Friss gyümölcs a küszöbön

Miként vegye sorra a görög szigetvilág látnivalóit az utazó, hogy kerülhetők el a gikszerek és ki az a Jorgosz? - többek között erről beszélgettünk Katarína Hajnalovával, az Aeolus utazási iroda területi vezetőjével.

Mikorra érdemes időzíteni a görög szigetekre tervezett utazást, mettől meddig élvezhető a tenger?

Mivel a görög éghajlat mediterrán jellegű , júliusban és augusztusban van a legmelegebb, ugyanakkor a hő mérséklet júniusban és szeptemberben is nagyon kellemes. Én a szeptemberi nyaralások híve vagyok – akkor szinte mindig kiváló az idő, még meleg a tenger, ugyanakkor már alacsonyabbak az árak.

Kiknek és milyen sorrendben ajánlható a szigetvilág felfedezése?

A szigetvilág mindazok számára remek választás, akik nem csak arra vágynak, hogy kizárólag strandolással töltsék az idejüket egy hatalmas szállodakomplexumban. A „kezdő knek” azt javaslom, hogy elő bb az „ismert” szigeteket, Rodoszt, Krétát és Korfut, majd Zakynthost és Kószt keressék fel, az „ínyencek” figyelmébe pedig Santorinit, Lesbost, Karpathost és Skopelost ajánlom.

Milyen szállásfajták kínálják szolgáltatásaikat?

Az utasok többnyire teljes csomagot foglalhatnak, amelyben benne van a közlekedés (repülő vagy busz), a szállás és az ellátás, az egyénileg utazók esetében azonban csak a szállásról van szó – ez esetenként tartalmazhat bizonyos ellátást is. Mivel az utóbbi években számtalan négy-, ötcsillagos hotel épült, azok is kedvükre választhatnak, akik az all inclusive ellátást kedvelik. A görög szálláshelyek döntő részét ugyanakkor még manapság is a stúdiók és apartmanházak alkotják. Ezek egyértelmű előnye a szabadság: reggel az ember kiszalad a közeli pékségbe friss péktermékekért, a napközbeni kirándulás alatt megebédel egy szimpatikus tavernában, este meg betérhet „kedvenc” tavernájába, ahol „Jorgosz” már másodjára felismeri, és biztosan hoz egy desszertet vagy italt a „ház ajándékaként”.

Mindig adódnak gikszerek, komfortérzetet rontó helyzetek. Hogy lehet ezeket elkerülni?

Leginkább azt kell tudomásul venni, hogy az ember milyen kategóriájú szállást választott. Fontos a szállás hivatalos kategóriája, ám ettől az irodák a saját tapasztalataik birtokában feljebb vagy lejjebb is eltérhetnek. Ajánlatos részletekbe menő en elolvasni a szállásról és a nyaralóhelyrő l szóló információkat is –az alapos tájékozódással sok „csapdát” el lehet kerülni.

Hol vannak „bulizós” és hol a kisgyermekes pihenésre alkalmas helyek?

Kimondottan „bulizós” hely Zakynthos szigetén például Laganas és Tsilivi, Korfun Kavos, Rodoszon és Kószon pedig a fővárosokban a legmozgalmasabb az élet. Ami a kisgyermekes családokat és a nyugodtabb nyaralás híveit illeti, ő k kiválóan pihenhetnek Kréta déli részén és a kisebb görög szigetek nyaralóhelyein.

Mit tanácsolna az étkezéssel kapcsolatban?

A görög konyha rendkívül egészséges: a görögök minden étel elkészítéséhez kizárólag olívaolajat használnak, rengeteg zöldséget, halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak. Az igazi görögök „terülj terülj asztalkám” módjára étkeznek. Sok kis „mezét”, azaz előételt rendelnek, amelyekbő l aztán közösen falatoznak. Nagyon finomak a borok, ám nem árt vigyázni, a vörösek jóval testesebbek a mieinknél! A sörnek viszont alacsonyabb az alkoholtartalma, így nagyon jól tud esni a forró napokon. Nem kell tartani az esetleg méltatlanul magas áraktól sem – az étlapot mindenhol meg lehet tekinteni, ki-ki oda ül be, ami megfelel az elképzeléseinek. Aki egy kívülről egyszerűbb kinézetű tavernát választ, biztos nem fog csalódni.

A görögök híresen szívélyes vendéglátók, de gondot okozhatnak a nyelvi nehézségek. Ezeket hogy lehet áthidalni?

A görögök nagyon nyitottak, könnyen barátkoznak, sokszor azok is, akik nem beszélnek idegen nyelveket – ez nem okoz nekik különösebb problémát. Mindenről megvan a véleményük, senki ne lepődjön meg, ha belevonják egy-egy heves szóváltásba. Imádják a vicceket, a fiatalemberek pedig szívesen „csapják a szelet” a csinos külföldi lányoknak.

Milyen kellemes meglepetéseket tartogat az idén Görögország?

A válság miatt a szállodák és a háztulajdonosok némileg mérsékelték az áraikat, az utazási irodák pedig jobbnál jobb akciókkal versenyeznek az utasok kegyeiért. Jól járnak a gyermekes családok is, mivel gyermekeik után többnyire csak a repülő jegy árát kell kifizetniük. A kellemes meglepetések sora kint folytatódhat, például azzal, hogy a ház tulajdonosa egy tál friss gyümölcsöt tesz az ajtó elé...

A három hosszú nyúlványban végződő Chalkidiki-félsziget csodás kék és zöld árnyalatokkal kápráztatja el az utazót
A három hosszú nyúlványban végződő Chalkidiki-félsziget csodás kék és zöld árnyalatokkal kápráztatja el az utazót
Top cikkek