Feljogosított hajózók

A légi utasokhoz hasonló jogok illetik meg 2012-től a hajón utazókat is járattörlés vagy -késés esetén. Az Európai Unióban egységesen érvényes szabályozás a tizenkét utasnál többre méretezett, menetrend szerinti hajókra és kompokra vonatkozik, a buszos utasok jogairól ősszel tárgyalnak majd.

A városnéző és kirándulóhajókat kivéve másfél év múlva az Európai Unióban hajózók, illetve a kompon utazók a repülők utasaival azonos jogokat élvezhetnek, amennyiben járatuk kilencven percnél többet késik, vagy el sem indul. Az Európai Parlament által most elfogadott jogszabály szerint a járat késéséről vagy törléséről az utasokat mielőbb tájékoztatni kell, legkésőbb a kiírás szerinti indulási időpont után 30 perccel. Amennyiben az indulás legalább 90 percet csúszik, az utasokat már frissítő és gyorsétkezés is megilleti. Ha a hajó késése már olyan mértékű, hogy amiatt az érvényes menetjegygyel rendelkezőknek már máshol kell éjszakázniuk, a jogszabály díjmentes fedélzeti vagy parti szálláshely biztosítására kötelezi a járat üzemeltetőjét. Ha a várható késedelem 90 percen túli, illetve a járatot törölték, az utasoknak jogában áll majd felár fizetése nélkül átfoglalni, vagy akár a menetjegy árát teljes egészében viszszakérni. A késésnek egyéb anyagi következményei is lesznek: az után a menetjegy árának 25–50 százaléka visszakövetelhető.

Ha a hajó bizonyítottan azért nem tud időben vagy egyáltalán elindulni, mert az időjárási körülmények veszélyeztetik a járat biztonságát, akkor a szolgáltató mentesül a kötelezettségei alól. Az is mentő körülmény, ha a járattörlés vagy -késés az utas szándékos magatartásának következménye.

A távolsági és városi buszokon utazók jogairól egyelőre nem született egyezség az uniós tanácstagok között. A témára a tervek szerint őszszel térnek vissza, és egyetértés esetén a buszozók jogainak bővítéséről is dönt az Európai Tanács.

Top cikkek