A fekete-tengeri flotta otthonában

A Szevasztopolba érkező turistának a város a jobbik arcát mutatja. Amióta bő két évszázaddal ezelőtt II. Katalin elfoglalta a töröktől, a Krím félsziget az egyik legfontosabb része volt az orosz birodalomnak, majd a Szovjetuniónak.

Rengetegszer háborúztak a félszigetért – kezdve a krími háborúban a francia–szárd–brit–török csapatok egyéves ostromától, amelyben elfoglalták a várost. Itt volt ugyanis a fekete-tengeri orosz flotta erődített támaszpontja. A második világháborúban a németek 250 napig ostromolták. Ezért a „Hősi Város” címet kapta. A várost annyira szétlőtték, hogy mindössze tíz, az 50-es évek előtti épülete maradt. Igaz, azóta elég sokat helyreállítottak az eredeti formájában. Szevasztopol sorsa ma sem rendezett teljesen: lakóinak háromnegyede orosz, a kikötőben pedig az orosz flotta állomásozik legalább 2017-ig.

A város „militarizációja” a mai napig szembeötlő. Az Afgán Háborús Veteránok Múzeuma felett kiállított tank, a Fekete-tengeri Flotta Múzeuma körül szétszórt ágyúk, aknák, torpedók és rakéták, valamint a kikötőben állomásozó hadihajók és tengeralattjárók mind ezt erősítik. Na meg a parton sétáló, szórakozó kadétok, matrózok hada. Szevasztopol egyik nevezetessége a központi domb tetején épített körépület, amelyben az Odesszában született müncheni festő, Franz Roubaud 14 méter magas és 115 méter hosszú életnagyságú panorámaképe emlékeztet Szevasztopol ostromára.

Szevasztopol leginkább felkapott helye a tengerparti sétány. Itt található a város egyik jelképe, az elsüllyedt hajók emlékműve, körülötte szerelmesekkel, tengerészekkel, utcazenekarral, sakkozó öregekkel, turistákkal. Már délelőtt többtucatnyian korzóznak a város különböző részein, a legtöbb ember sörrel a kezében. Mindez nem véletlen, az alkohol-, de különösen a sörválaszték lenyűgöző, mind minőségét, mind árát tekintve. És feltűnő a mediterrán lazaság.

Infó

Magyar állampolgárok útlevéllel léphetnek be Ukrajnába. A Krím félsziget központjába, Szimferopolba (Szevasztopoltól 70 kilométerre) van fapados repülőjárat Kijevből.

Szimferopol Budapestről a Tisza nemzetközi expresszel is elérhető. Kijevi átszállással körülbelül 44 órán át tart, helyjeggyel és hálókocsijeggyel együtt körülbelül 200 euróba kerül oda-vissza, háromágyas hálókocsiban.

Ő is a városkép része
Ő is a városkép része
Top cikkek