A Loire-völgy két gyöngyszeme

A messze földön híres Loire-völgyi kastélyokat nem kell különösebben ajánlanunk a Franciaországba látogatóknak. Esetükben inkább a választás nehézsége merülhet fel: melyiket nézzük meg a kéttucatnyi kastély közül, ha temérdek idő nem áll a rendelkezésünkre?

A mi ajánlatunk két kastély: a történelmileg talán leginkább patinás Blois, és az egybehangzó vélemények szerint a legmonumentálisabb, legszebb, Chambord. A Párizsba látogató turisták is bejárhatják őket vonattal (a sportosabbak: vonattal és kerékpárral) egy hétvége alatt.

Ha ezt a megoldást választjuk akkor érdemes az SNCF, a francia vasúttársaság, ajánlatát igénybe vennünk: oda-vissza két vonatjegy Párizs és Blois között (az utazási idő másfél óra) és egy háromcsillagos szálloda egy éjszakával Blois-ban két fő részére megúszható 150 euróból. Szombat reggel elindulunk Párizsból és vasárnap este már újra a fővárosban lehetünk.

És mivel a szállásunk Bloisban lesz, amely egy folyópartra épült, szép belvárossal bíró kisváros, így magát a várost is megnézhetjük. Ráadásul szombaton a főtéren levő piacon megkóstolhatjuk a helyi sajtokat és persze a híres Loire menti borokat.

Maga a kastély valóban a francia történelem fontos helyszíne: a blois-i grófok, majd az orléans-i hercegek kastélya volt, hogy végül a XVI. századra királyi székhellyé váljon. A XVI. századra, a francia vallásháborúk korában szerezte Blois igazi történelmi jelentőségét. A renitens – és egyébként „túl” katolikus – Párizs ellenében III. Henrik alatt vált a város igazi királyi székhellyé: olyannyira, hogy két rendi gyűlést is itt tartottak, sőt itt gyilkoltatta meg a király Guise Henriket, a katolikus párt vezérét. Bővebb információkért olvassuk el Robert Merle Francia história című regényfolyamát. Mindkét történelemi esemény helyszíne megtekinthető a város felé magasodó kastélyban, melynek udvaráról gyönyörű kilátás nyílik a városkára és a Loire-ra.

Blois-ból a főszezonban gyakran járnak Chambord-ba és viszsza autóbuszok, megtehetjük ezt a 18 kilométert kerékpárral is. Sőt az egész Loire-völgyet bejárhatjuk kerékpárral, de ez már természetesen már nem kétnapos program. Chambord nem egy város kastélya, hanem valóban „csak” egy kastély, annak viszont tényleg nem akármilyen. I. Ferencépítette vadászkastélynak és persze fényes reneszánsz uralkodása (melyet csak néha tarkítottak kínos vereségek, sőt egy spanyolországi fogság is) szimbólumának. A „vadászkastély” monumentalitásával valóban csak szépsége vetekszik, sőt most egy érdekes kiállítást is megtekinthetünk benne, amely elmeséli, hogy a német megszállás alatt többek között Chambord volt a francia műkincsek „raktára”, például a Mona Lisa is itt élte túl sértetlenül a világháborút.

Buszozzunk vagy kerékpározzunk vissza Blois-ba. A busz a vasútállomásra visz minket, ahol ha van időnk a vonatindulásig, vacsorázzunk meg az állomás éttermében, mely jóval több mint egy egyszerű resti.

Infó

SNCF-akció (vonatjegy Párizs–Blois oda-vissza, egy éjszaka egy háromcsillagos szállodában), az interneten történő (www.sncf.fr) vásárlás idejétől függően kb. 150 euró.

Belépő a blois-i kastélyba: 8 euró. Blois–Chambord autóbusz: 4 euró oda-vissza.

Egynapos kerékpárbérlés Bloisban (www.chateauxavelo.com): 14 euró.

Belépő a chambord-i kastélyba: 9,5 euró.

Chambord kastélya – világörökség
Chambord kastélya – világörökség
Top cikkek