Orvost, azonnal!

Baleset, betegség bármikor adódhat a külföldi tartózkodás során. Ezekre az esetekre nyújt megoldást az európai egészségbiztosítási kártya, amely az Unió tagállamain kívül sürgős esetben néhány más országban is használható.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) – vagyis a 27 uniós ország, Izland, Liechtenstein és Norvégia –területén, illetve Svájcban és Horvátországban a hatályos szabályok lehető vé teszik, hogy a turisták az európai egészségbiztosítási kártyával (EU-kártya) vegyék igénybe a sürgős egészségügyi ellátásokat. A kártya tulajdonosának – kizárólag sürgő sségi ellátás esetén! – ugyanaz az ellátás jár, mint az adott ország közbiztosítottjainak. Ezért ha az ellátásért az ott élőknek önrészt kell fi zetni, az a külföldiekre, így adott esetben az orvosi segítségre szoruló magyarokra is vonatkozik.

CSAK SZERZŐDÉSES ALAPON

Az uniós kártyát külföldön csak azok a rendelő k és kórházak fogadják el, amelyekkel az adott ország közbiztosítójának szerződése van. Így ha valaki például a tengerparton lesz rosszul, a szálloda privát orvosa ugyan ellátja őt, de a számla ellenértékét az OEP nem fizeti ki. Éppen ezért ilyen esetben jobb, ha taxit hívnak a beteghez, és a legközelebbi közkórházba, rendelőbe viszik. Ám ha például baleset történik, az EU-kártya az ellátás teljes költségére fedezetet nyújt, amelyet a szolgáltató által kiállított számla ellenében utólag itthon kiegyenlít az egészségpénztár.

Az OEP felhívta azonban a figyelmet, hogy "a külföldön kapott egészségügyi kezelés mértéke csak akkora lehet, amely feltétlenül szükséges az élet vagy a testi épség súlyos veszélyeztetésének elhárításához, illetve amelynek eredményeképp a beteg olyan állapotba kerül, hogy biztonságosan visszatérhet”.

ÖNRÉSZ, KIEGÉSZÍTŐ BIZTOSÍTÁS

A Franciaországba vagy Svájcba utazónak számolnia kell azzal, hogy a kórházi tartózkodást nem igénylő ellátások költségének teljes összegét ki kell fizetni. A pénzt – számla alapján – a hazatérés után téríti meg az illetékes regionális egészségbiztosítási pénztár. Az összeg az adott ország társadalombiztosítása által nyújtott támogatásnak felel meg. Így ha például a svájci egészségbiztosító a gyógyítási költségek 80 százalékát állja, a hazai egészségpénztár is ilyen mértékű térítést nyújt. Franciaország, Belgium és Luxemburg szakrendelőiben meg kell előlegezni a 60-80 eurós vizit díját, ezt azután – a 30-40 százalékos önrész levonását követő en – az ottani biztosító fizeti vissza a magyar turistának.

Akik a hegyekbe indulnak, jó, ha felkészülnek arra, hogy az esetleges baleset során a felkutatásukért, valamint a völgybe szállításukért fizetni kell – ez rendszerint az adott ország biztosítottjai számára is díjköteles. Ezért a kiutazás előtt érdemes szabadidő - és sportbiztosítást kötni, esetleg bankkártyához kapcsolódó biztosítást használni. Hegyi mentés és helikopteres szállítás esetén számítani kell arra, hogy ezek díját a szolgáltató kiszámlázza.

HOL, HOGYAN?

Az európai egészségbiztosítási kártyát az OEP regionális egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatainál kérvényezhetik a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek – személyesen vagy írásban, illetve elektronikus úton is.

Top cikkek