Kiutazási adó a briteknél

Világszerte újra növekedésnek indult a turizmus, az utazások növekedéséből azonban Európa tavaly még alig profitált. Az idei évre a Turisztikai Világszervezet átlagosan 3-4 százalékos növekedést vár.

A gazdasági válság előtti fénykort a tavalyi, 4,2 százalékos csökkenés után idén megindult növekedéssel sem fogja tudni megközelíteni a turisztikai ágazat sehol, de a lejtmenet legalább véget ért. A Turisztikai Világszervezet most publikált jelentése szerint a késői foglalások egyre jellemzőbbek minden országban, mint ahogyan az is, hogy az utazók tájékozódásra és szállásfoglalásra, kivált a közeli országokba, egyre nagyobb előszeretettel használják az internetet. Az all inclusive szolgáltatások iránt feltűnően megnőtt a kereslet, miként növekszik az egyedi autós utazásra indulók száma és aránya is.

Az idén január és április között világszerte 6,6 százalékkal nőtt a turistaérkezések száma, de a növekvő forgalomból a különböző kontinensek, illetve régiók eltérően részesedtek. Az ázsiai és a csendes-óceáni térségbe 12 százalékkal több turista érkezett az idén, Amerikába 6 százalékkal, miközben a Közel-Keleten kiemelkedő, majdnem 33 százalékos volt az ugrás, ami elsősorban a tavalyi, számottevő visszaesés után helyreálló forgalomnak köszönhető.

A tavalyi év összességében 5,7 százalékos bevételcsökkenést hozott, a vendégekért zajló árverseny miatt is. Az utazási kedv ellen tovább hat a több országban is jelentkező komoly költségvetési deficit, amit a kormányok a megszorító intézkedésekkel és növekvő adóterhekkel próbálnak orvosolni. Mindez éppen a legnagyobb küldőpiacokat jelentő fejlett országokat sújtja a leginkább, pontosabban a belőlük élő klasszikus európai turistaparadicsomokat.

A turisztikai ágazatot érintő legújabb adók közé tartozik a római mellett az Egyesült Királyságban novemberben bevezetni tervezett kiutazási adó, vagy Németország terve egy légi közlekedést sújtó fizetési kötelezettség bevezetésére.

Top cikkek