Utazni tanítanak

Kampányt indítanak a fogyasztóvédők, hogy minél többen megismerjék az utazással kapcsolatos jogaikat, kötelezettségeiket.

Ultra last minute utazhatunk Ferihegyről

A Nyugat-Európában több helyen már sikeresen üzemelő modell lényege, hogy a megmaradt utakat jelentős kedvezménnyel veheti igénybe az utas, ha mondjuk napfényes desztinációra vágyik és mindegy neki, hogy Egyiptomban vagy Görögországban köt ki.

Ismét repül Eszékre Németországból a Ryanair

A Ryanair diszkont légitársaság május 5-tõl ismét repül Eszékre Németországból, Frankfurt-Hahn repülőtérről, hetente kétszer.

Törvénytelennek tartja a tervezett sztrájkot a Lufthansa vezetése

A Lufthansa légitársaság vezetése törvénytelennek tartja a társaság pilótáinak jövő hétre tervezett sztrájkját. A társaság jogászai jelenleg vizsgálják a jogi helyzetet és a szakszervezettel szembeni kártérítési követeléseket. A négy napos munkabeszüntetés 100 millió euró kárt okozna a cégnek.

Az olcsó légitársaságok titka

Sem az általa használt repülőtér, sem az alapján nem mondható el egy légitársaságról, hogy „fapados”, hogy ingyen viszi a csomagot, vagy sem.

 

Lehet-e frász nélkül repülni?

Miért félünk a repüléstől, és hogyan szabadulhatunk meg a félelemtől? Vizi János pszichiátertől kértünk választ a sokakat foglalkoztató kérdésekre. Az orvos azt mondja, a félelem a repüléstől nagyon gyakran nem izolált tünet, hanem valamely más pszichiátriai probléma részjelensége. Például a pánikbeteget, aki a levegőben is attól fél, hogy rosszul lesz, rettegéssel töltheti el a gép ajtajának bezárása.

Ez számára azt jelentheti, hogy nincs menekvés, a vészcsengőt is hiába nyomná meg, bármi történjék is a többórás utazás során, ő már innen el nem menekülhet. A generalizált szorongással élő ember mindentől fél, a többi között a repüléstől is. Az ő esetében sem a repüléstől való félelmet, hanem elsősorban a generalizált szorongást kell kezelni. De állhat a félelem hátterében tudatlanság is.

Az emberek jelentős hányada nem tudja vagy nem hiszi el, amit a statisztika bizonyít, hogy az utazás legbiztonságosabb módja a repülés. A tudatlanságon természetesen az ismeretszerzés segíthet. Valódi repülésfóbiáról akkor beszélünk, folytatja a pszichiáter, ha a kóros félelem semmi másra, csak a repülésre lép fel. Félelme irracionális, rációval, érvekkel nem oldható.

Viszont a fóbiások sokszor tudnak magukon segíteni. A repülés idejére bevesznek valamilyen szorongásoldót, ami lehet gyógyszer, vagy – ha az illető csak nagyritkán repül – alkohol. Két dupla whiskyvel félig kómában vészeli át a repülőutat.

Akinek sűrűn kell gépre ülnie, annak számára az alkohol kockázatos. Nála a viselkedésterápiás módszerek vezethetnek eredményre. Ilyeneket egyes légitársaságok is alkalmaznak. Nagyon lassan, fokozatosan szoktatják hozzá a fóbiás utast a repüléshez.

Először csak beültetik a gépbe, másodszor a gép ajtaját is becsukják, és ha ez már megszokott, akkor fel is száll a repülőgép, majd tesz egy kört, később több kört, végül hosszabb utat. Ez az úgynevezett in vivo módszer horribilis pénzbe kerül, ezért ma már gyakran szimulátort alkalmaznak: a virtuális repülés élethű, majdnem ugyanúgy hat az emberre, mint a valóságos, állítja Vizi János pszichiáter.

Top cikkek