Cervantes háza, Hemingway törzshelye

Mikor fedezhetnénk fel úgy istenigazából egy mediterrán országot, annak ismert és kevésbé ismert városait, mint kora tavasszal. Hisz amíg nálunk még csípősen zúzmarásak a reggelek, addig ott már langyos szellő leng, délelőtt napozhatunk, s esténként akár egy szál pulóverben is sétálhatunk a nyüzsgő utcákon, tereken.

Napközben nem tikkadunk el a kánikulában – vagyis igazi városnéző időben lehet részünk.

Madrid és számos, a metropolist körülvevő történelmi kisváros ilyenkormutatjameg valódi arcát: a helyiekkel együtt mehetünk délelőtt piacra, s hömpölyöghetünk velük éjszaka tapasbárról tapasbárra. S mellettük tunkolhatjuk kora reggel egy teraszon a forró csokoládénkba mártott spanyol édességet, a forrázott tésztából készült churrost, amely nem csak laktat és boldogsággal tölt el, de –mondják a helyiek – másnaposságra is kiváló.

Tavasszal talán kevesebben vannak a világhírű madridi képtárban, a Pradóban, vagy épp a Thyssen-Bornemissza-gyűjteményt bemutató termekben is, mint főszezonban. Mindkét helyet érdemes szakavatott idegenvezetővel végignézni, másképp végképp elveszhetünk a rengeteg híres kép, megannyi szín és szobor között. A festmények után érdemes másfajta kavalkádban elmerülni. A spanyol dizájnerek egész sétálóutcákon vonultatják fel legújabb kollekcióikat a különféle butikokban, az itteniek pedig büszkék arra, hogy hazai tervezők ruháit, csizmáit viselik. Később térjünk be a város parkjába: a 1,4 négyzetkilométeren elterülő Parque del Buen Retiróban szívjuk magunkat teli illatokkal, madárhangokkal, vagy üljünk be a királyi palota előtti tér elegáns kávézójába. Nem kell megijednünk: itt az árak nappal barátságosak, a helyi kisnyugdíjasok ugyanígy megengedhetnek maguknak egy likőrös kávét (asiatico), vagy egy szendvicset (bocadillo), mint a szűkösebb pénztárcájú turisták. Ugyanezt megtehetjük a gyönyörűen felújított piacon, vagy épp Hemingway kedvenc törzshelyén, a Botin étteremben, amely nem mellesleg Európa legidősebb, hagyományos kasztíliai ételeket kínáló vendéglője: 1725 óta nagyobb megszakítások nélkül üzemel.

S ha már madridi élményekkel teli vagyunk, utazhatunk néhány kilométerrel odébb, Alcalá de Henaresbe, amely az UNES-CO építészeti világörökségének része: itt látta meg a napvilágot a Don Quijote szerzője, Miguel de Cervantes Saavedra. Tizenhetedik századbeli szülőházát, ahol apja sebészorvosként és gyógyszerészként dolgozott, eredeti állapotában megőrizték, mint ahogyan korabeli dokumentumokat és régi leveleket is találhatunk a tárlókban – aki éles szemmel felfedez közülük magyar vonatkozású sorokat, az elégedetten veregetheti hátba magát képzeletben. Ez a település volt a világ első egyetemi városa, s az ódon falak közöttma is diákok ezrei tanulnak. Központi terén minden évszakban nyüzsgő élet folyik, ne lepődjünk meg, a focizó gyerekek, vagy az egymást széles mozdulatokkal üdvözlő szomszédasszonyok láttán.

Innen nem messze fekszik Chinchón, az a városka, amelynek központja ma is őrzi a régi bikaviadalok hangulatát. A küzdőteret régi, fehér falú házak fogják körbe, s nyitott erkélyeikről ma is jól látható a viador és az állat küzdelme, merthogy – ha ritkábban is, mint régen – a mostani időkben is rendeznek itt bikaviadalokat, fesztiválokat. A helyiek tradicionális módon készített vajas süteményeket és mellé házi citromlikőrt kínálnak, a helyi fogadókban pedig középkori hangulatban vacsorázhatunk. A boltíves helyiségeket hatalmas nyitott kandalló melegíti fel, a fejünk felett kondérok lógnak, az asztalokon egyszerű abrosz és vastagfalú poharak, lelki szemeink előtt pedig könnyen megjelenhetnek a régi idők, amikor még lovagok, katonák, örömlányok, átutazók és helyi földművesek töltötték meg élettel a termeket.

A Malév naponta indít járatokat a spanyol fővárosba, ahonnét a környező településeket vonattal vagy autóbusszal is felkereshetjük, de kisebb csoportoknak akár taxit bérelni is megéri. Az aktuális zenei, színházi eseményekről, közlekedési, és szálláslehetőségekről a következő, angol felülettel is rendelkező honlapokon tájékozódhatunk: www.spain.info www.turismomadrid.es www.esmadris.es

Tavaszi fényben a királyi palota
Tavaszi fényben a királyi palota
Top cikkek