A miskolci állatkert új jövevényei

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkban a tavasz mindig az új élet kezdetét jelenti; idén kengurubébi, arany aguti és kis zászlósfarkú guereza majom is várja a látogatókat.

Az állatkert tájékoztatása szerint az új évre született kis zászlósfarkú guereza, a kis Meru mostanában betegeskedik. A korábban legyengült anyaállat, Zsuzsa mellől elővigyázatosságból kivették és állatgondozói felügyeletre bízták a csaknem 2 és fél hónapos fehér csöppséget.

Sallai Anna táppal és a lombevő majmok főként zöldet, illetve kevés gyümölcsöt tartalmazó kedvenceivel, és sok szeretettel, odafi gyeléssel ápolja a törékeny kis állatot. Az állatkert gondozói bíznak abban, hogy mind Zsuzsa, mind a kicsi Meru hamarosan felépül, és ismét együtt lehetnek otthonukban Kibóval, az apaállattal, a jó idő beköszöntével pedig közösen fedezhetik fel a szabad kifutót.

A tavasz az állatkerti életben is pezsgést hoz, így van ez a tanyaház táján, ahol apróságok színesítik az állatsereget. A kecskesimogatóban egyre több kecskegida látható, és a legkisebb gyerekek örömére simogathatók is.

Az idei meglepetésként a Trópusi Házba is új jövevény érkezett, egy arany aguti. Ennek a dél-amerikai nagy testű rágcsálónak az utódai küllemre a felnőttek kicsinyített „másolatai”, és eleinte ritkán mutatkoznak, mert anyjuk gondosan elrejtve táplálja valamenynyiüket. A miskolci aguti is legtöbbször az elletőládában tartózkodik, de a csendes megfigyelő egyre gyakrabban láthatja meg az anyja mellett kíváncsiskodó kis állatot.

A bennett kenguruk is megajándékozták az állatkertet egy újabb utóddal. A kengurubébi idén kicsit korábban érkezett, mint az előző években, ám a körülbelül egy hónapos sietség ellenére a picit látszólag nem zavarja sem a hideg, sem a hó, sőt egyre gyakrabban kandikál ki anyja erszényéből, és egyszerkétszer rövid időre már kinn is járt a kifutóban.

A szakaszosan érkező tavasz, a mind gyakoribb napsütés a miskolci állatkert lakóira és a programokra is jótékony hatással van: hétvégenként jó idő esetén ismét megtartják az állatgondozók a látványetetéseket, például a tigriseknél, párducoknál, amire az állatok még kicsit lustán – talán a tavaszi fáradtsághoz hasonlítható lassúsággal – reagálnak; a trópusi emlősfajok – mint az Afrika Ház és a Trópusi Ház majmai – már rövid időre kilátogathatnak a külső kifutóba is. (MTI)

Top cikkek