Mátrai pályák és pályázók

Rejtett udvarok, megbúvó műhelyek, kecses szobrok városa a Mátraalján. Aki itt él, tudja, miben találja meg a szépet.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Megújul a Kámoni Arborétum

171 millió forint uniós támogatásból 2011 őszére felfrissül a közel 150 éves szombathelyi Kámoni Arborétum növényvilága. A 25 hektáros besűrűsödött kert megtisztul, az értékes növényállomány levegőhöz jut.

Szarvasfarm Bőszénfán

Pötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára.

Tavaszi libegés Eplénytől Sátoraljaújhelyig

A tervek szerint az erdélyi Szent Anna-tó kilátójához pár év múlva libegővel is feljuthatnak a turisták. Addig is összegyűjtöttük, hol libeghetünk – Magyarországon.

 

Programok négy évszakra Parádsasváron

Kastélya 52 szobát és öt lakosztályt kínál, gyógyvizére ivócsarnokot épített Ybl Miklós, II. Rákóczi Ferenc pedig üveghutát alapított a kis faluban. A festői szépségű Parádsasvár térsége nem csak a felsorolt értékei miatt vonzza a látogatót.

Az Egert Gyöngyössel összekötő 24-es számú főút mellett, a Mátra északi oldalán fekszik a közel ötszáz lelket számláló kis település. A kanyargós hegyi úton sok a látnivaló, ám ezek közül is kiemelkedik – szó szerint – Parádsasvár csodálatosan szép épülete, a hotelként üzemelő Károlyi-kastély. Magyarország első ötcsillagos kastélyszállójának homlokzatát tulajdonosa eredeti állapotába varázsolta, termeit és szalonjait pedig barokk szalonbútorokkal rendezték be.

Története a XIX. század közepétől indul, amikor a térség birtokai a Károlyi család tulajdonába kerültek. Károlyi György hamarosan megbízta a híres építészt, Ybl Miklóst a kastély megtervezésével, majd miután az tetszést aratott, a kivitelezést is rábízta. Az építkezés 1876-tól 1882-ig tartott, és a fáma szerint a gróf az 1848-as szabadságharcban vállalt szerepéért száműzetésbe kényszerült feleségét, Zichy Karolint akarta meglepni ezzel a nem mindennapi ajándékkal. A grófnő hazatérte után adta a Sasvár nevet a kastélynak, ami aztán a falu névadója is lett.

A birtok örököse Károlyi Mihály lett, akinek felesége a „Vörös Grófnő”, vagyis Andrássy Katinka volt. A hatalmas épület egy részét szállodaként hasznosították, majd később, a Tanácsköztársaság idején államosították. A Károlyi családnak csak a második világháború után került újra tulajdonába, ám mindez csupán két évig tartott, mert ismét az államé lett a kastély. Utána évtizedeken át gyermeküdülő volt. Ma luxusszállodaként elégíti ki a fizetőképes vendégek igényeit.

Az üdülőfaluban palackozzák a csevicét, ami savanyú-, vagyis szénsavas vizet jelent. Ennek gyógyhatása bizonyított. Másik látványossága sokáig az üveggyár volt, ám azt néhány éve bezárták. Egykori termékei azonban még kaphatók a falu ajándékboltjaiban.

A kastélytól fél óra sétára található a Fényes-major, ahol lipicai, magyar félvér és arab lovak állnak készenlétben azok számára, akik lovaglással vagy hintós utazással szeretnék tölteni az idejüket. A majorban tartanak még szamarat, racka juhot, kecskét és puli kutyát, vagyis őshonos magyar állatokat.

A szomszédos Parád kocsimúzeuma, ásványvízgyűjteménye, valamint a parádfürdői platánok és fenyők különösen a városi ember számára kínálnak látnivalót.

Tél ide vagy oda, a Kékes Turista Egyesület sok gyalogtúrát szervez a Mátrában. Január 23-án nyílt túrára hívják a bakancsosokat, a Mátrafüred–Kékestető–Mátrafüred 21 kilométeres útvonalára. Január 24-én 12 kilométeres családi hótaposó sétát szerveznek, míg február 20-ra Farsang a Mátrában címen 10 és 24 kilométeres teljesítménytúrát szerveznek. Február 21-én már virtuá lis tavaszváró túraversenyre hívják az érdeklődőket.

Parádsasvár közelében sípályák várják a téli sportok kedvelőit, ám van lehetőség snowboardozásra és bobozásra is. A Mátra vállalkozói minden évszakban biztosítják a szórakozást az oda utazó vendégek számára.

Top cikkek