Emberek a madárparadicsomban

A Szeged melletti Fehér-tónál helyben élő, illetve átvonuló madarak sokaságát lehet megszemlélni közelről, hozzáértő vezetők segítségével. Különösen érdekes a tavaszi és az őszi vonulási időszak.Most, márciusban érkeznek vissza a nádi madarak.

A tojók előnyben részesítik a díszesebb hímeket, mivel azok jobb minőségűek lehetnek. A szélesebb fekete szemsávval és bővebb énekrepertoárral rendelkező hímek hamarabb találnak párt maguknak. Sőt, egy fészkelési időszak alatt több párra is szert tesznek, így végül több utóduk lesz, mint kevésbé vonzó társaiknak. A jobb fizikai kondícióban lévőknek nagyobb esélyük van újabb párt találni, ezért megéri nekik elhagyni az aktuális fészekaljat, hogy újabbakat hozzanak létre. Az egyedek mindent megtesznek azért, hogy átverjék a párjukat, és még azelőtt elhagyják a fészekaljat, hogy a párjuk elhagyhatná. Néha viszont megéri a gondoskodást választani: akkor, ha nagy a fészked, és a párod jó minőségű.

A függőcinege viselkedésökológiájából való a fenti leírás. A Szeged melletti Fehértó ornitológiai táborában tanulmányozzák ezt a rendkívül érdekes madarat (is). A „Fehér-tó atyjáról”, Beretzk Péterről elnevezett kilátóból nézünk át a Sirály-szigetre, ahol már nyüzsögnek a madarak. Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szegedi munkacsoportjának elnökségi tagja azt mondja: a vonuló madarak közül már újra láthatók a bíbicek és a piros lábú cankók. Folyamatosan érkeznek vissza a kis lilék, és március végére a nádi madarak is mind visszatérnek.

Talán a válság teszi, talán az, hogy sok családban ráébrednek: a városi élet eltávolít a természettől; mindenesetre egyre többen hozzák el gyermekeiket madárnézőbe. A Fehér-tónál többé-kevésbé békésen élnek egymás közelében a madarak, a halgazdaság fenntartói és a természetvédők. A Fehér-tó ma nagy kiterjedésű, mesterséges halastórendszer. Korábban természetes szikes puszta volt a helyén, időszakos vízállással. Nagyobb vizek idején nemcsak a Tisza fenyegette elöntéssel Szegedet, hanem az ellenkező oldalon egészen Kistelekig terjeszkedő vadvízország is. Először a terület vízkormányzását oldották meg az Algyői főcsatorna létesítésével. Később alakult ki a gátakkal elválasztott halastavak sokasága.

Az élőhely változása némiképp átalakította a madárvilágot is: az időszakos vízállású szikes tavakban honos madarak – gólyatöcs, széki lile, széki csér – helyén más összetételű madárvilág telepedett meg. Jöttek a nagykócsagok, az üstökös gémek, a récék. A vonuló madarak útvonala követi a nagy folyókét, mert azok mentén találnak pihenő és táplálkozó helyeket. Ebből a szempontból a Fehér-tó kiemelt helyzete a mai mesterséges élőhely formájában is változatlan. Az utóbbi másfél évtizedben a Hortobágyról délre vonuló darvak is megállnak Szeged mellett. Óriási látványosság, amikor ősszel 20-25 ezer daru pihen a tónál. Darunéző túrákat szerveznek olyankor, és közelről meg lehet szemlélni azokat a madarakat, amelyeket a legtöbben csak jellegzetes V alakzatú repülésük közben látunk.

Távcsővel kiválóan rálátni a Sirály-szigetre
Távcsővel kiválóan rálátni a Sirály-szigetre

Az ötvenes években alakult ki a Sirály-sziget: a terület elárasztása után egy korábban juhásztanyának helyet adó magaslat emelkedik csak ki a vízből. A sirályok szeretnek nyílt vízzel körülvett szigeten fészkelni, hiszen ez védi őket a ragadozóktól. Közép-Európa legnagyobb sirálykolóniája jött itt létre, és megjelent egy addig csak a mediterrán vidékeken honos, nagyon szép madárfaj: a fekete fejű, piros csőrű szerecsensirály.

A Beretzk Péter Kilátóból távcsővel kiválóan rálátni a Sirály-szigetre. A kilátóhoz személykocsival, vagy busszal is be lehet menni: a régi 5-ös útról a szatymazi temető bejáratánál kell letérni. Keskeny kövesút vezet a parkolóhoz, ahonnét 150 méternyire van a kilátó. Nem kell engedély, bejelentés, de még gumicsizma sem a látogatásához. Az alapvető információk egy tájékoztató táblán megtalálhatók. Aki azonban ennél többet szeretne tudni, jól teszi, ha kapcsolatba lép a természetvédőkkel a Fehértó honlapján. Ott lehet tájékozódni az aktuális programokról, lehet jelentkezni a hétvégi, illetve nyári madárgyűrűző táborokra, rendszeresen szervezett, idegenvezetéses kirándulásokra. Hozzáértő vezető kalauzolásával tárul fel igazán a madárparadicsom világa: viszonylag közel lehet menni a madarakhoz, távcsővel ragyogóan megfigyelhetők, fotózhatók, de alapvető szabály: mindent a szemnek, semmit a kéznek! Fészekhez, fiókához nyúlni tilos! A madarak csak a gyűrűzés alkalmával vehetők kézbe: ebben szakképzett vezetők irányításával részt vehetnek az önként jelentkezők is.

Infó

A költöző madarak egyik paradicsoma a Fehér-tó
A költöző madarak egyik paradicsoma a Fehér-tó

www.feher-to.hu, étkezési és szálláslehetőség: Fehér-tói Halászcsárda és Motel www.fehertoihalaszcsarda.hu

Idegenvezetéses kirándulásokon megközelíthetők a madarak
Idegenvezetéses kirándulásokon megközelíthetők a madarak
Top cikkek
Top cikkek
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.