Ha esik, ha fúj

Százéves gőzekék, hintókülönlegességek, afrikai ereklyék, viaszvitézek, gigantikus vasútterepasztal, tojáskülönlegességek – a Balatonnál azokra a napokra is jócskán jut látnivaló, program, amikor strandolásra alkalmatlan az idő.

Nem kell kétségbeesni, ha a balatoni vakáció nem minden napja felhő tlen, hiszen a tóparti településeken ma már egymást érik a rossz idő ben is remek kikapcsolódást kínáló látnivalók.

ZEBRÁK, TEVÉK, STRUCCOK

Egész napos programot ígér például Keszthelyen a Festetics-kastély. Az önmagában páratlan látványosságnak számító kastélyban, valamint a mellette nemrég felépített új múzeumban egyebek mellett óriási modellvasút-kiállítás, hintó- és trófeagyűjtemény, valamint festménytárlat látható. Keszthelyen járva nem szabad kihagyni a – rossz időben is ajánlható – Georgikon Majormúzeumot sem, ahol különleges mező gazdasági eszközöket, például százéves angol gőzekét, traktormatuzsálemeket láthatnak a betérők.

Nem kevésbé érdekes a balatonedericsi Afrika Múzeum. A kiállításon Nagy Endre, a híres Afrika-vadász értékes, különleges vadászati és néprajzi gyű jteményét mutatják be, az épület közelében pedig szafaripark kapott helyett – zebrákkal, tevékkel, struccokkal.

HARCOSOK BÉKEIDŐBEN

Másfajta jószágok várják a kirándulókat a Balatonszentgyörgyön található Csillagvár állatfarmján: őshonos magyar állatokat – például rackajuhokat, kecskéket, szamarakat, malacokat, birkákat – simogathatnak a betérő k. A farm melletti, csillag alaprajzú várban is akad látnivaló: a végvári vitézek mindennapjait bemutató panoptikum a törökök ellen vívott Somogy megyei harcoknak állít emléket, a pincében pedig kétszáz baba és apró, korhű ruha segítségével idézik fel azt, hogy milyen öltözékben harcoltak katonáink az elmúlt ezer évben.

Rossz idő esetén jó program lehet a kisvonatozás is.A Balatonfenyvesről induló szerelvények keresztülrobognak a Nagybereken, amely még eső s, borús napokon is ámulatba ejti a kirándulókat.

KALAND ÉS GYÓGYVÍZ

Hű vös napokon – ha nem esik és a szél sem viharos – kellemes kikapcsolódást ígér a zamárdi kalandpark is, ahol az egész család számára kínál többórás programot a különféle akadályok leküzdése. Zamárditól „csak egy ugrás” Siófok, ahol egyebek mellett a Tojásmúzeumot érdemes felkeresni: több mint kétezer darab különleges dísztojást láthatnak a betérők.

Nem csak a hűvösebb napokon érdemes ellátogatni az utóbbi években páratlan sebességgel fejlődő Balatonfüredre – például a Jókai-emlékház kedvéért, ahol a Jókai Mór életét, munkásságát bemutató új emlékmúzeumot lehet megtekinteni.

Aki pedig a balatoni vakáció hűvösebb napjain sem akar lemondani a mártózásról, az a siófoki élményvagy a hévízi, zalakarosi gyógyfürdő felé vegye az irányt.

INFÓ

További látnivalók, kiállítások, múzeumok és információk, elérhetőségek találhatók a www.balatontipp.hu oldalon. Néhány internetcím a látnivalókhoz:

Afrika Múzeum: www.afrikamuzeum.hu

Helikon Kastélymúzeum: www.helikonkastely.hu

Zamárdi Kalandpark: www.zamardikalandpark.hu

Balatonszentgyörgyi Csillagvár: www.babamuzeum-keszthely.hu/kiallitasok/csillag/

Georgikon Majormúzeum: www.mezogazdasagimuzeum.hu

Balatonfenyvesi kisvasút: www.kisvasut.hu

A páratlan szépségű keszthelyi Festetics-kastély és a mellette felépült múzeum egész napos programot kínál
A páratlan szépségű keszthelyi Festetics-kastély és a mellette felépült múzeum egész napos programot kínál
Top cikkek