A Varázshegy tavasszal is vár

Van egy szabad hétvégéje? Netán jó hegyi levegőre vágyik, és még egyszer utoljára felcsatolná idén a síléceket is? Akkor irány Semmering. Alig háromórányi autóútra Budapesttől kifejezett alpesi táj fogadja az utazót. Kismarton (Eisenstadt) után szinte varázsütésre változik meg a táj, és emelkednek ki belőle a hegyek, köztük az egyik kisebb síparadicsom, a Varázshegy (Zauberberg).

Különleges hely ez Ausztrián belül is, mert szinte pályaszálláson lakhatunk: letesszük az autót és napokig feléje sem kell néznünk. A sípályák ugyanis gyalog is elérhetők: a négycsillagos Artis Hoteltől például néhány perc séta a kabinos felvonó, amely az 1300 méter magas csúcsra visz fel: fekvésénél fogva a Zauberberg meglehetősen hóbiztos, március közepén például több mint egyméteres hó borított a pályákat. Ha mégis enyhülne az idő, akkor készenlétben állnak a hóágyúk is.

A szezon még most is javában tart a Semmering sípályáin
A szezon még most is javában tart a Semmering sípályáin

Tavaszias melegről azonban egyelőre szó sincs: ottjártunkkor éjjel mínusz 14 fokig sülylyedt a hőmérséklet, és nappal sem volt mínusz 5–6 foknál melegebb. De ha kisütött a nap, már tavasziasan simogatta az arcot – ilyenkor megteltek a hütték előtti teraszok, és a síelők a sport legnemesebb részének, a napozásnak hódolhattak. Lecsúszik ilyenkor egy forralt bor vagy némi májgombócleves, esetleg sült krumpli virslivel, de aki az osztrák konyhát kedveli, ehet lencsefőzeléket gombóccal is.

A pályák első „menetre” kicsit húzósnak tűnnek egy közepes síelőnek, de a harmadik napra már elég jól kiismerhetők, és még mindig szolgálnak kihívással. A két könnyű, kék pálya bemelegítésnek jó (bár az egyik ottjártunkkor épp le volt zárva), a négy piros közül az egyik valódi Világ Kupa-futamnak is otthont adott, és ennek megfelelően meredek és elég gyors. A szintkülönbség háromszáz méter a völgy és a csúcs között, az 1000–1100 méter hosszú szakaszokat egyhuzamban megtenni jó kis combizom-erősítő gyakorlat. Mivel a pályákon rajtunk kívül legfeljebb egy-egy síiskola, magánórát vevő osztrák nyugdíjas, illetve néhány elszánt cseh profi kanyarog, mi is nyugodtan megállhatunk, ha úgy tetszik, pihenés közben gyönyörködhetünk kicsit a tájban. A távolban kétezres csúcsok emelkednek.

De aki nem síel, annak is kínál lélegzetelállító programot Semmering: van speciális szánkópálya, alagutakkal, huppanókkal, ami olyan sebesen kanyarog lefelé a hegyről, hogy aztán ember legyen a talpán (fenekén), aki egyben le tudja kormányozni magát. Mindenesetre inkább felnőtteknek, mint kisgyerekeknek ajánlható, bár láttunk olyan vagány apukát , aki pár éves porontyával vágott neki a szédítő útnak. De van persze kezdő síés szánkópálya a heggyel szemben, épp a parkoló túloldalán. Itt nyugodtan ismerkedhetünk a síelés alapjaival, bár a csákányos felvonó kezdetben sokakon kifog....

A semmeringi síelés kényelméhez jelentősen hozzájárul, hogy épp a pálya alján, a kabinos felvonónál akár teljes felszerelést is bérelhetünk (és nemcsak sílécet, hanem szánkót is). Így aztán semmit sem kell cipelni: reggel felcsatolunk, délután leadjuk a lécet, és kényelmesen elbattyogunk a szállásunkra. A Hotel Artis valamikor a hatvanas években épülhetett, de korekt módon rendben tartott szálloda: gyerekeseknek családi szobákat is adnak , van játszószoba, medence és szauna is. Mivel az ember megszabadul az apartmanos síeléshez automatikusan kapcsolódó esti főzőcskézés örömeitől, nyugodt lelkiismerettel tömi tele magát az étterem büféasztaláról a négyfogásos vacsorával. Ez után jól esik egy kis séta a hóborította tájon, sőt, aki bírja, visszatérhet a síeléshez/szánkózáshoz is: a négyórás liftzárás után ugyanis este hat és kilenc között (hétvégén 10-ig) kivilágítják a pályákat, zárás után pedig a völgybeli Zauberbárban múlatja az időt a harcedzett ifjúság (bár a kiírás szerint 18 éves kor alatt éjfélkor mindenkit hazaküldenek.) De érdemes kicsit körbesétálni a faluban is, szinte minden házban lehet kiadó szobát, apartmant találni, így a szezon végén akár kedvezményes árakon is. Még semmiről sem maradtunk le, hiszen Semmeringen a szezon április elejéig tart.

Síbérlet Semmeringen: Napijegy: 31,50 euró (felnőtt), 16,50 (gyerek) 3 napos bérlet: 87 euró (felnőtt), 45 (gyerek) Szánkójegy: 27/17 euró ( 4 csúszásra)

Felszerelésbérlés (Sport Puschi) Síléc egy napra: 15–25 euró 3 napra: 35–65 euró Szánkó: 6,50 euró További információk: http://www. zauberberg.at/hu/zauberberg/

Top cikkek