Főúri vendéglátás

Dísznövény-kiállítás, vonósnégyes fesztivál, esküvők, konferenciák – pezseg az élet a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, az ország egyetlen olyan műemlék kúriájában, amelyet az egykori építtető család leszármazottjai üzemeltetnek.

Húsz évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az akkor üresen álló, romhalmaznak tűnő egykoriKárolyikastélyba valaha még visszatérhet az élet. Azt pedig végképp nem lehetett volna megjósolni, hogy a neoklasszicista stílusú, 160 éves műemlék épületbe az a Károlyi György lehel majd lelket, akinek a felmenői egykor megépítették a főúri kastélyt.

MÁSODVIRÁGZÁS

Károlyi György azért költözött vissza Magyarországra, hogy újra felvirágoztassa az ősi családi kastélyt
Károlyi György azért költözött vissza Magyarországra, hogy újra felvirágoztassa az ősi családi kastélyt

Bár saját maga nem ragaszkodik hozzá, de a fehérvárcsurgóiak a Károlyi szülők és nagyszülők emléke előtt tisztelegve ma is gróf úrnak szólítják Károlyi Györgyöt, aki élete nagy részét Franciaországban töltötte. Csak az elmúlt évtizedben költözött vissza Magyarországra, hogy német származású feleségével újra felvirágoztassák a kúriát. Hozzáállásuk és lelkesedésük annyira meggyő zte a kincstár vezetőit, hogy az állami tulajdonban lévő ingatlant 99 évre átadták hasznosításra a Károlyi család által e célra létrehozott részvénytársaságnak.

Acégazelmúltévtizedben látványos munkát végzett, a Károlyi-kastély immár Fejér megye egyik kulturálisturisztikai központjának számít. Évente mintegy húszezren fordulnak meg a létesítményben, amely igyekszik komplex szolgáltatásokat nyújtani a vendégek számára.

GYÖNYÖRŰ KÖRNYEZET

Az épületegyüttes legfontosabb egysége a kastélyszálló, amely 21 kétágyas szobávalmű ködik. A főúri környezetért egy éjszakára (reggelivel együtt) 18 ezer forintot kell fizetni. A kastély egész évben nyitva tartó étterme a külső látogatók számára is nyitott, a közepes árfekvésű ételek a magyar és a francia konyha ízeit idézik.

Az arisztokrata miliő miatt a kastély kedvelt esküvői helyszínnek is számít, a környékbeli fiatal párok fő ként nyáron választják előszeretettel díszletül a műemlék épületet. Jelenleg az egyetlen problémát az jelenti, hogy maximum 80 fő számára jut hely az étteremben. Az év végére azonban befejeződik a kastély középső szárnyának belső felújítása is, akkortól pedig akár több száz fős rendezvényeket is lehet majd tartani Fehérvárcsurgón.

Kisebb rendezvények – konferenciák, tréningek – számára már most is kibérelhető a könyvtár és a kastélykápolna. Ez utóbbi elsősorban klasszikus zenei koncerteknek ad otthont, míg a bibliotékát – amelynek alapját Fejtő Ferenc történészfilozófus 6000 kötetes könyvtára adja – az érdeklődő k naponta 10–18 óra között látogathatják.

RENDEZVÉNYEK, LÁTNIVALÓK

A Károlyi-kastély legnagyobb tömeget vonzó rendezvénye az évente megrendezésre kerülő Európai Dísznövény- és Kertészeti Napok, amelyen alkalmanként közel 80 kiállító vesz részt. Az idei év legfontosabb kulturális eseményének a szeptember 24–26. között megrendezésre kerülő I. Európai Vonósnégyes Fesztivál ígérkezik.

A Károlyi-kastély vendégei Fehérvárcsurgón és környékén is számos látnivalót találhatnak. A legfontosabbak közé a csókakői vár, a móri bormúzeum és a bodajki Hochburg–Lamberg-kastély tartozik, a bakancsos turistáknak pedig kiváló kikapcsolódást nyújtanak a kelet-bakonyi hegyek is.

HASZNOS INFÓK

Cím: 8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u. 2. Telefon: 06 (22) 578-080 Megközelítés: a Székesfehérvárt Győrrel összekötő 81-es főútról Fehérvártól 18 kilométerre kell lekanyarodni Fehérvárcsurgó felé. Web: http://karolyi.devpixup.com

Top cikkek