Múlt és jövő határán

Egyiptommal kapcsolatban gyakran fogalmaznak ekként: a Nílus ajándéka. Nem véletlenül, hiszen partjai mentén jött létre az az ókori civilizáció, amelynek emlékei mind a mai napig a világ legvonzóbb turisztikai látnivalói közé számítanak.

Arra, hogy az ember képet kapjon a hatalmas ország nevezetességeiről, sokféle lehetőség kínálkozik. Ezek egyike, s talán a legvonzóbb a nílusi hajóút. A rendkívüli múlt hátrahagyta nevezetességek jó része ugyanis a termékenységet hozó folyó közelében található, az egyes helyszínek kényelmesen bejárhatók a „sokcsillagos” úszó szállodáról.

Piramisok és hieroglifák

A szervezett utak többnyire a fővárosban, Kairóban veszik kezdetüket, nemcsak azért, hogy az utazók belekóstoljanak a lüktető metropolis mindennapjaiba, ami önmagában érdekes az európai utazók számára, hanem azért is, mert a közelben található az egyik fő attrakció: Giza piramisai – egyiküket, a „Nagy piramist” az ókor hét csodája között tartották számon! – és az egyetlen kőből készült, titokzatos szfi nx. Kihagyhatatlan programpont a világ egyik legnagyobb és leggazdagabb kiállítóhelye, az Egyiptom Múzeum, benne Tutanhamon kincseivel, a citadella, no és az 1300-as évek végén épült bazár,  amelynek keleti forgatagában – nem nagy meglepetésre –szinte minden kapható.

Luxor ezúttal nem egy játék

Feledhetetlen élményeket tartogat Luxor is, ahová szerencsés esetben nem szárazföldön, hanem repülővel érkezik az ember. A Nílus egyik partján áll a karnaki templom, amelynek száztizennégy oszlopa hieroglifákkal van tele – a feliratok az Óbirodalom történetét mesélik el. Innen egykor kosfejű szfinxek sorfala vezetett Luxor templomához, aki bírja, ezt se hagyja ki!

A folyó másik partján terül el a Királyok völgye, a fáraók legendás temetkezési helye – a napjainkig feltárt 62 sírhely közül többet is meg lehet tekinteni. Köztük Tutanhamon fáraó sírját, amelyet a múlt század első felében, jó háromezer év múltán fedeztek fel –a teljes épségben fellelt szarkofágok, szobrok és egyéb tárgyak az Egyiptom Múzeumban tekinthető k meg. Az egész napos program része Hatshepsut fáraó sziklatemploma – a királynő a legsikeresebb fáraók egyike és a legtovább regnáló női uralkodó volt –, valamint a Memnon-kolosszusok, amelyeket 3400 éve állítottak fel Amonthep fáraó nyughelyének bejáratánál.

Mi az a nílométer?

A következő állomás Edfu, amelynek leghíresebb épülete a Hórusztemplom, illetve Kom Ombo, amelynek temploma az egyetlen olyan, amelyet két istennek ajánlottak fel. Itt látható egy nílométer, amelynek segítségével ki lehetett számítani a Nílus éves áradásának mértékét, illetve az egyetlen ókori kalendárium.

A hajóút a világ egyik legnagyobb gátja közelében, Asszuánban ér véget. A fokozatosan egyre magasabbra emelt gát önmagában különlegesség, száz éve, megépítése után a modern építészet mesterművének tartották.

Plusz

Luxorban érdemes megnézni a kevésbé ismert és zsúfolt Királynők völgyét is, ahol a feltárt sírok némelyike nagyon jó állapotban maradt meg.

Asszuánból hajnali indulással lehet eljutni Abu Simble templomához, amelyet a gát építésekor feldaraboltak, majd a jelenlegi helyen újra felépítettek. A látvány kárpótol a korai kelésért és a 3 órás buszútért!

A hajóutak esti programjában általában helyet kap a galabaiaparti – az utasok helyi népviseletet, galabaiát öltve egymásnak tartanak „divatbemutatót”, a bátrabbak pedig megküzdenek a legjobb hastáncos címért.

Az ókori Egyiptom a termékenységet hozó Nílus völgyében több mint három évezreden keresztül fejlődött
Az ókori Egyiptom a termékenységet hozó Nílus völgyében több mint három évezreden keresztül fejlődött
Top cikkek