Metrózzon Bécsben!

Bécs a magyar turisták számára örök sláger. Az osztrák fővárost egyre több honfitársunk keresi fel. Nem csoda, Bécsnek állandó szezonja van.

Néhány ötlet azok számára, akik kedvezményes kirándulójeggyel jönnek Bécsbe. A négy napig érvényes jeggyel az első két nap ingyen vehető igénybe a tömegközlekedés (amúgy egy jegy 1,8 euró). A két és fél órás vonatút nem rövidebb autóval sem, ugyanakkor nagyon praktikus: megmenekít a parkolás nehézségeitől és költségeitől. Nincs miért tartani a tömegközlekedéstől sem: a megállókban pontos információt talál az ember, és a legtöbb helyen digitális kijelző mutatja a következő járat érkezésének idejét.

Vonalról vonalra

A Westbahnhofra érkezve nem érdemes a régi állomásépületet keresni – lebontották, helyén óriási építkezés zajlik. A metróra könnyű rábukkanni: a megállókat U betű (U-Bahn) jelzi. A pályaudvaron két vonal is áthalad. Az U6-os (barna) vonal a Gürtel fölött, szép, régi állomásépületek mentén közlekedik.

A Spittelau állomásról a 35A jelzésű autóbusszal tízperc alatt ki lehet ruccanni Neustift am Waldba, a bécsiek által kedvelt heurigerek világába. A kerthelyiséges kisvendéglőkben inni és önkiszolgáló alapon enni is lehet. A választék mindenütt gazdag, az árak nem túl borsosak, a bécsiek és külföldiek sokasága már kora délutántól megtölti a különösen hangulatos helyeket.

A pályaudvarról az U3-as metró a belvárosba visz. A Volkstheater megállótól pár lépés a múzeumi negyed, ahol a megfáradt vándor ülhet, sőt heverészhet is a nemrégiben kihelyezett lila padokon, vagy kávézhat a teraszok valamelyikén. Aki arra jár, ki ne hagyja a csupa vicces és ő rült dolgot árusító ajándékboltot! A néhány év alatt igazi találkahellyé vált udvar külön előnye, hogy ott fellelhető az összes aktuális kulturális esemény szórólapja. Innen a Heldenplatzon és a Hofburgon át a belváros szívébe, az osztrák fő város egyik jelképéhez, a Stephansdomhoz jut az ember.

Villmos, kisbusz, lábbusz

A bécsiek kedvelt villamosukat Bimnek becézik. A régi, magas lépcsős, keskeny, piros szerelvényeket fokozatosan lecserélik, modern utódaikra minden nehézség nélkül fel lehet szállni akár babakocsival is. Amúgy a városban minden metróállomáson mű ködik lift, így a kerekes székkel vagy babakocsival közlekedő k, illetve a nehezebben lépcsőzők is könnyen a felszínre juthatnak.

A körúton a villamosok már nem körforgalomban járnak; az 1-es egyik végállomása például a Práterbe került. Aki a Vidámparkba vágyik, mégis válassza inkább az U2 (lila) metrót – a Praterstern megállótól néhány percnyire van a város másik jelképe, az Óriáskerék. Ha ideje engedi, kóstolja meg az egyik legnépszerűbb kerthelyiség, a Schweizerhaus specialitását, a ropogósra sült csülköt friss káposztasalátával!

A belvárosban három kisbusz is közlekedik (a járműveken vásárolt jegy drágább, 2,2 euróba kerül). Szép idő ben jó választás felbuszozni a Kahlenbergre, a bécsiek egyik kedvelt kirándulóhelyére, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. (Az U4 heiligenstadti végállomásától a 38A visz fel.) Az U4-es, zöld metró a belvárosból alig negyedóra alatt ér ki Schönbrunnba. Annak, aki az állatkertbe tart, a Hietzing megállónál kell leszállnia, a kastély főbejárata innen is megközelíthető.

Egy kellemes esti belvárosi séta további élményekkel szolgál. Érdemes felliftezni a Kärtnerstrassén található Steffl áruház tetejére, ahonnan a bécsi tető k kavalkádja tárul az ember szeme elé. S annak sem kell aggódnia, aki kicsit kimarad, hiszen a metró éjfélig (ősztől pedig már egész éjjel) jár.

BÉCS-KÁRTYA

A 18,5 eurós kártya megvásárolható az Albertinával szemközti turistairodában, a szállodákban, illetve az aluljárók közlekedési irodáiban. Birtokosa négy napig ingyen közeledhet (amúgy a menetjegy ára 1,80 euró!), és jelentős kedvezményt kap szinte minden múzeumban, sok

színházban és az állatkertben, illetve jó néhány üzletben olcsóbb vele a vásárlás.

KIJUTÁS, PARKOLÁS

Legkényelmesebb és legolcsóbb a naponta hétszer közlekedő Railjet. A 31 eurós (8680 Ft), négynapos kirándulójeggyel az első két nap ingyen vehető igénybe a bécsi tömegközlekedés, néhány helyközi vonat és busz. Menetidő kb. 3 óra.

Volánbusz: naponta ötször a Népligettől. Menetidő: több mint három óra, oda-vissza 8900 Ft. A busz megáll a schwechati repülőtéren is.

OrangeWays: kb. 5500 Ft, naponta háromszor. Hajó: hetente háromszor, augusztusban naponta, felnőtteknek száz euró, menetidő: 6,5 óra.

Gépkocsi: a 10 napos osztrák matrica 8 euró. Bécsben számtalan föld alatti garázs található, a díjak változóak.

Az utcai parkoláshoz a jegyet trafikokban, benzinkútnál, metróállomások jegykiadó automatáinál kell megvenni, és kitöltve a szélvédő mögé tenni, a várakozás szombat–vasárnap sok helyütt ingyenes. A legtöbb metróvégállomáson olcsó (3 eurós) parkoló várja az autósokat.

KIÁLLÍTÁSOK, TÁRLATOK

Essle Múzeum (a Spittelau metróállomástól Klosterneuburg felé 10 perc busszal): Niki de Saint Phalle alkotásai (szeptember végéig)

MAK (Iparművészeti Múzeum): Észak-koreai szocreál propagandaképek és plakátok

Osztrák Színházmúzeum: Gustav Mahler és Bécs (október 3-ig) > Albertina: Modern mesterművek – 130 év festményei az impresszionizmustól napjainkig (szeptember 19-ig)

Top cikkek