Fejedelmi paloták

Mindössze pár óra autózást követően ízelítőt kaphatunk abból, miként éltek egykor a galíciai főnemesek. Nagyszabású kastélyok, városi házak és kisebb kúriák tanúskodnak az egykor országrészeket uraló mágnások életéről.

A Lubomirski-család egyes tagjainak tetteirő l azok is tudhatnak, akiket eddig a lengyel történelem kevéssé érdekelt. Egyikük, a gáláns kalandjairól híres szepességi sztároszta ugyanis megjelenik Mikszáth Kálmán mű veiben is.

Faépítészet, ortodox ikonok

Ez az a lengyel vidék, amelyet a középkorban Halicsnak hívtak a magyarok, késő bb lengyel lett, majd az ország felosztása után osztrák uralom alatt Galícia tartomány része. Sokakban ez a szó a szegénységgel, elmaradottsággal párosul. Nos, ez csak részben igaz, mert az itteni urak fejedelmi palotákat építettek maguknak. A délkelet-lengyelországi utazásra a helyiek több fantasztikus „tanösvényt” kínálnak. Aki például a faépítészet szerelmese, ezen tájon ékes kis templomokat, érdekes házakat talál, amelyeket a mesterek valaha gerendából ácsoltak. De utazhatunk a szépséges ortodox ikonok nyomában, s akit érdekelnek a modern ipar kezdetei, ezen a tájon találkozhat a kő olajbányászat és -feldolgozás első emlékeivel is.

Reprezentáció és szeszfőzde

De vissza a kastélyokhoz! Kihagyhatatlan a Lubomirski-, majd Potocki-családok fenséges kastélya Lancutban. A Rzeszów közeli kisváros önmagában is érdekes, de a késő középkori alapokra épített, majd sokszor átalakított, végül modernizált főúri lakóhely mindenképpen meglátogatandó. A kastély fő érdekességei a XVIII. századból, az utolsó Lubomirska hercegnő idejébő l fennmaradt berendezések, bútorok. A hercegnő éveket töltött Párizsban Marie Antoinette környezetében – láthatók olyan tárgyak is, amelyek feltehetőleg eredetileg a lefejezett francia királyné tulajdonában voltak.

A XIX. és a XX. században a kastély a Potocki grófi család hitbizománya volt. A Potockiak a Habsburg Monarchiában fontos szerepet töltöttek be, reprezentatív kastélyukban a birodalom fontos személyiségeit fogadták. A szalonok, könyvtárak, hálószobák szinte érintetlenül maradtak fenn. Sok bútort, értéktárgyat Nyugat-Európából vásároltak vissza, ahová az utolsó Potocki vitte el a legutóbbi háború idején.

A kastély kihagyhatatlan látványossága a kocsimúzeum és a trópusi üvegház, és érdemes bejárni a hatalmas parkot is. Akinek van ideje, látogassa meg a városban a Potockiak szeszfőzdéjét és azottani múzeumot is, ahol a grófi család eredeti receptje alapján készült vodkákat, likőröket lehet kóstolni.

Isteni, pápai, királyi, nemesi

Egy másik csodaszép várkastély Krasiczynben van. A XVI. és a XVII. század fordulóján lett a korábbi lovagvárból reneszánsz kastély, amelyet itáliai építészek építettek át a tulajdonos Krasicki család számára. A négy kerek bástya bezárta épületet eredeti sgrafittodíszítés ékesíti. A bástyák neve – isteni, pápai, királyi és nemesi – jelzi, miféle örök rendet képzeltek az akkori világ nagyjai, illetve az építtető.

A sok terem és a kápolna a lengyel történelem fontos eseményeinek színhelye volt. A vár ma elsősorban rendezvény- és konferenciaközpont, kastélyszállóként vendégeket is fogad. Parkjába az utolsó tulajdonos, a Sapieha hercegi család értékes fákat telepített.

A "magyar út"

Akárhol jár a magyar turista, mindenütt elmondják: igen fontos volt a vidéknek az itt húzódó „magyar út”. Ezen pedig mi mást szállíthattak volna, mint magyar bort az erre szomjas, szőlő nélküli országnak. Egy másik történelmi vonatkozás: a vidéket alaposan feldúlták, kastélyait a harmincéves háború alatt felégették II. Rákóczi György erdélyi fejedelem hadai, aki lengyel király akart lenni, ám kudarcot vallott. A magyarok jó hírét utána itt helyre kellett állítani.

Plusz

Lancut

A város és a kastély Rzeszówtól 20 percnyi autóútra van.

Nyitva tartás: a nyári szezonban h: 11.45–14.30, k–sz: 8.45–15.00, v: 8.45–16.00 Belépő: 21 zloty, a kocsimúzeummal együtt 33 zloty.

Kedvezményes jegy: 16 és 25 zloty.

www.zamek.lancut.pl

Krasiczyn

A várkastély Przemysl közelében fekszik.

Nyitva tartás:9–16 óráig. Csak idegenvezetővel tekinthető meg, a túrák óránként indulnak.

Belépő: 10, illetve 6 zloty. A park alkonyatig látogatható 2, illetve 1 zloty ellenében.

Árfolyam: 1 zloty kb. 67 Ft.

www.krasyczin.com.pl

Top cikkek