Mátrai pályák és pályázók

Rejtett udvarok, megbúvó műhelyek, kecses szobrok városa a Mátraalján. Aki itt él, tudja, miben találja meg a szépet.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Megújul a Kámoni Arborétum

171 millió forint uniós támogatásból 2011 őszére felfrissül a közel 150 éves szombathelyi Kámoni Arborétum növényvilága. A 25 hektáros besűrűsödött kert megtisztul, az értékes növényállomány levegőhöz jut.

Programok négy évszakra Parádsasváron

Kastélya 52 szobát és öt lakosztályt kínál, gyógyvizére ivócsarnokot épített Ybl Miklós, II. Rákóczi Ferenc pedig üveghutát alapított a kis faluban. A festői szépségű Parádsasvár térsége nem csak a felsorolt értékei miatt vonzza a látogatót.

Szarvasfarm Bőszénfán

Pötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára.

 

Tavaszi libegés Eplénytől Sátoraljaújhelyig

A tervek szerint az erdélyi Szent Anna-tó kilátójához pár év múlva libegővel is feljuthatnak a turisták. Addig is összegyűjtöttük, hol libeghetünk – Magyarországon.

A zugligeti Libegőt talán senkinek sem kell bemutatni. A kicsit több mint egy kilométer hosszú felvonó 1970 óta repíti a kirándulókat a maga komótos tempójában a Zugligetről fel a János-hegyre. A Libegő volt az ország első függőpályás drótkötélpályás személyszállító vasútja. A kissé romantikus elnevezés egy névpályázat eredménye. Állítólag több tízezer javaslat érkezett, de végül a Lebegőből képzett Libegő lett a befutó – olyan nyelvújítói ötleteket legyőzve, mint a Bércrehágó, a Csüngőke vagy éppen a Cammogó.

A Bakonyban tavaly megnyílt eplényi sícentrumban található Magyarország első négy üléses felvonója, amely télen a síelőket, tavasszal és nyáron pedig a kerékpárosokat szállítja. Hétvégenként libegőként üzemel majd a Szent Sólyom névre keresztelt 757 méter hosszú felvonó, május 22-től pedig mindennap várja a kirándulókat. A Nordica Síaréna egy kerékpáros szabadidőközpontot alakít ki a hegyen, kerékpáros free ride és terepgokart pályákkal, két tanösvénnyel, kilátóval, játszótérrel és tornapályával.

Magyarország leghosszabb libegőjét Sátoraljaújhelyen találjuk. A Magas-hegyi Libegő hossza 1332 méter, menetideje 50 perc oda-vissza. Libegés közben, majd a hegytetőn a kilátóban is gyönyörködhetünka Zempléni-hegységben, a végállomásokon pedig a büfében frissíthetjük fel magunkat. Áprilisig 10-től 5-ig, májustól augusztusig reggel 9-től este 7-ig tart nyitva.

S hogy a legeknél maradjuk: Magyarország első sífelvonóját a Nagyhideghegyen adták át 1947-ben. Ez a felvonó csak telente szállítja a síelőket, a tavaszi–nyári szezonban itt nincs lehetőség a libegésre. A magasságra és egy kis izgalomra vágyók kipróbálhatják viszont a Kaland Katlan elnevezésű parkot, amelyet idén újabb, háromméteres magasságban lévő pályával bővítenek. Április elsejétől már 44 fára telepített akadállyal és közel fél kilométeres drótkötélcsúszdával várják a vendégeket. Nyitva tartás: hétvégén és ünnepnapokon 9.30–16.00 óráig, egyébként telefonos egyeztetés szerint.

További információkat kaphatunk az alábbi honlapokon:

http://www.libego.hu/

http://www.skiarena.hu/

http://www.varosellato.hu/libego.php

http://www.nagyhideghegy.hu/magunkrol

Top cikkek