Háromezer fesztivál csábít utazásra

A Fesztiválok Évének legnagyobb rendezvénysorozata természetesen a pécsi kulturális fővárosi évadja. Az ország számos pontján rendeznek azonban még fesztiválokat, összesen háromezernél is többet.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

Pajtaszínház, forrásvíz, aromaterápia

Csend, varázslatos túrautak, kileshető természet, ősi mesterségek, kényelmes szállások, házias ételek, tisztességes borok, móka, mulatás, tánc – e szavakkal összegezhető a falusi vendéglátóhelyek mecseki kínálata.

Szarvasfarm Bőszénfán

Pötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára.

 

Paks: múzeumot kap az atomenergia

Aki a fővárosból Szekszárdra vagy Pécsre tart, érdemes útját úgy ütemezni, hogy néhány óra jusson Paksra is. Akár a múzeumra, akár egy Duna-parti nézelődésre, de legfőképpen az atomerőműre, ami a többségnek számos, eddig ismeretlen információval és különleges élményekkel szolgál. Sőt, bátran mondhatom, az ország legtávolabbi csücskéből is érdemes Paksra kirándulni, ahogyan ezt igen sokan meg is teszik.

Mittler Istvánt, az atomerőmű kommunikációs igazgatóját kértük, hogy a szavak, illetve betűk segítségével adjon kíséretet olvasóinknak, s ha már felkeltette az atomerőmű iránti érdeklődést, bizonyára rengetegen ragaszkodnak a vizuális élmények sorához is.

– A paksi atomerőmű megépítése Magyarország XX. századi legnagyobb ipari beruházása volt. 1982 és 1987 között helyezték üzembe a jelenleg is működő négy reaktort. Néhány év múlva, azaz a kilencvenes évek elején döntés született arról, hogy üzemtörténeti gyűjteményt hoznak létre, a legfontosabb eseményekről pedig fotóarchívumot – kezdte a bemutatót Mittler István, amihez máris hozzáfűzzük, hogy az utóbb említettekből kialakítandó – várhatóan nyáron nyíló – múzeumról is beszámolunk, ám a kronológia mentén előbb a Tájékoztató és Látogató Központba (TLK) invitáljuk az olvasókat.

A TLK 1995. szeptember végén nyílt meg. Közel 600 négyzetméteren hozták létre azt az állandó kiállítást, amely az atomenergiát mutatja be a hétköznapok világában. Az interaktív bemutató pontos tájékoztatást ad a látogatóknak a világ energiahelyzetéről és atomerőműveinek adatairól, valamint a nukleáris energetikai beruházásokról. A kiállítás megtekintését követően a 16 évesnél idősebb csoportos látogatóknak lehetőségük nyílik szakavatott idegenvezető kíséretével üzemi látogatást is tenni.

A TLK évente 25-30 ezer látogatót fogad, tavaly ősszel köszöntötték a 350 ezredik érdeklődő vendéget. Tavaly ősszel megkezdték a korszerűsítéssel egybekötött teljes felújítást. Immár új technológiával, aktualizált adatokkal, a kornak megfelelő érintőképernyős monitorokkal és interaktív felületekkel várja a látogatókat. Lehetőség van önálló tárlatvezetésre: mindössze egyetlen gomb megnyomásával magyar, angol, orosz és német nyelven kapnak tájékoztatást az érdeklődők.

A korábbiakhoz képest új témakörökkel is bővült a népszerű kiállítás, helyet kapott az üzemidő-hosszabbítás, valamint az atomerőmű bővítésének kérdése is.

A leendő múzeumot feltehetően nyár elején nyitják meg. Az üzemtörténeti gyűjtemény 1999-ben múzeumi rangot kapott. Méltó helyet biztosítanak az atomenergia magyarországi megjelenését és elterjedését dokumentáló tárgyi emlékeknek, valamint az atomerőmű építésével és működésével kapcsolatos ereklyéknek, amelyek között számtalan olyan berendezés is látható lesz, amiket a modernizálás okán már nem használnak. Így nívós kiállítás fogadja az érdeklődőket.

Infó

A látogatóközpont hétfőtől péntekig 8 és 15 óra között tart nyitva, szombaton pedig 9–13 óra között.

Belépődíj nincs. Az egyéni látogatók, valamint az üzemlátogatást is igénylő csoportok jelezzék érkezésüket.

 

A látogatóközpont most
A látogatóközpont most
Top cikkek