenuból és 40 főből állhat, s a szakavatott vezető k által irányított evezős csapatok kétnaponta startolhatnak. A 150 kilométeres – Horvátországba is átevező – túra Őrtilostól indul, és Vízvár, Barcs, Szentborbás, Drávasztára, Vejti érintésével jut el Drávaszabolcsra.

A túrázók a közbenső állomásokon sátrazva töltik az éjszakát. A kenusok általában napi 7-8 órát eveznek és csorognak a folyón, közben 4-5-ször kikötnek a Dráva legfestőibb partszakaszain, szigetein, zátonyain. Ott mindig van idő egy mártózásra a Dráva hűs és tiszta vizében, s mód nyílik arra is, hogy a túrázók kicsit kilessék a folyó mentén élő 150 védett madárfaj számos egyedét. A partifecskét, a barna kányát, a fekete gólyát, a jégmadarat, a gyurgyalagot, a kis csért, a kis lilét és a rétisast.

INFÓ

Nyitva: A drávaszentesi bemutatóközpont március 15-től október 31-ig, hétfő kivételével reggel 9-től délután 5-ig tart nyitva.

Kapcsolat: +36 (82) 461-285. Itt lehet jelentkezni a hatnapos kenutúrára is. Árak: A felnőttek 500, a diákok és a nyugdíjasok 300 forintért vehetnek jegyet. A sátorozóhelyekért a DDNP személyenként 6 ezer forintot kér hét éjszakára, egy négyszemélyes kenuért 3 ezer forintot kell fizetni naponta.

Top cikkek