Sok(k) ellenében

Aki külföldön használja a mobiltelefonját, vagy igénybeveszi a mobilinternet- szolgáltatást – ezt nevezhetjük roamingolásnak vagy barangolásnak –, nem árt, ha tisztában van azzal, mindezt mennyiért teszi.

Roamingszolgáltatásnak számít, ha az ember külföldről hazatelefonál, vagy abban az országban hív fel valakit, ahol éppen tartózkodik, illetve egy harmadik országba telefonál. Szintén roamingszolgáltatást vesz igénybe, amikor külföldön hívást fogad, bárhonnan is hívják. Ezek a hívások drágábbak a hazaiaknál, de kellő odafigyeléssel elkerülhető k a magas számlák. Az Európai Unió tagállamaiban, valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben a hívás, a hívásfogadás és az SMS-küldés ára egyaránt szabályozott. (Az SMS fogadása mindig ingyenes.)

Európa más országaiban, illetve a többi kontinensen ezektől eltérő, általában magasabb díjak vannak érvényben. Ezekről a szolgáltatónál vagy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tarifa-összehasonlító portálján (www.tantusz.nhh.hu) lehet tájékozódni.

Adatroaming, azaz mobilinternet

Az utóbbi idő ben egyre többen veszik igénybe a mobilinternetszolgáltatást telefonon vagy laptopon keresztül, ami igen drága lehet. A sokkoló számlák elkerülése érdekében az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint a mobilszolgáltatóknak 2010 márciusától a korábban felsorolt országokban lehető vé kell tenniük ügyfeleik számára, hogy választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott idő szakban kizárólag a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla. A limit beállítását július 1-jéig kérni kell a szolgáltatótól; az érték alapesetben nettó 50 euró, de a szolgáltatók kínálhatnak ettől eltérő csomagot is.

Július 1-jétő l a limitbeállítás a szolgáltató kötelessége, azazmindenkinél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket. A szolgáltatóknak a barangoló ügyfeleiket SMS-ben, e-mailben vagy a számítógépen felugró ablakkal kell tájékoztatniuk arról, hogy elérték a korlát 80 százalékát. Lehetővé kell tenni az ügyfelek számára, hogy kérhessék szolgáltatójuktól az efféle értesítések küldésének megszüntetését, illetve bármikor díjmentesen igényelhessék azok viszszaállítását.

A legmagasabb tarifák az EU területén

Ha az ügyfél forgalma túllépi a pénzben vagy adatban megállapított korlátot, akkor a szolgáltatónak üzenetben kell tudatnia, miként kérheti a felhasználó a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költségeket. Amennyiben a „barangoló” ügyfél nem válaszol a kézbesített értesítésnek megfelelő en, a szolgáltatónak haladéktalanul be kell szüntetnie a barangolásos adatátvitelt, és nem számolhat fel díjat addig, amíg az ügyfél azt nem kéri.

NE FELEDJE!

A hazai mobilinternet-csomagok nem érvényesek külföldön!

Kártyafüggetlen készülékkel akár helyi feltöltőkártyát (pre-paid) is használhat.

Ha külföldön tartózkodik, mindig olcsóbb, ha Ön fogadja a hívást, mintha azt Ön kezdeményezné.

Tájékozódjon arról, van-e szolgáltatatójának napi/heti/havi mobilinternetes roamingcsomagja! 

Ha laptopot visz magával, állítsa be úgy, hogy a rajta lévő szoftverek ne frissítsék magukat külföldön.

Figyelje az adatforgalmát, a nagy állományokat inkább belföldön töltse le, mint külföldön!

Top cikkek