Ötmillió tőzike a Dobogón

Se szeri, se száma a kulturális és művészeti fesztiváloknak, népművészeti bemutatóknak a Nyugat-Dunántúlon, mely ez idő tájt virágba borul.

Sokak szerint nem véletlen ez a szépségtobzódás, hiszen az alpesi klíma megteremtette a feltételeit a Virágos Magyarország-versenyek térségi győzelmeihez éppúgy, mint a legvirágosabb települési címekhez. Ilyen a Vas megyei Ivánc, Szombathely, a zalai Gelse, a Győr-Moson-Sopron megyei Lipót vagy Sopron. A látogatókat a régióban 37 helyen várják kedvezményekkel.

Körmend-Horvátnádaljánál tőzikeerdő fogadja a látogatókat
Körmend-Horvátnádaljánál tőzikeerdő fogadja a látogatókat

Az Alpokalján ilyenkor tízezrek indulnak megcsodálni a természet megújulását, felfedezni a virágözönt, meghallgatni a madarak énekét. De javában tartanak a tavaszi rendezvények Szombathelyen, Győrben, Sopronban, Nagykanizsán éppúgy, mint Mosonmagyaróváron. Utóbbi helyen az egykori mosoni ispáni vár nagyméretű makettjét építették meg a múzeumban a Moson 1000 éves rendezvénysorozat részeként.

Pannonhalmán pedig In Principió címmel időszaki kiállítás nyílt, hogy bemutassák a középkori írásbeliség megszületését, a kódexformákat, azok elkészítésének eszközeit. Megismerkedhetnek a látogatók a Biblia Sacrával is, mely kevésbé díszes kódex, inkább az írás dominál benne. Érdekesség, hogy a novemberig tartó tárlaton számítógép segítségével bele is lehet lapozni a nagy becsben tartott műbe.

Nemzetközi Babafesztivált rendeznek Győrött március 24. és április 8. között. György napján pedig nemzetközi érdeklődés mellett berajzolják a szőlőhatásokat Kőszegen a világhírű Szőlő Jövésnek Könyvébe. Zalaegerszegen az ország fazekasai adnak randevút egymásnak április 23–25. között. És minden bizonnyal nagy érdeklődés kíséri majd a 20. Mediawawe Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivált, melyet ezúttal Szombathelyen rendeznek április 30.–május 8. között.

S ha már természet, akkor a 8-as főúton Szentgotthárd felé autózva, Körmendet éppen csak elhagyva, Horvátnádaljánál balra letérve amolyan „tündérerdőbe” érhet az ember, hogy a Rába folyó és a Pinka patak árterében pompázó tőzike, vagy a mostanában nyíló kék csillagvirág pompájában gyönyörködjön. A hóvirágot követő tőzikét – melynek értéke szálanként ötezer forint – természetvédelmi őrök védik a gyertyános, tölgyes, kőrises lápon. A szakemberek szerint mintegy ötmillió tő pompázik az ottani Dobogó-erdőben.

E virágözönt az Őrségben áprilisban, májusban a liliomfélék, az orchideák, majd a rododendronok követik. Utóbbiakban a Vas megyei Kámban lévő Jeli, a szombathelyi arborétumban és a zalaegerszegi Azáleásvölgyben lehet gyönyörködni. Június elején aztán megszólal a haris, melynek hallgatására éjszakai túrát szerveznek Őriszentpéter környékén az Őrségi Nemzeti Park szakemberei.

A Szentgotthárd menti Hársas-tónál azonban április közepéig segíteni kell a tóhoz szaporodni induló békáknak, nehogy a közúton átkelve kerék alatt pusztuljanak. Ezért ponyvával védik, majd százával, ezrével vödrökbe gyűjtik őket, s átviszik a veszélyes szakaszon a nemzeti park munkatársai, akik megfigyelték: a „lány béka” bizony hátán cipeli az érdeklődő hímet a hosszúnak tűnő úton.

Infó

Őrségi Nemzeti Park Őriszentpéter, Siskaszer 26/A

Telefon: 36 (94) 548-034

E-mail: orsegnp@onp.kvvm.hu

Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Marketingiroda 9400 Sopron, Új u. 4.

Telefon: 36 (99) 512-590 E-mail: tama@itthon.hu.

www.nyugatdunantul.info

Top cikkek