Kora tavaszi vízitúra a Hévízi-csatornán

Magyarországon szokatlan februártól, kora tavasszal vízitúrát szervezni. Mégis sokan jelentkeznek kora tavasszal és késő ősszel a Hévízi-tavat a Kis-Balatonnal összekötő, soha be nem fagyó meleg vizű csatorna kajakos, kenus megismerésére.

A nagy hideg után különösen üdítő egy kis testmozgató lapátolás a mintegy 12 kilométernyi hosszú, kellemes hőmérsékletű vízfolyáson, véli a túravezető Décsi Sándor. Az évtizedek óta Rába- és Duna-túrákat, Rába-úszást is szervező szombathelyi Arrabo Szabadidősport Egyesület elnöke szerint ők öt éve járják a Hévízi-tó felesleges vizét leengedő keskeny csatornát, mely soha nem fagy be. A világszerte ismert tó gyógyvize ugyanis 26 fok körüli, mely a kifolyást követően is meleg marad: a tótól távolodva 15-5 fokra hűl.

Ennek következtében különleges klíma alakult ki a csatorna környékén, melynek hatására sirályok és hattyúk pihenőhelyévé vált a partszakasz, sőt tavirózsák közt is evezhetnek az újdonsült wellnessimádók.

A 24 vízi járművel rendelkező egyesület tagjai persze nem a könnyebb utat, vagyis a Hévízi-tó kifolyási szakaszát választják az induláshoz, hanem Fenékpusztáig tréleren szállítják, s ott teszik vízre a kenukat, kajakokat. Aztán jól beöltözve, védőfelszerelésekkel felszerelkezve, beszállás után árral szemben eveznek. Ez alkalommal kisgyerekes családok és nyugdíjasok vállalkoztak a túrára.

A tíz jármű utasai jól megmozgatták izmaikat a nem erős sodrású csatornán, melyen mindössze két szűkület nehezíti az evezést. A rajt után négy kilométerrel egy használaton kívüli duzzasztónál kell csak erőteljesen evezni és hozzáértőn kormányozni. A tóhoz érés előtt két kilométerrel azonban derékszögben törik meg a vízi út, ott kiemelték a hajókat, majd újra vízre tették. Megérte az erőfeszítés, hiszen ott már Hévíz közelségét tavirózsák jelezik.

Infó

Arrabo Szabadidősport Egyesület, 9700 Szombathely, Malom u. 8. Décsi Sándor T.:+36/30/342-7793 delcsi@t-online.hu, www.arrabo.hu

Meleg vízi kalandozás a Hévízicsatornán
Meleg vízi kalandozás a Hévízicsatornán
Top cikkek