Tandoori csirke hiperrakétával

Cifra hintó közeleg. Mintha a biciklisek, szent tehenek, kóbor majmok, kutyák, koldusok, bámészkodók tengerének hullámain imbolyogna. A magas bakon, amelynek trónszerű részét színes világító lámpafüzérekkel körítik és művirágok díszítik, ül a fiatal pár.

Majdnem 1 milliárd éhező

40 millióval nőtt, és már 1 milliárd körül jár az éhezők száma világszerte.

Testőr baksisért

Goa egy picit más, mint India többi állama. Sokan azt mondják, annyira különbözik az egész államszövetségtől, mint New York az Egyesült Államok más részeitől. UTAZÁS TOP 50

Goa: part, parti, Panadzsi

Amikor a portugálok elhagyták Goát, helyettük megérkezett mindenki más. Amerikában és Európában a 60-as évek végén véget ért a hippikorszak, így elsősorban a hippik tömegei indultak erre, hogy Goa északi strandjain találják meg a mennyországukat.

India több, mint élmény

India a végletek földje, ahol lelkünk egy másik dimenzióban szárnyalhat, miközben épp egy tehénlepényben állunk.

 

Buszutazás Asóka nagy sztúpájához

Indiában megéri letérni nemcsak a szervezett utak, de még a hátizsákos turisták által kitaposott ösvényről is. A kevésbé látogatott helyeken is természeti és kulturális csemegékre bukkanhatunk, sőt az utazónak a szokásos turistacsapdáktól sem kell annyira tartania.

Ha Benáresz/Váránaszitól, a hinduk Mekkájától az éjszakai vonattal dél felé tartunk, a Dekkán-fennsíkon ébredünk fel Kadzsuráho, az indiai templomépítészet egyik csúcsa mellett, Madhya Prades államban. Pár órával később már Szeoni erdőségei mellett haladunk el, mely nevet Kipling tett nevezetessé A dzsungel könyvében a farkasok Szeoni-falkája talál rá a „Kis Békára”, Mauglira.

Madhya Prades állam fővárosa, a közeli Bhopál városa kevés turista listáján szerepel, részben mert itt történt 25 éve a történelem legnagyobb ipari tragédiája, a bhopáli gázszivárgás. Ám India egyik legzöldebb városa igen jó központ ahhoz, hogy az állam nemzeti parkjait és történelmi városait felfedezzük. Korábbi nevén Gondland a szubkontinens legkorábbi civilizációinak otthona, amit a fenséges Gwalior erőd, Udzsáin városa és a régi főváros, Bhodzspur, mellett talán legékesebben Szancsi bizonyít.

A világörökség részét képező szancsi buddhista épületegyüttest Asóka, a nagy észak-indiai császár alapította i. e. III. században felesége, Tishyaraksha szülővárosa mellett, miután a fennsíkból kiemelkedő meredek dombot elvonulásra tökéletesen alkalmasnak találta.

Szancsit Taylor brit tábornok fedezte fel 1881-ben, amikor egy domb tetején, egy zöld, vad növényzettel teljesen benőtt félgömb jelezte, hogy itt sztúpa volt egykoron. A kaptató előtti kőtárban láthatjuk Asóka itt talált híres háromoroszlános oszlopát, mely ma minden indiai pénzt díszít. Az i. e. I. évszázadtól kezdve olyan csodák készültek errefelé, a XI. századból egy táncosnő, alakja három ponton hajlik meg finoman, egy Buddha-szobor leplének redőit leheletfinom, hullámzó vonalakkal jelzik. Milyen könnyedén jelentjük ki a középkorról, hogy „sötét”, mikor itt töretlenül fejlődött tovább a kultúra…

A domb legmagasabb pontján Asóka Nagy Sztúpája rejtette egykoron a maga Buddha-relikviáit, ez India legrégebbi kőépülete. A monostor körül hatalmas, embertörzsnyi homokkő fonalakból légiesen font rács, letisztultsága akár mai építészt is sugallhatna. A kapukat az első században adták hozzá, Buddha életéből származó jelenetekkel díszítették, rajtuk emberek, állatok, növények trópusi zsúfoltságban. Távoli földről hozattak ide elefántcsont-faragókat, hogy kiemelt művészeti precizitásukat kövön is kipróbálhassák. Sikerrel: a kapukat a korszak egyik művészeti csúcsaként ismerik Indiában. Itt Buddha még mint fa jelenik meg, vagy lótusz, az emberi formát még túl alantasnak tartották a Beérkezett ábrázolásához. A templomegyüttes későbbi templomai sok stílust egyesítenek maguk között, jelezve, a domb széles teteje élő-lélegző szellemi-művészeti központ lehetett másfél évezreden át.

Este visszafelé Bhopálba csak a sofőr melletti emelvényen van hely, törökülésben ülünk itt, ahol a kilátás is a legjobb. Sötét van már, mikor egy tábla mellett elhaladunk. Nem túl nagy, ha az ember rosszkor pillant, már elmulasztotta. „Tropic of Cancer” – olvasom. Már elszáguldottunk mellette, mikor ráébredek, mit is jelentett. Éppen áthaladtunk a Ráktérítőn.

Infó

Váránasziból, illetve Delhiből mindennap többször megy vonat Bhopálba, 120, illetve 200 rúpia.

Bhopál–Szancsi busz félóránként, 25 rúpia, másfél óra.

Szállás Bhopálban: 300 rúpia/éjtől. Belépőjegy, Szancsi: 250 rúpia, Madhya Pradesh Tourism: http:// www.mptourism.com/

Asóka császár nagy jelképe
Asóka császár nagy jelképe
Top cikkek