Tákos Notre-Dame-ja

A 400 lelkes szabolcsi falu paticsfalú temploma egész Európában egyedülálló - ha Nyíregyházán járunk, ne hagyjuk ki! Tákos faluban sétálva először az tűnik fel, milyen egyformák a falu takaros házai. Mindennek azonban szomorú oka van: a 2001-es árvíz hatalmas pusztítása után a falut szinte teljesen újjá kellett építeni.

Raktárturizmus, őszi wellness Baranyában

A kikapcsolódásra vágyókat kedvezményes szállásokkal, wellness-szolgáltatásokkal várják Sikondára, Magyarhertelendre és Pécsre. A kikapcsolódásra vágyókat kedvezményes szállásokkal, wellness-szolgáltatásokkal várják Sikondára, Magyarhertelendre és Pécsre.

Egymilliárd forintos népmeseparkot terveznek Hollókőre

Egymilliárd forintos turisztikai fejlesztést terveznek a Nógrád megyei, világörökségi Hollókőn, hogy növeljék a látogatók számát, és legalább évi 300 napra hosszabbítsák meg az idegenforgalmi szezont.

Bakonyalja: nem csak az erdők szerelmeseinek

A Bakonyalját eddig leginkább csak az erdők szerelmesei látogatták, vissza-visszatérve a szépséges tájra. A kisbéri kistérség már évekkel ezelőtt az idegenforgalom fejlesztésében határozta meg boldogulásának célját.

Baranyai élménykörút

Időutazás a reneszánsz korba Bikalon, „rejtőzködő borfalu” felfedezése Mecseknádasdon, biciklitúra Pécsről az orfűi vízi turisztikai központba és akvaparkba. Néhány lehetőség azoknak, akik jövőre a déli országrészbe utaznak.

 

Pajtaszínház, forrásvíz, aromaterápia

Csend, varázslatos túrautak, kileshető természet, ősi mesterségek, kényelmes szállások, házias ételek, tisztességes borok, móka, mulatás, tánc – e szavakkal összegezhető a falusi vendéglátóhelyek mecseki kínálata.

Legalábbis ezt állítja Császár Levente, a Keleti-Mecsek Egyesület Tourinform-irodájának vezetője. Az 1995-ben létrejött civil szervezet épp egy tucat baranyai kistelepülés falusi vendéglátóihoz kommendál pihenni vágyókat. A tizenkét faluban összesen 30magánháznál bérelhetünk 4-6 ágyas apartmanokat. A hangulatos porták felénél reggelit vagy félpanziós, esetleg teljes ellátást biztosítanak a vendéglátók. Sok helyütt tartanak háziállatokat, s a városi gyerekek számára a tyúkok és a cocák etetésében részt venni néha egzotikus attrakció. A házak egy részénél találunk szaunát, gyermekjátékokat, biliárdot, pingpongasztalt.

A környéken vanmód lovaglásra és pecázásra, a mozogni vágyóknak azonban az igazi kaland és élmény a Mecsek felfedezése. A kirándulók maguk kereste forrásvízzel olthatják szomjukat (az egészségügyi szakemberek ugyan ezt nem ajánlják, a környékbeliek viszont bátran isszák az ásványi anyagokban gazdag vizeket, és senki sem tud arról, hogy a forrásoktól bárkinek baja lett volna, inkább mindenki a kortyolgatás jó hatásáról regél).

Az idelátogatók számára nyáron a magyaregregyi és a szászvári strand nyújt felüdülést. Kárászon Pajtaszínház működik, ahol táncos, zenés műsorok szórakoztatják a nagyérdeműt, emellett tematikus táborokat szerveznek az előadó-művészetek iránt érdeklődő fiataloknak. A faluban Mezei Ottó fazekasmester műhelyében belekóstolhatunk az agyagformálás és -égetés fogásaiba.

Magyaregregy fölött áll Máré vára, ahová már csak azért is érdemes felhágni, hogy megismerjük a mondáját. A drámai történetből most csak enynyit: volt két, testvéri barátságban élő lovag, Máré és Miklós, s utóbbi elszerette Máré nyugtalanítóan gyönyörű kedvesét, aki lányt szült Miklósnak. A középkori háromszög odavezetett, hogy Máré rommá lőtte saját várát és Miklósét. A romok alatt halálát lelő csalfa aszszony nyugtalanítóan gyönyörű lánya 77 évente előjön Máré-vár pincéjéből, megváltásra sóvárgón.

Tizenötkilométerrelodébb, Mecseknádasdon a Kelet-Mecsek Gyöngyei Falusi Turisztikai Egyesület ernyője alá gyülekezett a húsz, vendéglátással foglalkozó helybéli. Egyikük, a mecseknádasdi Arnold János elmondja: aki nála éjszakázik, az gyakran arra ébred, hogy a kertben őzek kószálnak. Arnoldék portája az egyik pincesoron áll, s a nádasdi férfi megemlíti, hogy a falu borászai főképp kékfrankost, merlot-t és cabernet-t töltenek a vendégek poharába. S hogy az ital jobban csúszszon, a frank gyökerű mecseknádasdiak őseik receptje alapján készített vastagkolbásszal, stifolderrel kínálják az ideérkezőket.

Mecseknádasdról is varázslatos utak futnak a környező hegyekbe. A kirándulók legygyakrabban a Réka-várt veszik célba: itt született 1047-ben a skótok magyar származású királynéja, Szent Margit, aki III. Malcolm feleségeként nagy hatást gyakorolt országa hitéletére. A környékre páratlan panorámát nyit a slossbergi romok fölötti kilátó: tiszta időben a száz kilométerre lévő észak-balatoni hegyekig elláthatunk.

Mecseknádasdon is találnak maguknak szórakozást a pecások és a lovaglás szerelmesei. Aki relaxálásra tart igényt, az megpróbálhatja az aromaterápiát. Ezt a szomszédos Óbányán Éliás-Mezey Erzsébet műveli. Az eredetileg dekoratőrnek tanult, de immár falusi turizmusból élő asszony egy beszélgetéssel feltárja a hozzá látogatók testi-lelki bajait, majd különböző illatok belélegeztetésével kezeli vendégeit. Például az álmatlanságra kamillát és levendulát ajánl, a reumás panaszokra eukaliptuszt és rozmaringot (a többi maradjon szakmai titok!). Az eredmény még intenzívebb masszírozással, ilyenkor a vendég testét illatos olajjal bekenve dolgozza meg az aromagyógyász.

Mecseknádasdra számos rendezvény csal turistákat. Áprilisban a magyarországi németek borversenye, május 1-jén vadételek fesztiválja, pünkösdkor kakaspaprikás-főző verseny a sláger. Ha az idő kedvez, 2-3 ezren tolonganak a bográcsoknál.

Infó

Megközelítés: A kelet-mecseki falvak autóval a 6-os és a 61-es útról megközelíthetők. Helyközi és távolsági buszok több irányból is indulnak e falvak felé. Vonattal – Dombóváron át – Alsómocsolád, Máza, Szalatnak és Szászvár községek elérhetők.

Szállás: A szálláslehetőségekről és a falvakban szervezett rendezvényekről tájékozódhatunk, ha beütjük a cikkben említett egyesületek nevét valamelyik internetes keresőprogramba. A szállásért – a komfortfokozattól, a szezontól és az alkudozás sikerétől függően – a felnőtteknek 2500–4000 forintot kell fizetni éjszakánként, 14 éves korig ennek fele a tarifa, a négyévesnél ifjabb gyerekek után általában nem számolnak szállásdíjat.

Mecseknádasdi kóstoló
Mecseknádasdi kóstoló
Top cikkek