Bikaviadal: bűn vagy hagyomány?

– A madridi regionális kormány a térség védett kulturális örökségének kívánja nyilvánítani a bikaviadalt. Ez nyilvánvaló fricska Katalóniának, ahol a látványosság betiltásáról folyó parlamenti vita tartja izgalomban a közvéleményt.

Más spanyolországi régiókban, így Andalúziában és Baszkföldön a bikaviadal továbbra is nemes szórakozásnak számít.

Esperanza Aguirre, a madridi régió elnöke azzal érvelt a védettségről szóló döntés mellett, hogy egyetlen „művészeti eseményt” sem azonosítanak olyan egyértelműen a spanyol és a mediterrán kultúrával. Világhírű művészek – köztük Salvador Dalí, Pablo Picasso, Ernest Hemingway és Federico García Lorca – bikaviadalok iránti szenvedélyére hivatkozott annak bizonyítékaként, hogy a látványosságnak vannak művészi és kulturális értékei.

A spanyol tengerparti üdülőhelyeken is vannak arénák, ahogy a szárazföld belsejében az andalúziai Rhondaé például a város egyik fő látványossága, ahol külön múzeum mutatja be a bikaviadal történetét –egyebek között Francisco Goya metszeteivel.

Néhány spanyol újság pénteken azzal vádolta meg Aguirrét, hogy opportunista, és beavatkozik a katalán parlamenti vitába, ahol a bikaviadalok ellenzői – állatvédők mellett főleg értelmiségiek – a rendezvények kegyetlensége miatt követelik betiltását. A kérdést egy civil szervezet tűzte napirendre. A Prou! („elég” katalánul) más spanyol térségekre is ki akarja terjesztetni a viadalok tilalmát, ha Katalóniában sikerrel jár.

Az ellenzők egy 2006-os Gallup-felmérésre hivatkoznak, amely szerint a spanyolok 72,1 százalékát nem érdekli ez a fajta szórakozás, a 15 és 24 év közötti korosztályban pedig ez az arány eléri a 81,7 százalékot is.

Rhonda híres-nevezetes arénája, ahol a bikaviadal szabályai megszülettek
Rhonda híres-nevezetes arénája, ahol a bikaviadal szabályai megszülettek
Top cikkek