Villanyszerelőből lett várkapitány

- Jó húsz évvel ezelőtt ott kezdődött minden - mutat a sümegi várra Papp Imre. - Akkor nyitottuk meg a feleségemmel a büfénket. A "várkapitánnyal" egy négycsillagos welness-szálloda medencéjének a partján beszélgetünk. A hotel a család tulajdonában van, csakúgy, mint a vár tövében lévő csárda, a múzeum, a lovagi aréna, a lovarda, valamint egy környékbeli biofarm.

Értékes somogyvári dokumentum

A nemrég feltárt kupavári sáncárokrészlet után a napokban a bencés apátság alapító okiratáról szóló dokumentummal gyarapodtak a somogyvári történelmi emlékhely "kincsei". Ehhez kellett egy kis diplomáciai akció is: maga Szili Katalin házelnök és a francia nagykövet segített megszerezni a papírt.

Négycsillagos várúr

A családi, vagy falusi vendéglátás kezdetei idején a szállásadóval együtt a vendég is döngölt sárpadlós szoba-konyhában húzta meg magát, addig ma sok helyen élményfürdő, fitneszterem áll rendelkezésükre.

Látogathatók lesznek az egri vár pincéi

Az 1552-es ostrom előtt sziklába vájt pincerendszert is látogathatóvá teszik az egri várban.

Füzér, a romantika fellegvára

Legészakibb tájunkon, Füzér község fölött, háborítatlan hegyvidéken magasodik az egyik legrégebben épült várunk, a füzéri vár. A Nagy-Milic hegycsoport kőzsákokból álló vulkáni hegyén áll romjaiban is hivalkodóan, igazi jókais-romantikus környezetben.