Új utat építenek Angkor mellett a turistáknak

Dél-Korea 9,2 millió dollárt folyósít Kambodzsának, hogy új, a híres Angkor romváros templomegyüttesét körülvevő utat építsen a környék forgalmának mérséklésére.

A 21 kilométer hosszú útvonalon teherautók nem közlekedhetnek majd, hogy ezzel is csökkentsék a romokra ártalmas légszennyezést, a zajt és a talajrezgéseket – mondta hétfőn Szöung Kong, a templomokat felügyelő kormányhivatal főtitkárhelyettese. Az út építése még az idén elkezdődik, és három évig tart. Elkészülte után még jobban növekedhet a térség látogatottsága – remélik. Angkor térségében ez lesz a második olyan út, amelynek megépítését Dél-Korea finanszírozza, az első a templomegyüttestől délre húzódik. Az újabb pedig összekapcsolódik majd a templomoktól északra és északnyugatra haladó, már meglévő utakkal – tette hozzá Szon Szung Il, a dél-koreai nagykövetség illetékese.

Az idegenforgalom az egyik fő valutaforrás a készpénzhiánnyal küzdő Kambodzsában, ahol csaknem 1,5 millió turista fordul meg évente. Többségük Dél-Koreából, Japánból és az Egyesült Államokból érkezik. A külföldi vendégeknek több mint a fele ellátogat Angkorba, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökség listáján szereplő romvárosba, amely az ország északnyugati részén fekvő Sziemreap tartományban található.

A templomokat a IX. és a XIV. század között építették, amikor az angkori királyok uralkodtak Délkelet-Ázsia nagy részén.

A környezetvédők régóta hangoztatják aggodalmukat, hogy a turizmus árthat a műemlék épületegyüttesnek. Egyebek között arra hivatkoznak, hogy a talajvíz ellenőrizetlen kiszivattyúzása, amelyre azért van szükség, hogy kielégítsék a szomszédos Sziemreap város szállodáinak és lakóinak növekvő igényét, destabilizálhatja a talajt a templomok alatt.

Top cikkek